N-Gage - a játékos legenda

Összegzés a Nokia legendás konzol-telefon-zenelejátszó hibrid produktumáról! – írta: Kube, 11 éve

Bevezetés

Reggel csörren az ébresztő, gyorsan elkészülök és mehet is a szokásos sprint a buszra. Haver már foglalt helyet, FIFA indít és kezdődhet a mérkőzés! A zötykölődések közepette nem egyszerű koncentrálni, de mindent elkövetek annak érdekében, hogy nyerjek, mivel egy komplett szurkolótábor figyeli minden egyes mozdulatunkat. A fél órás út alatt éppen annyi adrenalint kaptam, hogy jól induljon a nap kávé nélkül is, és még mielőtt az iskolába beérnénk, hevesen leszögezem: holnap reggel visszavágó!

Első óra, fizika dolgozat... még jó, hogy tegnap bekészültem egy jegyzettömbbe (txt) megírt kisebb szösszenettel, a tanár a mobilomat úgy is számológépnek nézi, ráadásul gyorsan váltok az alkalmazások között, esélye sincs!

Suli után buszmegállóba tartva kapok egy hívást, amit készséggel fogadok, egyszer csak látom mindenki engem néz, hát igen, a „sidetalking” hatása. Szerencsére van MP3 lejátszó funkció ami segít az utazást átvészelni, bekapcsolás után már dobolnék is a lábammal, de eszembe jut, hogy még egy SMS pótlásra vár. Elkezdem írni rettentő nagy gyorsasággal ami a kétkezes használat miatt nagyon egyszerű, mivel az azonos gombon lévő karakterek közötti várakozási időt egyből kiiktatom a bal oldalon lévő iránygombnak köszönhetően.

Útközben kedvet kaptam a játékhoz, folytatni kellene a Tomb Raidert. Jöhet a memóriakártya cse... AJJJ a telefon darabjai összevissza repültek, brutálisan vezeti a sofőr az Ikarust, mindegy gyorsan neki kell állni legózni. Hazaértem, a teló éppen lemerült, töltőre vele.

Ma, ha egy boltba betérünk mobiltelefont vásárolni, az eladók halom számra veszik elő a mindent tudó okostelefonokat. Az MP3 lejátszó alapfunkciónak számít, a 16 millió szín megjelenítésére alkalmas kijelzők mérete hatalmas, ha pedig a teljesítmény kerül szóba, már gigabájtokról, gigahertzekről és két magról beszélünk. Az internet szinte bárhol elérhető és elképesztő sebességre képes a 4G kapcsolat. Annak idején egy háttérképért is fizetnünk kellett a neten, ha csak nem volt otthon egy IrDA portunk a számítógéphez, ma pedig már ingyenes alkalmazásokat tölthetünk le nagy mennyiségben. A gombsor helyett kijelző, a Snake helyett Angry Birds.

A mobil ipar az egyik leggyorsabban fejlődő ágazat az informatikában, a fejlődés a kétezres években indult el látványosabban és továbbra is rendületlenül halad előre. Ez idő tájt a Nokia uralta a piacot, technológiai újításaik pedig meghatározó szerepet töltöttek be a mobiltelefonok fejlődésében. Ötleteikkel folyamatosan terelték a mobilok útját, próbáltak új hullámokat meglovagolni az eladásokból és a szabadalmakból származó profit pedig mindezt lehetővé tette.

Az okostelefon korszak előtt a készülékek a telefonáláshoz, üzenetküldéshez szükséges funkciókkal rendelkeztek, a jobbakat pedig valamilyen plusz tulajdonság különböztette meg egymástól. Ezek közé tartozott a WAP funkció, az MP3 lejátszó, vagy a nagyobb akkumulátor teljesítmény. Az idő múlásával ezek a plusz dolgok egybeforrtak és minden modellben alapfelszereltségként találkozhattunk velük.

A „forrasztás” korszakába esik bele az N-Gage is, melyben összpontosul az akkori technológia és mellette egy hordozható kézi konzol tulajdonságai jelennek meg. Ha belegondolunk, ez egy akkora volumenű projekt, aminek a megvalósítására csak a Nokiának volt esélye abban az időben. Egy olyan merész, új irányba mutató fúzió készült el a finnek műhelyében, ami tulajdonságaival egy szimpla hétköznapot különlegessé tudott tenni, erre pedig csak egy igazi átlagon felüli telefon képes.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt