Milyen filmmel érdemes tesztelni az otthoni házimozi rendszerünket?

Bemutatom azokat a 2015-ös Blu-ray anyagokat, melyekkel érdemes górcső alá venni a megjelenítőinket, hangrendszerünket. – írta: devil-k, 8 éve

1. Goodnight Mommy
Ich seh, ich seh

Csak úgy hívom, hogy a gyöngyszem. A tapasztalatok azt mutatják, hogy sokszor a nagy blockbuster mozik nem kapnak olyan szintű törődést, mint az Európában készített társaik. Hogy mi ennek az oka, azt nehéz lenne megmagyarázni. Mindenesetre méltatlannak tartom, amikor egy csúcsfilm hangkeverését elmismásolják.

Szerencsére, ennél az alkotásnál nem ez történt. Hangban igen jó tesztalanya, hűen és pontosan ábrázolja a teret, mintha tényleg ott lennénk a két sráccal. A kép sem rossz egyáltalán, de itt a prímet most nem ő viszi. Érdekes, hogy a hivatalos IMDB adatlapon nem sok mindent lehet megtudni, sőt, leginkább semmit.

2. A hangya
Ant-man

Az egyik személyes kedvencem. Nem vitás, az Arri Alexa kamerák jó munkát végeztek, hozták a tőlük elvárt színvonalat. Ami viszont meglepő, hogy a "master format" nem 4 vagy 6K-ban készült. A Dolby Atmos hangsáv sem rossz, viszont nem éreztem annyira feszesnek, mint más filmek esetében.

3. No Escape

Akció a javából, ezen felül kiváló képpel, amit Arri Alexa és Red Epic kamerával biztosítottak. A hangkeverés feszes, alaposan megdolgoztatja a rendszer minden elemét, ezen felül odapörköl a mélyeknek is, panaszra nem lehet ok.

4. Holnapolisz
Tomorrowland

(P:J)(/P)

Ez az a kép amire azt mondom, hogy lenyűgöző és csodálatos, magával ragad. Nincs agyonfilterezve, inkább hajaz a realitás felé (köszönhető a Sony kameráknak), ami mindenképp kellemes látványt nyújt. Itt már azért korhű módon, 4K-ban lett rögzítve az anyag.

A hangkeverés is megér egy misét, az akció dúsabb jelenetek felborzolják a kedélyeket rendesen, van egy-két mélyládát megdolgoztató rész, ami pillanatok alatt ki tudja rázni az embert a gatyájából, ha lankad a figyelme.

5. Aloha

Ha már természetesség, akkor ezt a filmet is idesorolnám a kellemes és könnyed képi világával.

6. Az Útvesztő- Tűzpróba
Maze Runner: The Scorch Trials

Csak úgy, mint az előző rész, tisztességes Blu-ray transzfert kapott ez is. Dolby Atmos és Auro 11.1 hangsáv gondoskodik arról, hogy tényleg úgy érezzük magunkat, mintha mi is részese lennénk ennek az "őrületnek". A képet pedig a Arri Alexa XT Plus kamera biztosítja.

7. Everest

(P:J)(/P)

Szintén Dolby Atmos és Auro 11.1 hangsáv, ami megrázza a szobánkat, ezen felül Arri Alexa XT Plus és Red Epic Dragon kamerákkal biztosított, csodálatos kép. Igazi tesztdarab a mélyládákhoz. Kötelezően ajánlott.

Törésvonal
San Andreas

Nos, itt aztán összedől az egész világ, a hangrendszerünk minden doboza és tartalék energiája ki lesz használva. Aki igazi zúzára vágyik és nem fér felcsavarni a hangerőt, az most tegye meg vagy soha. Szintén Dolby Atmos hangsáv és Arri Alexa XT Plus kamera.

Mad Max- A harag útja
Mad Max: Fury Road

Másoknak etalon ez a képvilág, szerintem giccses, de ettől még illik megemlíteni. Leginkább a Arri Alexa M kamerák teszik ki a munka nagy részét. Dolby Atmos hangsáv, viszont itt nem voltam annyira elájulva.

Egyelőre ennyi, a nagyobb blockbuster filmek jelenleg kiadás alatt, de leginkább januártól lesznek majd elérhetőek a nagyérdemű számára.

Azóta történt

Előzmények

  • Házimozi - Hifi haladó szinten

    A házimozi és hifi világába bevezetés, kicsit már haladó szinten: erősítők, előfokok, végfokok, szubok, kábelek, források.

  • Házimozi pechesen

    Szerény történetem házimozi projektorokról és vásznakról, kedves és gonosz emberekről.

  • Házimozi beüzemelése kezdőknek

    Házimozi szett elhelyezése, bekötése, beállítása és használata kezdőnek az alapoktól, sok képpel!