Motorola Moto G 5G Plus – az eddigi legerősebb G

A Motorola ezzel a készülékkel a 400 eurós ársáv alatt is elérhetővé tette az 5G-t. – írta: ghiottone, 3 éve

Hardver, szoftver

A felső-középkategóriás készülékek között elterjedt Snapdragon 765G processzor került a telefonba. Egyes külföldi tesztek az alap 765-ös verziót említik, azonban a hivatalos oldalon az emelt teljesítményű és a játékokra jobban optimalizált 765G-t írják. Két Kryo 475 Gold és Prime, valamint hat darab Kryo 475 Silver magból állították össze ezt a nyolcmagos processzort, amelyek Cortex-A76 és Cortex-A55 magok. A Gold mag 2,2 GHz-es, a Prime 2,3, a Silver magok pedig 1,8 GHz-es teljesítmény elérésére képesek. A 64 bites, 7 nanométeres csíkszélességen gyártott processzor mellett egy Adreno 620-as GPU található. 6 GB LPDDR4x-es memória és 128 GB UFS 2.1 tárhely található a telefonban, amiből 108,11 GB érhető el a felhasználók számára.


[eszköz infók]

A teszt kedvéért megnéztem az Asphalt 9, a Call of Duty Mobile, a Forza Street, PUBG és a Mortal Kombat játékokat, hogy mennyire melegszik a processzor, illetve milyen gyorsan tölt be egy 8 GB RAM-os SD855+-os processzorral szerelt telefonhoz képest. A játékok elfutnak maximum beállításokkal, és nem érzékeltem megakadást, kép eldobálást, belassulást. 1 óra alatt 11 százalékkal merítették az akkumulátort. A hátlap nem forrósodott, csak egy kicsit melegedett az Asphalt 9-nél, amikor pár percre ott hagytam a telefont az asztalon.

[Gametime]

A játékok elindulásakor felugrik egy Moto Gametime értesítés, és alapértelmezetten bal oldalt egy ikont fogunk látni, amelyre ha rákattintunk, akkor egy eszközkészlet fog megnyílni. Itt beállíthatjuk, hogy az eszközkészlet látható legyen-e, csúsztatással érhetjük-e el, vagy ikonra koppintással, alkalmazás hivatkozásokat helyezhetünk el, letilthatjuk az értesítéseket, hívásokat, Moto műveleteket, valamint az alkalmazkodó fényerőt és az audió javító funkciókat is.


[Gametime beállítások]

A telefon teljesítménye érzetre valahol a két-három éves 835-ös és 845-ös Snapdragon közötti szinten helyezhető el. Mindennapi használat során nem éreztem megtorpanást, az alkalmazások gyorsan nyílnak meg, a memóriát se üríti ki hamar a készülék. A 4 GB RAM-os verziót viszont hosszú távra nem ajánlom, időtállóbb lesz szerintem a 6 GB-os verzió.


[teszteredmények]

A készülék a Motorola „MyUX” nevű felületével, de csak egy minimálisan módosított Android 10-es rendszerrel kerül forgalomba. A biztonsági hibajavító csomag szintje kibontáskor 2020. májusi volt, ami rögtön frissült a júliusi csomagra. A korábbi tapasztalataim alapján kéthavonta várhatóak a biztonsági frissítések. Legalább 1 főverzió frissítést garantál a Motorola, így Android 11-es rendszerfrissítés lesz valamikor. Ha abból indulunk ki, hogy a 2019-es One Zoom augusztus-szeptemberben kapta meg a 10-es rendszerfrissítést, így legrosszabb esetben itt is majd csak jövőre várható a következő OS upgrade.


[Moto alkalmazás]

A közel gyári Android rendszert csak a szokásos Moto appal egészítették ki. Az alapprogramok mellett csak a Facebook alkalmazás volt előre telepítve, amit a rendszerbe integráltak, így ha eltávolítjuk, akkor is ott figyel az alkalmazások között a Facebook App Installer és Manager.

A szokásos 3 gombos navigáció mellett lehet használni az Android gyári gesztus alapú navigációját is, amelyet őszintén megvallva én nem kedvelek és nem is nagyon használom. Sajnos a 2 évvel ezelőtti Moto Z3 Play-en bemutatott „egy gombos navigációt” itt már nem találjuk meg. Az a megoldás jobban használható volt, mint az android gyári gesztusai. A Moto appban testre szabhatjuk, hogy milyen színű legyen a kiemelés, megváltoztathatjuk a betűtípust, módosíthatjuk az ikonok alakját és a gyári launcher elrendezését. Itt beállíthatjuk a háttérképet is. A kézmozdulatok menüponton belül megtalálható a csukló elfordítós kamera indítás, a két gyors fejszecsapással aktiválható zseblámpa, a háromujjas képernyőmentés, az arcalapú feloldás, a hívások elfordítással való némítása, illetve a csörgésnek a telefon felemelésével való elnémítása is. Egy új gyorsmenü elérést is integráltak, amivel feloldott kijelző esetén a bekapcsoló gombot kétszer megnyomva egy panel ugrik fel, amelyre elhelyezhetjük kedvenc alkalmazásainkat azok gyors eléréséhez.

[Moto Kijelző]

A Moto kijelző korábban sem nyújtott mindig bekapcsolt kijelzőn fekete háttéren megjelenített alap információkat. Ez az itt használt LTPS panel miatt nem is tenne jót az aksinak. A kijelző így csak a telefon mozgatására, illetve egy vagy két koppintásra is aktiválható. A Moto kijelző beállításainál a Személyre szabás menű alatt bepipálható az animált háttér is, így az infókat és eseményeket egy animált, hullámmozgás-szerű kék-fekete háttéren tudja megjeleníteni. Itt is interaktív, így a telefon feloldása nélkül lehet válaszolni (nem minden app támogatja), későbbre halasztani, vagy törölni egy-egy bejövő üzenetet vagy értesítést.

[Moto Display alaphelyzetben - animációban]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények