Meizu Pro 7

Egy korrekt középkategóriás telefon remek kamerával, jó hangzással és egy másodlagos kijelzővel. – írta: HERR Z, 6 éve

Hardver, szoftverezettség

Kevés gyártó ilyen kedves, hogy a normál és a csúcsmodell csak SoC és háttértár terén tér el, idénre már a Meizu is tovább butította a 15 normálhoz képest a Lite verziót, de élvezzük ezt, ritkaság.

Adott egy inkább energiahatékony SoC, a MTK P25 mely egy nyolcmagos processzor és a teljesítménycentrikus tömbje 2,5 GHz, az energiatakarékos klaszter pedig 1,6 GHz-es Cortex-A53 magokból áll. A grafikai munkát a Mali-T880 MP2 végzi, emellé kapunk 4 GB RAM-ot és 64 GB háttértárat. Benchmark eredményeket nem néztem, számomra lényegtelen, de amúgy Snapdragon 625 körüli szintet kell elképzelnetek.

Átlag felhasználóknak ez a csomag bőven elég lesz, csak játszáshoz lenne előnye a Helio X30-nak, és az integrált videójának. A SoC ugyan nem rendelkezik AI motorral, szerencsére a Flyme ezt szoftveresen megoldja, ő figyeli a szokásainkat és az alapján fogja a frissítéseket és takarításokat végrehajtani, a gyártó ezt One Mind-nak hívja és már több év fejlesztés eredménye.

Operációs rendszerből pont előző hónapban jött ki az új verzió – Flyme 7, mely ugyan csak Android 7-es alapokon nyugszik, de legalább május 5-i védelmi szinttel. Felállás után a rendszer egyből lefoglal magának majdnem 2 GB memóriát.

Mivel nem próbáltam ki mit tudott előtte, hanem egyből frissítettem, ezért csak erről tudok írni, nekem kb. MIUI jut eszembe róla, ami pár dologban jobb, frissítésekben és fordításban pedig rosszabb annál.

Van arcalapú feloldás, ami mTouch mellett szerintem felesleges de most ez a trendi, szépen egyénire témázhatjuk, de rakjunk majd fel egy értelmesebb billentyűzetet (asszony pl. Switfkey-hez volt szokva), ami jobban szereti a magyar nyelvünket.

Google szoftverek vannak, viszont a fordítás az nem a legerősebb, jó 80-85% körül lehet, remélhetőleg ez idővel javulni fog, a másodlagos kijelzőhöz kapcsolódó dolgok teljesen angol nyelvűek, erre készüljön fel, aki ebben a telefonban gondolkodik.



Ami tetszett, hogy van guest mód, az adatainkat el tudjuk szépen rejteni -illetve be tudom állítani pl 2 éves lányom mihez férjen hozzá, és pl galériában mit tudjon csinálni, illetve játékos mód, hogy a háttérben futó appok ne vegye el az energiát a játékok elől.

Vezérelhetjük a telefont egy gombbal is á la iPhone, vagy a kijelzőre rakott funkciógombokkal, ahogy kényelmes.
Az egész rendszer nagyon szép, átgondolt, sokkal több hozzáadott értékkel, mint pl. a Sonymon futó UI és amúgy sokkal folyamatosabb is annak ellenére hogy a kvázi azonos hardver ott egy kisebb kijelzőre összpontosul.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!