Moto Z3 Play - harmadszor és talán utoljára?

A Lenovo által 2016-ban beígért 3. modellév elérkezett és a középkategóriás Moto Z3 Play forgalmazása elindult. – írta: ghiottone, 6 éve

Doboz, külső

Sokat nem változott a doboz a múlt évi Z-k csomagjához képest. Ami azonban feltűnő, hogy újfent a teljes Motorola márkanév szerepel a dobozon és a korábbiakkal ellentétben a típus megjelölés alulra költözött. Miután átvágjuk a klasszikus denevérszárny logós zárjegyet és kecsesen kicsúsztatjuk a doboz tartalmát, akkor egy „hellomoto” üdvözlőkártya alatt megtaláljuk a telefont. A készülék alatt a szokásos többnyelvű tájékoztatók és a SIM-kártya kiszedő tű, majd a power pack mod levélcsomagja fogad minket. Legalulra került a töltő, adatkábel, Type-C adapter a jack csatlakozónak és egy hallójáratba illeszthető In-ear típusú fülhallgató, amin van egy gomb is a hívás fogadás, illetve elutasításhoz. Ha már modot kapunk a csomagban, akkor a szokásos „Herringbone Nylon” fekete hátlapra ne számítsunk, az már nem fért bele.

A telefonhoz a szokásos „TurboPower” technológiával ellátott Qualcomm QuickCharge 3.0 kompatibilis töltőt csomagolnak, ami három gyorstöltési módot támogat:
- 5 V / 3 A (15 W) – ez USB PD (Power Delivery), ami a Pixeleknél is megtalálható,
- 9 V / 1,6 A (14,4 W),
- 12 V / 1,2 A (14,4 W).
Elvileg a chipset támogatja a QC4-et, de ilyen típusú töltők forgalmazása még várat magára.

Harminc perc alatt 51%-ra töltötte a gyári töltő a telefont 1%-os értékről. Egy óra alatt már 70%-os töltöttség fölött volt és a teljes töltöttséget 80 percen belül elérte a készülék. A Z2 Force kisebb, 2730 mAh kapacitású akkumulátora is pont ezeket az értékeket produkálja. Mivel ez a gyors töltés nem olyan, mint az OnePlusnál a Dash (vagy az EU területén forgalmazott oltalmi joggal rendelkező és így összetéveszthetőségre alkalmas eszközök névhasználati jogosultsága miatt nemsokára már „Warp”) Charge, ahol a készülék nem melegszik, ezért itt 60 százalékos töltöttségig tapasztalhatunk melegedést. Normál 2A-s töltővel két órán belül lehet feltölteni a telefont.


[a doboz tartalma]

A második szériás Z modellekkel ellentétben immár nem alumíniumötvözetből áll a hátlap, hanem visszatértek a Gorilla Glass üvegre. Nem tudom, miért gondolják azt a gyártók, hogy az üveg az hú de prémium érzetet kelt?

A fizikai méreteket tekintve egy 156,5 x 76,5 x 6,75 mm-es készüléket kapunk, ami vastagságban az első és a második generációs Z Play között helyezhető el. A Z2 Play 6 milliméteres vékonyságához képest az oldalsó ujjlenyomat olvasó miatt sikerült felszedni ezt a párszázad millimétert. A modok pozicionálásában is szerepet játszó kamerasziget itt is kiemelkedik a síkból, mint azt a Z sorozatnál már megszokhattuk. A keret 6000-es alumínium ötvözetből készült, amin a készülék sarkain alul, felül, illetve a széleken elhelyezett 1-1, összesen 8 darab antennacsík található. Hátoldalt alul található egy zajszűrő mikrofon, középen az ikonikus Motorola denevérszárny logó valamint a kamera.


[Z3 Play & Z2 Force, üveg és alumínium]

Az 1. genes Z Play „puha” üveghátlapjához képest itt valamivel karcállóbbak tűnő hátsó GG 3-as üveglapot kapunk. Arra itt is felhívom a figyelmeteket, hogy a modok és a hátlap közé beszoruló por, esetlegesen maga a mod is karcolhatja a hátlapot, szóval ha szeretnétek extra védelmet, akkor ajánlom a dbrand Moto Z Force-hoz való fóliáját, ami itt is jó lesz, mivel a hátlap mérete a modok miatt minden Z-n ugyanakkora.


[USB Type-C csatlakozó, Power Pack a hátoldalt]

A korábbiakkal ellentétben a telefon bal oldalán egymagában árválkodik a ki-bekapcsoló gomb. Bal kézben hüvelykujjal jól kitapintható, de nekem jobb kézben mutatóujjal már kényelmetlen volt a kezelése. Az eddig megszokott bekapcsoló gomb helyén ebben az évben a Z-k ujjlenyomat olvasója a hangerő-szabályozó gombok alá került, olyan Sony-féle megoldással. Ha alulra nem raknak Motorola feliratot, akkor akár oda is elférhetett volna a szenzor, úgy, mint a G szériában – bár akkor a kijelző vezérlő elektronika került volna szűkösebb helyzetbe és vagy kisebb kijelzőt tudtak volna belerakni ebbe a méretbe, vagy az iPhone X esetében alkalmazott kijelző technológia-féle megoldással – alsó rész az elektronikával a panel aláhajtva – került volna beépítésre, ami viszont az árat drágította volna meg.

Amellett, hogy oldalra került a leolvasó már funkcióban is kevesebbet tud, mint korábban – azaz a feloldáson, azonosításon kívül minden más lehetőségtől megfosztották, így nem lehet hosszú érintéssel lezárni, még hosszabb érintéssel a Google Asszisztenst indítani, valamint a gesztusvezérlést sem tudja. Őszintén nem baj, hogy ez így alakult, mert kézben tartva a készüléket néha-néha a kézfelület véletlenül érintkezhet a szenzorral és ez akár tévesen el is indíthatná a fentebb hiányolt funkciókat, gesztusokat. Ezek a gesztusok nem tűntek el, csak elköltöztek a lenti navigációs sávra.

A telefon tetején jobb oldalt van egy mikrofon, és bal oldalt találunk egy hibrid megoldású SIM-tálcát, így két nano SIM mellett már nem tudjuk micro SD kártyával bővíteni a tárhelyet, az csak egy nano SIM kártya mellett működik. A micro SD kártya befogadó képessége: maximum 2 TB.


[a készülék jobb oldala]

Az előlap immár a 18:9-es kijelző aránynak megfelelő kialakítású, vékonyított kávaméretekkel. Az új dizájnnak sajnos ára is van, hiszen a felhasználói visszajelzések alapján nem túl gyakran használt előlapi vaku eltűnt. Igazság szerint a bal oldalon található szenzorok mellé lehet, hogy elfért volna, de ez nem volt annyira hasznos funkció, szóval nem fog annyira hiányozni. Z2 Force mellett az oldalsó kávák picit vastagabbak – itt a készülékház 1 milliméteres szélesség csökkentésével talán faraghattak volna belőle.
Alul szimmetrikusan található két darab mikrofon furat, így a Z Play-en végre először összesen négy mikrofon kapott helyett a korábbi három darab helyett.


[Z3 Play & Z2 Force, 18:9 vs. 16:9, 6.01 col vs. 5.5 col]

A motorola kiírás felett a 6.01 colos Full-HD+, azaz 2160 x 1080p képpont felbontású, 402 ppi pixelsűrűségű Super AMOLED kijelzőt találjuk. A Phonearena mérései alapján automata módban a képernyő maximális fényereje 575 nit. A kijelző látható marad akkor is, ha telibe kapja a napfényt.

A kijelző felett jobb oldalt a szelfi kamerát, középen a hangszórórácsot, mellette pedig a szenzorokat találjuk. Az értesítő LED létét nem tudom sem megerősíteni, sem cáfolni. Ha van, akkor azt úgyis csak akkor fogjuk látni fehér fénnyel villogni, ha túlságosan lemerítettük a telefont és úgy rakjuk a töltőre. A készülék a szokásos p2i nano vízlepergető bevonatot kapta.


[Z3 Play vízlepergető nano bevonat]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények