Moto Z Play - brutális szépség

A Z termékcsalád legolcsóbb tagja a középkategória felső szegmensébe hozza el a moduláris kiegészítőket. – írta: ghiottone, 7 éve

Bevezető

A Lenovo felügyelete alatt működő Moto ez év júniusában bemutatta a moduláris készülékekből álló "Z" termékvonalat. A bejelentést követő hónapban az egyik legnagyobb amerikai mobilszolgáltató, a Verizon kínálatában volt először elérhető az egyik, vagy talán a jelenlegi legvékonyabb - mindössze 5,19 mm vastagságú - felső kategóriás Z és a 2. generációs Moto ShatterShield™ kijelzővel szerelt Z Force. A Verizon esetében a korábbi termékvonalnál használt "Droid" szavacskát biggyesztik a készülékek megnevezése mellé és a szokásos bloatware-ükkel szórják tele. A Droid Edition-ös Z 624, a Z Force pedig 720 dolláros nyitó árakon kezdtek.

2 hónappal később, augusztus 31.-én - a korábbi szivárogtatásoknak megfelelően - megérkezett a Z-hez képest közel 200 dollárral olcsóbb variáns is - a Z Play. A készüléket a "nagyobb akkumulátor, korlátlan lehetőségek"-nek fordítható szlogennel dobták be a piacra a Hasselblad kamera modullal egyszerre. Nem kevesebb, mint két napos üzemidőt ígértek az új variánsnál. Ténylegesen szeptemberben indult meg a hivatalos forgalmazása a telefonnak.


[Moto Z Play]

Az olcsóbb Z-ben már nem kapjuk meg a Z, illetve a Z Force-ban található Snapdragon 820-as processzort, 4GB LPDDR4-3188-as memóriát, az UFS 2.0-as háttértárolót, a 2560x1440 képpont felbontású SAMOLED kijelzőt. Helyette az MSM8953 kódjelű Snapdragon 625-el kell beérnünk. A hardvert tekintve is világossá válik, hogy a középkategóriás lapka miatt kell kevesebbet fizetnünk. A 8 darab 2.0GHz -es Cortex-A53-as magot a 650MHz-en ketyegő Adreno 506-os grafikus chip segíti. Memóriából nincs nagy választék, csak a 3GB LPDDR3-1866-os RAM-ot kapjuk. Háttértárolót tekintve pedig be kell érnünk egy eMMC 5.1 típusú egységgel, ám itt egyes régiókban a 32GB-os alapmodell mellett elérhető 64 GB-os verzió is. A Z család legfontosabb újítását a Moto Mods-okkal való kompatibilitást azonban szerencsére meghagyták.


[Moto Mods]

A június 9-i Lenovo Tech World 2016-os eseményen az elnök-vezérigazgató Yang Yuanqing ígérete szerint az elkövetkező 3 évben kiadásra kerülő Z-k garantáltan kompatibilisek lesznek a jelenleg forgalomban lévő Modokkal. Tőlük évente hivatalosan legalább három moduláris kiegészítőre számíthatunk.


[Hypercharge concept]


[Onecompute concept]


[Smartcast concept]

A fenti eseményen a Moto labs 3 koncepciót is a közönség elé tárt. Ezek közül a számítógépes dokkolót várom a legjobban, mivel korábban az androidos Atrix és Razr készülékeken volt egy webtop rendszernek nevezett linuxos felület, ami a dokkolóba vagy a Lapdockba való bepattintáskor aktiválódott. Az Ice Cream Sandwich frissítésekkel, azonban ez a rendszer megszűnt és az android tabletekre tervezett rendszerét használták a továbbiakban.


[Pinek a hátlapon]

A hátlap alsó szegmensében kerül elhelyezésre a tizenhat pinből és egy mágnesből álló csatlakozó felület. Jelenleg felpattinthatunk rá JBL hangszórót, Insta-Share projektort, sima, vagy vezeték nélküli töltést is támogató plusz akkumulátort, Hasselblad TrueZoom kamerát. Decemberben pedig megjelent egy autós tartó, valamint egy usb type-c csatlakozós, 3150 mAh-os, gyors töltésre képes mophie akkumulátor is.


[Moto Mods Development Kit]

Azonban a lehetőség bárki számára nyitva áll. Tehát, ha valaki úgy érzi, akkor a Moto Mods Development Kit-et (MDK) megvásárolva elkészítheti hozzá a saját kiegészítőjét. Halvány lila gőzöm sincs, hogy működik, így olvassátok el hozzá ezt a leírást.

Decemberben tartották az első "Moto Mod Hackathon" versenyt 17 nevezővel, ahol az MDk-t felhasználva különböző moduláris ötleteket illetve elkészített kiegészítőket mutathattak be a külső fejlesztők. Az alábbi 3 projekt nyert:

"Advanced Audio” – az USB MDK kapcsolódás segítségével "jobb minőségű" DAC és ADC audió hang ki- és bemenet.

Sidepad”– egy gamepad, ami lehetővé teszi, hogy fizikai gombokkal irányíthassuk a játékokat a képernyőn lévő szoftveres gombok helyett.

Bella” – egészségügyi felhasználásra szánták. Valós idejű adatgyűjtést tesz lehetővé a bőrödről és az arra ható környezeti változókról, mint az UV sugárzás és levegő szennyezettségi szintje.

A következő megmérettetést január 21-ei hétvégén San Franciscóban tartják. Az első helyezettek más-más nyereménnyel távozhatnak és esélyt kapnak, hogy a találkozva a Moto vezetőségével meggyőzzék őket az általuk megálmodott kiegészítő piaci létjogosultságáról.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények