Mennyi az annyi? Játékra szánt PC-t, használt alkatrészekből

Mennyit spórolhatunk ha ügyesen matekozunk? Sorvezető azoknak, akik szinte a nulláról belevágva építenének asztali gépet. – írta: Xaels, 8 éve

Bevezető

Nagyjából két évig voltam asztali PC hiányában és nemrég végre összeállt bennem a kép, hogy kellene apránként, alkatrészekből összedobni valamit, amivel ha nem is kompromisszummentesen, de lehet játszani. A bolti árakat megnézve sajnálatos módon azt vettem észre, hogy az elmúlt 2 évben nem sok minden változott, sőt, mivel a piacnak jutott bőségesen negatív hatású eseményekből, így esetenként ugyanazt a teljesítményt ugyanazon az áron kínálják, mint a legutóbbi konfigurációm idején. Régebben sem szégyelltem a használt piachoz, vagy a magánszemélyként kereskedőkhöz fordulni ha kellett valami, de most eldőlt, ha komolyan gondolom, akkor kénytelen leszek minden egyes ezrest megfogni ott, ahol tudok.

Korábban volt mindenféle vasam, Intel és AMD processzor is, ahogy Nvidia vagy Ati/AMD videokártya. Építkeztem mATX méretben, kalandoztam APU irányába egy rövidet... Nem igazán tartom magam elfogultnak (bár házban szinte mindig NZXT felé indulok), mindig próbálom a lehetőségeimhez mérten a legjobbat összeszedni. Mivel most egyértelműen a játék és az általános felhasználás volt a cél, bármilyen irányban elindulhattam. Kérdezgettem, próbáltam kiindulási támpontot keresni.

Végül úgy döntöttem, hogy ez a támpont a Battlefield játékszéria lesz, mert valószínűleg ezzel fogom a legtöbb időm eltölteni. Innen indult, hogy CPU vonalon jó, ha tud 8 szálat, mert ez a széria nagyon szépen kihasználja és profitál belőle. Amit a legtöbbször ajánlottak, ezen a téren elvérzett és igazából a keretembe sem fért bele. Elhatároztam, hogy bár sokan lesajnálták, de olyan platform felé indulok, amivel volt már tapasztalatom korábban, így tudom mit keressek és mire számíthatok.

Mivel a keret véges és alapvetően a grafikai teljesítmény az elsődleges szempont játékoknál, így olyan extrákat mint az SSD vagy a különálló hangkártya nem erőltettem, ha nem fér bele hát nem fér bele. Nem vetettem el ezeket sem, de nem tekintettem alapnak egy játékra összerakott géphez. HDD-m volt - mivel sokévnyi személyes holmi gyűlt rajta össze, ezért azt mindig átmenekítettem. Ezen kívül egerem meg billentyűzetem is akadt még elfekvőben, minden mást be kellett szerezni. Az árakat és összehasonlításokat a vásárlás időpontjában elérhető ár alapján írom egy megbízható bolt árait nézve. Azóta történhettek változások, akadhatnak eltérések.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt