Merevlemez belülről

A cikk egy merevlemez belsejét örökíti meg. – írta: frescho, 15 éve

ST34573WC belseje

ST34573WC belseje

Az elektronika és a fedlap torx csavarokkal van rögzítve. Természetesen pár darabot a matricák alatt kellett kitapogatni, ezek állnak ki a fedlapból. A fedlap a gumi tömítésnek hála nem akart lejönni, így egy szép nagy csavarhúzóval feszegettem le. Köszönhetően a masszív kialakításnak ez meg sem kottyant neki. Jól megfigyelhetőek a főbb elemek, a tányér és a fej a léptetőmotorral. A fej kicsit furcsa, mert a három lemeznek csak öt oldalát írja olvassa, ergo felül csak a kar láható. A lezárt térben további szűrést biztosítanak a kis fehér szűrők. Ezek az aluöntvény ház bal felső és jobb alsó sarokában vannak a tányérok által keltett légáram útjába helyezve.

belső nézet

levett fedlappal

A lemezt viszonylag egyszerűen sikerült kiemelni, csak a hátoldalon kellett egy speciális anyát megoldani. A fejet az elektronika oldaláról két csavar tartotta, természetesen ezek is le voltak ragasztva. A kiemelés nem sikerült tökéletesen, elszakadt a szalagkábel. Jól látható a fejet léptető mechanika, illetve a lemez csapágyazása.

lemez és komplett fej

komplett fej

A lemez természetesen tükörsima, Ni-Co vagy más jól mágnesezhető nagy tisztaságú fémmel bevont alumínium. Természetesen minden szennyeződés meglátszik rajta. Érdemes belegondolni, hogy a fejet egy hajszál vastagsága sem választja el tőle és csak a tányér által keltett légmozgás tartja lebegésben. A tányért egy érintkező nélküli motor pörgeti fel a másodpercenkénti 120-as fordulatszámra. Teljes szétszerelést követően, ha a tányérokat összenyomtam, csak lecsúsztatni tudtam egymásról, szétszedni nem.

tányér

lemez

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt