Mobilis interaktív kiállítás

A győri mobilis interaktív kiállítást szeretném a figyelmetekbe ajánlani jó pár képpel fűszerezve. – írta: frescho, 9 éve

Ismertető, földszint

Győrben a Széchenyi István Egyetem mellett található a mobilis kiállítás. Ez a budapesti Csodák Palotájához hasonló interaktív, gyerekeknek és játékos felnőtteknek is érdekes kiállítás, ami a közlekedésre fókuszál. Ez nem is csoda, a legtöbb kiállítási tárgy a helyi Audi-gyárból származik. A kiállítás mellett játszóház és sok más program is van. Mi az állandó kiállítást és egy kísérletet néztük meg. A kiállítást két szinten rendezték el. Elég sok képet készítettem, sajnos elég gyatra minőségben, de amit lehet, kiválogattam. A képekre kattintva kicsit nagyobb felbontásban is megnézhetitek azokat és az utolsó oldalon továbbiakat is láthattok. Remélem sikerül meghoznom a kedveteket egy látogatáshoz.

Földszint

A földszintet három részre tagolták:

Az Arrabona Légvédelmi Rakétaezred a Magyar Honvédség Légierő Parancsnokság közvetlen irányítása alá tartozik. Az ezredet és az általa használt technikát pár tablón mutatták be. Az ezred több átszervezés után alakult ki, feladata a fontosabb objektumok és a csapatok "légvédelmi rakéta oltalmazás biztosítása".

De a kiállított rakéták voltak az igazán érdekesek. A régebbi orosz Igla és az újabb Mistralokból egy-egy makettet, a jóval nagyobb Kubokból pár metszetet, fő alkotórészt állítottak ki. Többek között volt egy, ami a rakétát vezérlő antennát és a hozzá tartozó elektronikát mutatta be.

A következő rész a városi közlekedésről szólt. Itt szó esik a különböző járművekről és a környezetvédelemről is. Kisebb gyerekeknek érdekes az összetartozó hangok párosítása, de mi gyorsan továbbléptünk az életstílus néven futó részről.

A karosszériával, légáramlással kapcsolatos kísérletek jobban lekötötték a figyelmünket. Ezek közül kettőt emelnék ki. A kis szélcsatornában különböző tárgyakat lehet mozgatni. A kis szalagok jól megmutatják, hogy a különböző alakú karosszériák körül milyen a levegő áramlása.

A nagy felhajtás kísérletben a felhajtóerőt próbálhattuk ki. Nem bonyolult a kialakítása, de nagyon jó szemléltetőeszköz. Az egész egy szárnyprofilból és egy erős ventilátorból áll. Ha megnyomjuk a ventit indító zöld gombot, akkor az előbbi a légáramlás hatására felemelkedik.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Két hét Kaliforniában

    Budapest, Frankfurt, San Francisco, Yosemite, Sequoia, Three Rivers, Los Angeles, Palo Alto és még sok minden más!

  • Könnyű ebéd az Urak Asztalánál

    Volt néhány fárasztó kaptató, de átlagos kondícióban még teljesíthető, aki teheti, menjen, mert zöldülés után még szebb!

  • Veletech 2013 élő tudósítás

    Készülődnek a Veletech 2013 kiállítói, hamarosan nyílik a kiállítás, már nagy a mozgolódás itt.