Motorola Moto G (2014) DualSim - szervátültetés

Volt már úgy, hogy a kedvenc telefonunkat nem akartuk hagyni meghalni? Szerezzünk egy donort és ne hagyjuk! – írta: Adamis, 8 éve

Bevezetés

Kezdem azzal, hogy aki nem ért hozzá, az inkább ne babráljon, mert könnyen nagyobb kárt okozhatunk, mint amivel eredetileg szemben állunk. Fontos, hogy a művelet megkezdése előtt szerezzünk be minden fontos alkatrészt, mert ezeknek hiányában megrekedhetünk, vagy másfajta célszerszámot használva (mondjuk kés, amivel már találkoztam, sőt PC-t szerelve jómagam is használtam) kárt okozhatunk, mégpedig komolyat!

Az ok:

Volt egy telefon, nagyon szerettük, de egy hibás lépés következtében sajnos használhatatlanná vált. A telefon a címben említett Motorola Moto G (2014) DualSim volt (ismeretes Moto G 2 néven is), a probléma pedig a bootloader hibásodása volt egy rosszul megválasztott és előkészítésben hiányt szenvedett rendszer felrakása közben. Ez a hiba az Android 6-os főverziójára rátelepített 5.0.1-es rendszer volt, ami kicsit sem oldható meg szoftveres előkészítés nélkül. Mivel ennek nem néztem utána kellően, meg is történt a baj, vagyis a bootloader hibásodása mellett a telefon használhatatlansága. Ez egy telefonnál nem túl nagy előny, mivel azért tartjuk, hogy használjuk.

Kép forrása: mobilarena.hu

Először hosszú időn keresztül szoftveres úton próbáltam orvosolni a problémát, szereztem sok programot külföldi leírások alapján, melyekkel azt sikerült elérnem, hogy a számítógép látta a telefont, de qhsusb_bulk módból mindössze Qualcomm HS-USB QDLoader 9008 módba sikerült tennem, ami már jó, de nem elég. Sajnos a Motorola nem adott ki olyan service-rom-ot, amellyel használatba lehetne venni ismét a téglásított telefont, de ez a fogyasztói szemlélet velejárója és egyébként sem garanciális probléma: ha elrontottad, vegyél másikat!

A másik lehetőség a programmer.mbn beszerzése lett volna, de sajnos a 6-os Android verzióhoz nem találtam és kérdéses, hogy bármikor lesz-e ilyen. Ezzel a bootloadert lehetne helyre pofozni oly módon, hogy a telefon legalább fastboot módban elindul - így telepíthetővé válik a rendszer. De nem, ez sem járt sikerrel.

Végül jött még egy ötlet, ami már a hardveres megoldások felé indul el: a tesztpontozás. Egy ötlettől vezérelve nekiláttam, hogy na hátha találok valamit, de mivel a SoC-t egy fém sapka védi az alaplapon, ennek még nem álltam neki (ez nem azt jelenti, hogy a későbbiekben ezt ne tenném meg...).

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt