Mini PC - egy csöppnyi forradalom III.

A Mini PC piac magára találni látszik, ahogy csökken a csíkszélesség és növekszik az arányos teljesítmény. – írta: stevve, 9 éve

Bevezető

Az elmúlt részekben azt ecseteltük, milyen problémákkal kell megküzdeni, ha mini PC-ben gondolkodik az ember és megnéztük, mi lehet az a képzeletbeli középmezőny, ami a jelenlegi felhozatalban megfelelő erővel rendelkezik a mindennapi többfeladatos működésben, nem tapasztalunk idegesítően lassú töltési időt, viszont jól megállja a helyét HTPC szerepkörben is, hiszen kicsi, halk és keveset fogyaszt.

Az eddigi problémákat elemezgető bevezetések után most térjünk át egy picit a felhasználási területre.

A reális Mini PC

Az utóbbi években a mini PC összeforrt a HTPC felhasználással és mivel az Intel nem volt képes megfelelő szoftveres, illetve hardveres támogatásra IGP téren, jellemzően az AMD vitte a piac nagyját saját APU családjaival, ami azonban a viszonylagosan magas fogyasztás miatt messze állt az ideálistól és eleve a legkisebb méret a Mini-ITX lehetett. Irodai gépeket jellemzően ezen a méreten ugyan, de nem mini PC-ként (barebone, teljesen integrált rendszer) szereltek össze a gyártók.

Nos, a háttérben az Intel nem tétlenkedett és a Haswell, a Broadwell és a mostanában szállingózó Braswell processzoraival végre valóra válthat jó sok régi álmot. Az új IGP-k képesek 4K felbontáson több monitor kezelésére is, dekódolási képességeik szoftveresen is egyre jobb támogatást kapnak és a híres 24 Hz problémát is tökéletesen kezelik végre. Mindemellett bizonyos korlátok között ugyan, de a Broadwell és Braswell lapkák már képesek a legújabb HEVC kódolás kezelésére is és mindezt akár 6 W energia felvétel mellett.

Ugyan még nincs itt a 4K mindennapos felhasználásának az ideje, tesztvideókon kívül nem igen akad anyag, amit érdemes nézegetni, a fejlesztések mégis éppen időben érkeztek egy olyan piacra, amely egyre szűkebb és szűkebb lett az idők során.

Másfelől az Intel érdekes módon az új Airmont mikroarchitektúrára épülő Braswell processzorokkal a régen megkopott Pentium és Celeron neveket is felélesztheti, így végre ismét pozitív érzés tölthet el mindenkit e nevek hallatán.

Természetesen az új csöppségek leginkább 2 in 1, illetve beágyazott rendszerekbe, valamint mini és All-In One PC-kbe kerül majd beépítésre, így az asztali fronton valószínűleg nem találkozunk velük. HA azonban ezeket picit távolabbról szemléljük, a Broadwell és Braswell jelenleg pont lefedi az igények 90 százalékát. Általános irodai vagy otthoni számítógépek, iskolai munkaállomások, nappaliban mozizós gépek, NAS-ok és kioszkok, beágyazott rendszerek mind kényelmesen építhetők velük. Szeretném azt mondani, hogy az AMD mellett, de egyelőre a piac az új családra vár a gyártótól, miközben az Intel már a Skylake modellekkel kopogtat.

A fórumon sokan érdeklődnek különböző felhasználási területek iránt, ám az egyik legspeciálisabb mégis a HTPC-k világa. Kicsit fókuszáljunk e területre a következő oldalon.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények