Movember: akasszuk össze a bajszunkat

Mégis hogyan segíthetne bármin, ha egy rakás férfi bajuszt növeszt? Olvasd el és bajuszra fel! – írta: Andras-CF, 3 éve

Mégis hogyan segíthetne bármin, ha egy rakás férfi bajuszt növeszt?

A történet 2003-ban kezdődött 2 alapítóval és 30 ember összefogásával Ausztráliában. Az alapötlet pár sör mellett született meg, és a következő volt a lényege:

“Hozzuk vissza a bajuszt a divatba!”

Egy cél persze még magasztosabb, ha valami nemes ügyről is szól, egy közeli barátjuk édesanyja nyomán, aki a mellrák megelőzéséért indított adománygyűjtést, a társaság tagjai úgy döntöttek, hogy a kampányt a prosztatarák kockázatának és a férfiak mentális egészségére való felhívásnak szentelik. Ebből a 30 emberből pedig mára több milliós közösség alakult ki, akik novemberben idejüket, energiájukat és pénzüket szánják ezen ügyek felkarolásáért.

Bárki, aki csatlakozik a Movember mozgalomhoz, egyéni lehetőségeihez mérten hozzájárul ezen problémák előtérbe hozásához. Nem kell feltétlenül az anyagiakra gondolni, már önmagában az, hogy az emberek beszélnek róla, megosztják egymással a problémáikat és ezzel együtt azt, hogyan is vészelték át ezeket a nehéz időket, mérhetetlen segítség.

A felsoroltak mellett természetesen adományokat is gyűjt a függetlenül működő társaság, a befolyt összeget pedig válogatott projektekre fordítja, legyen szó edukációról, gyógyszer- vagy módszerkutatásról. A Movember mozgalom mára több mint 1200 projektet finanszírozott, az elköltött pénzeket és a sikereket teljesen publikusan és auditálva kezelik.

Ezekről részletesen itt olvashatsz (angolul):
Prosztatarák
Hererák
Férfiak mentális egészsége

Miért is érdekes ez nekünk, magyaroknak?

Egy lelkes magyar és nemzetközi baráti társaság összefogott Budapesten, és a jelenlegi, embert követelő helyzetben is helyt állva eddig több mint 2300 dollárt gyűjtött össze a mozgalomnak. Mivel mindannyian egy CrossFit közösség tagjai, így az adományokért mozgással fizetnek, azaz minden egyes adományozott dollárért valamilyen embert próbáló gyakorlatot hajtanak végre. Az első mérföldkő az 1400 dolláros határ átlépése volt, ekkor született a következő videó:

Az azóta eltelt kevesebb mint 1 hétben további majdnem 1000 dollár gyűlt össze a jó ügyek érdekében.

Ha Te is segítenél, akár csak egy jó szóval, akkor oszd meg a mozgalmat, ha adománnyal, akkor ide kattintva megteheted akár a csapatra, akár ha van ismerős köztük, akkor a csapattagokra is, egy kicsit lejjebb görgetve.

Bajuszra fel!