Mobilis interaktív kiállítás

A győri mobilis interaktív kiállítást szeretném a figyelmetekbe ajánlani jó pár képpel fűszerezve. – írta: frescho, 9 éve

Emelet, kísérletek

Az emeleten az autók különböző részei, és az azokhoz tartozó kísérletek vártak minket. Igazi alkatrészek, metszetek mellett a fizikai alapokat is bemutatták. Ezek közül emelek ki néhányat, de nem mindent. A legtöbb fénykép itt készült, az utolsó oldalon többet is láthattok.

Ökojárgányok

Az Egyetemen tanulók több járművet is készítettek. Egy napelemes és egy pneumatikus járgány volt kiállítva. Az utóbbinál, mivel nem volt burkolt, sokkal jobbak körbejárható és fényképezhető volt a hajtáslánc és a felfüggesztés is.

A VI. Bosch Rexroth Pneumobil versenyen indított jármű alapját egy hegesztett váz alkotja. A futómű elöl két lengőkaros, hátul igényes dupla lengőkaros, hidraulikus lengéscsillapítóval és tárcsafékekkel. A hajtáslánc szó szerint értendő, ugyanis több láncáttétellel van megoldva. Ami érdekes, hogy a hátsó, hajtott kerekek is kormányzottak tűnnek a képeken, bár ezt ott akkor nem szúrtam ki. Ha valakinek több infója van, akkor kérem ossza meg, mert izgatja a fantáziámat.


Pnemuatikus jármű futóműve

Kísérletek

A fizikai alapokat, ahogy említettem, nagyon jól szemléltető kísérletek mutatták be. Miközben azon gondolkoztam, hogy melyiket mutassam be, azon járt az eszem, hogy ezek nagy részét bármelyik iskolában simán be lehetne mutatni. A kérdés csak az, hogy hányban teszik tényleg meg.

Két munkahenger és némi cső segítségével szkanderezhetünk barátunkkal. Ezt két nagyobb orvosi fecskendővel meg is lehet építeni. Azonos erőnél a kisebb felületű dugattyú a nyerő, mert nyomás = nyomóerő / nyomott felület. Mivel a két munkahenger eltér, ezért hacsak nincs nagy különbség a versenyzők között, akkor borítékolható az eredmény.

Különböző anyagok súrlódását is ki lehetett próbálni. A leghatékonyabb a gumi, a legrosszabb a műanyag. Egy gyufásdobozba rakott nehezék és a két oldalára ragasztott különböző anyag (textil és smirgli) is elég bemutatni azt, hogy súrlódási erő = súrlódási együttható * nyomóerő. Természetesen a győri maketten az erő növelését is lehetett szemléltetni, de ez a gyufásskatulyába helyezett nagyobb súlyokkal szintén bemutatható.

Az anyagban keletkező feszültség oldalról megvilágított plexinél jól látható. Szilárdsági méretezés oktatásánál érdekes szemléltetőanyag lehet. Igaz, ez kicsit több beruházást igényel, de nem hiszem, hogy az egész szerkezet kialakítása alap szinten pár óránál és ezresnél tovább tartana. Némi plexi, lombfűrész, egy LED-sor, és egy-két szakköri foglalkozás. Plexiből készült alkatrészeket világítottak meg oldalról. Az ezekre kifejtett erő által keltett feszültséget szép szivárványos színben lehetett látni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Két hét Kaliforniában

    Budapest, Frankfurt, San Francisco, Yosemite, Sequoia, Three Rivers, Los Angeles, Palo Alto és még sok minden más!

  • Könnyű ebéd az Urak Asztalánál

    Volt néhány fárasztó kaptató, de átlagos kondícióban még teljesíthető, aki teheti, menjen, mert zöldülés után még szebb!

  • Veletech 2013 élő tudósítás

    Készülődnek a Veletech 2013 kiállítói, hamarosan nyílik a kiállítás, már nagy a mozgolódás itt.