Moto G100 – are you „Ready for”?

Ebben az évben először került csúcskategóriás lapka a Motorola legsikeresebb modellsorozatába tartozó legújabb G100-as készülékükbe. – írta: ghiottone, 3 éve

Hardver, szoftver

A 2020-as csúcskategóriás mobilok által előszeretettel használt Snapdragon 865-ös processzor már egyszer felturbózott „+” változatának egy még picit továbbhúzott órajelű SD870-es processzorát kapjuk meg a telefonban. Nem az ez évi csúcs processzor, hanem egy "lájtos" csúcskategóriás processzor. A három 2,42 GHz-es Cortex-A77 Kryo 585 processzormagok mellett a negyedik mag 3,2 GHz-es frekvencia elérésére képes. A többi 4 darab és A55-ös magnál 1,8 GHz az órajel maximuma. A grafikus feldolgozó szerepét továbbra is az Adreno 650 integrált GPU látja el. A 64 bites, 7 nanométeres csíkszélességen gyártott processzor mellett 6 vagy 8 GB LPDDR5-ös memória és 128 vagy 256 GB UFS 3.1 tárhely szerepel.


[eszköz infók]

Megnéztem, hogy az Asphalt 9, az Into the Dead 2, a Rebel Racing és a Genshin Impact játékokat, hogy mennyire melegszik a processzor, illetve milyen gyorsan tölti be ezeket az alkalmazásokat. A játékok elfutnak maximum beállításokkal, és nem igazán találkoztam megakadással, belassulással vagy kép eldobálással. 1 óra alatt 16 százalékkal merítették az akkumulátort. A hátlap jobban melegedett, mint az előd G 5G Plus SD765-ös processzora és a játékok is jobban igénybe vették az akkumulátort. Egy korábbi SD855+-os készülékhez mérten is érezhető a teljesítménynövekedés, de a többletfogyasztás is. Az Antutu teszten a telefon először 671 ezres értéket ért el, majd a melegedés miatt kicsit visszafogta magát és 629 ezer körül teljesített. Egy későbbi időpontban pedig a 2 érték között, 645 ezer pontot ért el.

[Gametime]

A játékok elindulásakor felugrik a Moto Gametime értesítés, és alapértelmezetten bal oldalt egy ikont fogunk látni, amelyre ha rákattintunk, akkor egy eszközkészlet fog megnyílni. Itt beállíthatjuk, hogy az eszközkészlet látható legyen-e, csúsztatással érhetjük-e el, vagy ikonra koppintással, alkalmazáshivatkozásokat helyezhetünk el, letilthatjuk az értesítéseket, hívásokat, Moto műveleteket, valamint az alkalmazkodó fényerőt és az audiojavító funkciókat is.


[teszteredmények]

A G100 a Motorola „MyUX” elnevezésű, alig módosított Android 11-es rendszerrel kerül forgalomba. A biztonsági hibajavító csomag szintje kibontáskor 2021. januári volt, frissítést nem talált a telefon. Hivatalosan nem közölték, hogy a G100-as hány évig fogja kapni a biztonsági frissítéseket és az újabb főverziókat, azonban a Lenovo fórumán megtalálható infók alapján Android 12 és maximum 2023. márciusi biztonsági frissítésig fogunk csak eljutni. Ez ebben a kategóriában, ilyen kezdőár mellett már kevés, főleg úgy, hogy a már korábban is említett „Ready for’ platform elsődleges felhasználói köre az üzleti felhasználók lehetnek a hivatalos oldal szerint is.

[Moto app]

A közel gyári Android rendszert a már megszokott „Moto” appal egészítették ki. Az alapprogramok mellett a Facebook alkalmazást installálták előre a rendszerbe, ha azonban ezt eltávolítjuk, akkor a teljes alkalmazáslistában az integráció miatt még ott találjuk a Facebook App Installer-t és Manager appokat.

A Moto kijelző nem aktív kijelző, ami az LTPS IPS panel miatt érthető is valamelyest – bár az AMOLED paneles EDGE/Edge+ sem használ mindig aktív megjelenítést. Itt a kijelzőt csak a telefon megmozgatására, illetve egy vagy két koppintásra tudjuk aktiválni, hogy látható legyen az idő, dátum, akksi kijelzés körgrafikonja. Ha értesítés érkezik, akkor a kijelző 1-2 másodpercre felvillan. A kijelzőn megjelenő app ikonjára bökve több lehetőségünk is van, amennyiben az alkalmazás is támogatja ezt, így elolvashatjuk, válaszolhatunk rá, megnyithatjuk az adott appon belül, vagy ignorálhatjuk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények