N-Gage - a játékos legenda

Összegzés a Nokia legendás konzol-telefon-zenelejátszó hibrid produktumáról! – írta: Kube, 11 éve

N-Gage QD

2004. május 26-án csendben elrajtolt az N-Gage QD melyet még abban az évben megrendezett Electronic Entertainment Expo-n is láthattunk már. A Nokia igyekezett átdolgozni az elődöt és megpróbálta újból népszerűsíteni hibrid koncepcióját. A játék még nagyobb hangsúlyt kapott, ami néhány az elődben már látott funkciók kihagyását eredményezte. A csendes rajt pedig a gyenge promótálásnak köszönhető, én speciel sokáig nem is tudtam az új változatról.

Nokia N-Gage QD

A gyártó még a névadást sem bízta a véletlenre, ezt jól mutatja az eszköz nevében felsorakoztatott latin "quaque die" kifejezés kezdőbetűi, melynek jelentése a minden nap, naponta, sugallva felénk hogy a telefon állandóan a kezünkben lesz.

A doboz kinézete nem változott, benne találtuk a készüléket, amihez egy headset, CD és a szokásos használati útmutató járt.

N-Gage QD Silver Edition

Az utód Európába szánt változata 900/1800-as frekvenciasávon kommunikál a GSM hálózaton belül. Mérete kisebb (118 x 68 x 22 mm), formája pedig kerekebb lett, de a kompaktsághoz nagyobb súly (143 g) is párosult. Nem csak a formán újítottak a finnek, ott a széleken alkalmazott gumiborítás is, hogy a véletlen balesetekből származó ütődések tompuljanak, és kezünkben ne csúszkáljon játék közben a telefon. Ebbe a borításba építették a be- és kikapcsoló gombot, a takarófedéllel ellátott különböző csatlakozókat és a memóriakártya nyílását.

Bizony a játékok cseréje már nem volt olyan komplikált mint az elődnél, ugyanis a memóriakártya foglalat nem a hátlap alá került, ezért a "hot swap" rendszer segítségével bekapcsolt állapotban is váltogathattuk játékainkat saját igényeink szerint. Arra viszont figyelnünk kellett hogy megfelelően leválasszuk a memóriakártyát, hiszen a szakszerűtlen csere a telefon meghibásodásához is vezethetett.

Az előlapon találjuk a szokásos dolgokat, közepén egy ugyanolyan 176 x 208 pixel felbontású kijelző foglal helyet mint az elődben, pici vigasz, hogy a kontraszton és a fényerőn javítottak. Balra szintén egy 8 irányra képes navigációs gombot tettek, de a megerősítő funkció már külön gombként foglal helyet a készüléken. A hangszóró a gombok fölé, a mikrofon pedig a gumírozás alá került, ezzel orvosolták az oly sokat taglalt kényelmetlen telefonálás kérdést.

Symbian S60

Processzort illetően a régi ARM9E egység került beépítésre, de ezt már egy nagyobb teljesítményre képes BL-6C (1070mAh) típusú akkumulátor hajtotta. Az elődhöz mérten ugyan többet tudtunk játszani, de mint ahogy azt már megszokhattuk a gyári adatok bőven elmaradtak a valóságban tapasztaltaktól.

Látszik hogy a telefonon sokat dolgoztak annak érdekében, hogy még inkább egy kézikonzolt kapjunk, emiatt az MP3 lejátszó és az FM rádió kimaradt, csakúgy mint az USB csatlakozó, ami igen nagy hiba a gyártó részéről, hiszen az előd egyik fő erőssége pont a sokoldalúságban mutatkozott meg. A GPRS, Bluetooth kapcsolat maradt, és a már megszokott Symbian rendszer is, aminek menürendszerét a telefon egyediségét kihangsúlyozva kicsit átdolgozták. Az új kinézet nem volt praktikus, a narancssárga design eléggé egybe folyik a menüt illetően, az ikonokat nehezen lehet megkülönböztetni, ezzel komplikálttá téve a navigálást.

A megjelenéssel párhuzamban elindult az N-Gage Aréna amit gyárilag telepített formában kaptunk a telefonhoz, a régebbi N-Gage tulajok pedig májustól tölthették le a programot. GPRS kapcsolatot használva tudtunk kommunikálni a többi játékossal, láthattuk a ranglistákat és zárt tartalmakhoz is hozzáférhettünk.

N-Gage QD kiegészítők

Később sok kérés érkezett egy új változat elkészítésére a fogyasztók és az eladók részéről is, emiatt 2005. augusztus 3-án jött a frissítés az N-Gage QD Silver Edition. A szín mellett az 5-ös és 7-es gombokon eszközöltek módosítást, így azok már nem voltak kiemelve a többi mellett. Október 16-án számos kiegészítővel újítottak be köztük egy fülhallgatóval, egy komolyabb hangszóróval, és egy olyan memóriakártya bővítővel melynek segítségével két MMC kártya használata között tudtunk váltani, ami igencsak jól jött.

Kis hazánkban a készülék 40 000 Ft-os áron került forgalomba.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt