Mercusys MW325R router

A könnyű használhatóság és a szerény költségvetés miatt esett a választásom erre a filléres Wi-Fi routerre. – írta: Med1on, 5 éve

Konfigurálás

Nem egy nagy kihívás a dolog, de hátha lesz olyan olvasó, akinek igénye mutatkozik ezen ismertetésre. Elsőként is áramtalanítsunk mindent, majd a modem és a WAN-port között létesítsünk kapcsolatot Ethernet-kábellel. Ha ez megvan, akkor az egyik LAN-portot kössük össze PC-nk hálózati kártyájával, majd a mellékelt hálózati adapterrel biztosítsuk a szükséges kakaót a router számára. Ez volt a dolog fizikai része, most jöhet a szoftveres oldal.

A menürendszer sajnálatos módon nem magyar, az előbbi gondolatmenetre felülve itt most minden fontosabb pontot részletesen bemutatok. A konfigurációs felületet a következő címen érjük el:

http://mwlogin.net

Első mozzanatként egy jelszót kell kiagyalnunk. Ha ez megvan, akkor az internetkapcsolat típusát kell meghatároznunk. Nyugodtan használhatjuk az automatikus detektálást is (jó eséllyel a dinamikus IP-címkiosztáson kell hagynunk), amennyiben nem a 180206 firmware fut a routeren – rejtélyes módon ennél eltűnt ez az opció.

A következő lapon már csak az SSID-t (hálózati név) kell megadnunk, meg persze az ehhez tartozó jelszót, és ilyenformán végeztünk is az alapszintű konfigurálással. A router alapértelmezetten WPA2-PSK titkosítással fog dolgozni, ezt igen jól is teszi!

Ezek után jöhet a virtuális buksisimogatás, most már nyugodtan használhatjuk a vezeték nélküli kapcsolatot.

Ha megengedtek egy személyes észrevételt: nem kifejezetten szerencsés ez a háttérszín, gyakorlatilag pontosan ezt használják a böngészők is a nem biztonságos webhelyek figyelmeztetésénél. Az úgynevezett „Basic”, azaz a kezdőknek szánt felület ezt leszámítva meglepően pofás lett: átlátható, letisztult, lényegre törő. Csak ez a háttérszín…

Ha velem tartotok, akkor a következőkben kicsit jobban beleássuk magunkat a témába, aztán jönnek az első tapasztalatok is.

A haladó felület

Az egyszerűség nyilvánvalóan nem azt jelenti, hogy a router teljesen a faék szintjén mozogna, erről szó sincs. Itt van például a vendéghálózat (Guest network), minek köszönhetően egy biztonságos és elszeparált vezeték nélküli hálózat hozható létre. A triviális biztonsági előnyökön kívül szabályozhatjuk a sávszélességet és a hozzáférési időt is.

Jó hasznát vehetitek (vagy vehetnétek) még a szülői felügyeletnek is, ha ezzel a kifinomult módszerrel, nem pedig két könnyed pofonnal akarnátok „szabályozni” az internetelérést. A „Parents Control” táblázatában egyszerűen csak be kell jelölnünk, hogy mely időszakban szeretnénk a hálózati hozzáférést letiltani, bár az mondjuk nem hátrány, ha előtte a saját eszközünket felvesszük a kivételek közé. Ez egyébiránt elég könnyen fog menni, az itt megjelenő listában azonnal ott lesznek azok az eszközök, amelyek csatlakoznak a routerhez.

Megjegyzendő, hogy akkor is hasznát vehetjük a Mercusys MW325R routernek, ha már rendelkezünk egy hasonló megoldással. Ilyenkor kerül képbe a WDS Bridging szolgáltatás, amivel lényegében „lefokozhatjuk” egy jelismétlő szintjére a cuccot; nyilvánvalóan ennek akkor lehet értelme, ha a vezeték nélküli hálózat kiterjesztése a cél.

Van lehetőség a hozzáférhetőség finomhangolására is, azaz megadhatjuk, hogy a hostok mely oldalakhoz (fehérlista/feketelista) férhetnek hozzá – mindezt akár időkorláttal is. Oké, nem forradalmi vívmányok ezek, ennek ellenére fontosnak tartottam leszögezni, hogy a router ezeken a területeken is megugorja a lécet!

Az igazi finomságokról, azaz a kifejezetten haladó felhasználóknak szánt opciókról is teszek rövid említést:

• Virtuális szerver
• DMZ szerver
• UPnP beállítások
• Statikus útvonalválasztás

Valószínűleg a legtöbb felhasználó az életben nem fog ezekhez nyúlni (az UPnP szerencsére gyárilag aktív), mindazonáltal kötelező kellékekről van szó, ez már hosszú évek óta így megy.

Meglepetés

Akik a fentiek után kedvet kaptak ahhoz, hogy „élesben” is megtekintsék a router irányítópultját, azok számára van egy irtó jó hírem: erre a linkre kattintva indíthatjátok az online szimulátort! Remélem, ez is azt bizonyítja, hogy a Mercusys komolyan gondolja a terméktámogatást – erről később még teszek említést!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

  • Xiaomi Router 4

    A Xiaomi tetszetős routere gigabites sebességgel bír és az új MiNET protokoll kezelésére is képes.

  • TP-Link WR741ND újraélesztése

    Avagy hogyan kell a különböző firmware-ek csereberéjével téglásított routert visszahozni az életbe?

  • DIY x86 router – szabadulj fel!

    A routerem története: mikor jutott először eszembe, miért, hogy és miből, hogyan valósítottam meg.