Moto X4 – az elődök árnyékából kilépve

A Lenovo tulajdonában álló Motorola úgy döntött, hogy nem hagyja veszni az X szériát, és elkészíti a 4. Moto X-et. – írta: ghiottone, 6 éve

Bevezető

Moto X – 2013-ban jelent meg az első generáció. Egyedi, lekerekített, tenyérbe simuló kialakítással, ideális méretekkel, remek képernyő-káva arányokkal, hangasszisztenssel és 4,7 colos AMOLED kijelzővel, ami a Motorola-féle aktív kijelző első verzióját tartalmazta, valamint az Assist programmal, amiben már nyomokban felfedezhető a későbbi Google-féle „Ne zavarjanak” beállítási lehetőségek is. És persze ne felejtkezzünk el – a könnyen megszokható – csuklórázással induló kameráról sem.

Az első generációs X-ben nem szerepelt az akkori csúcshardver, helyette egy erős „csak” kétmagos középkategóriás processzort kapott 2 segédprocesszorral megtámogatva, ami 4 évvel ezelőtt mégis bőven elég volt a mindennapi teendőkre. Egy jól átgondolt, remekül optimalizált, könnyen használható telefont készítettek, amit a Moto Makeren keresztül szinte végtelen számú variációban lehetett testre szabni. Eltérő színű, vagy anyagú – több fajta fa, esetleg bőrből készült – hátlappal, különböző színű gombvariációkkal mindenki megtalálhatta a saját ízlésvilágának megfelelő készüléket.

2014-ben kiadták a második generációs verziót, ami megtartotta az előd jó tulajdonságait, de immár az akkori legerősebb Snapdragon chipsettel került forgalomba, és persze elkezdett hízni is a kijelző 5,2 colra.

2015-ben változtattak az addigi stratégián, és 2 verzióban érkezett az X. Egy erősebb – de nem a híres tenyérmelegítő kézi készüléknek is beillő Snapdragon 810-es, hanem a 808-as – processzorral, amit akkor még a megszokott méreteknél nagyobb 5,7 colos kijelzővel ellátott X Style / Pure névre kereszteltek és egy középkategóriás 5,5 colos X Play. Az első és a második generációnál is alkalmazott számtalan kombináció eddigre kifújt, bár a nagyobb testvér esetén a bőr és a fa még elérhető volt, a kis tesó már csak variálható hátlapokat kapott.


[az első 3 generáció képviselői]

Hosszabb várakozás, több eltérő információ és különböző kiszivárogtatott prezentációs anyagok, renderképek után végre 2017. augusztus 31-én a berlini IFA rendezvényen került bemutatásra a Moto X⁴.


[a 4. generáció]

A Motorola nem akart saját házon belüli konkurenciát állítani a Z családnak így a középkategória felső szegmensébe pozícionálták az X-et. Régiónként eltérő RAM és tárhely mellett 2 színverzióban – Super Black, Sterling Blue – színekben érhető el a készülék. Az alapverzió 3 GB RAM-mal és 32 GB háttértárral vásárolható meg. Egyes – kiváltságos – piacokon azonban beszerezhető a 4/64-es változat is.

Az interneten keringő leakek még egy Snapdragon 660-as processzorral és 3800 mAh-s akkumulátorral szerelt X4-ről vizionáltak. A végleges verzió azonban nem kapta meg ezeket a specifikációkat. Igazság szerint van egy verzió, amit SD660-nal szereltek és rendelkezik TENAA engedéllyel, de nem került eddig kiadásra.


[Moto X⁴ Super Black]

Az X⁴ – már ha csak a fizikai méreteket nézzük – nem kompatibilis a Moto modokkal, így nem kerültek a hátlapra pinek sem. Ha valaki a középkategóriában szeretne a modokkal játszadozni, akkor arra ott a hasonló tudású Z2 Play. Valljuk be őszintén, jó ötlet a Moto moduláris megoldása, de kevés a hasznos kiegészítő és azok is iszonyatosan drágák. Én ebben a vonatkozásban egy kicsit csalódtam a választékban is, hiszen az – általam a bemutatástól „nyálcsorgatva” várt – OneCompute Mod még most sincs forgalmazásban. Igaz még van 2 év a beígért 3 évig kompatibilis moduláris rendszer tündökléséből – szóval bármi megtörténhet. Ha hozzák a szokásos tempót, akkor a harmadik évre talán meg is lehet majd vásárolni az említett kiegészítőt.


[Say hello to the all new moto x⁴]

Amerikában 2017. szeptember 20-án a Google féle "Project Fi" hálózat keretén belül bemutatkozott egy AndroidOne-os 3/32-es Moto X⁴ is 399 dollárért.


[moto X⁴ AndroidOne]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények