Navon Infinity, a végtelenbe és tovább

Mazochista hajlamom van,ezért veszek mindig ilyen low budget készülékeket - viszont így nem kell másnak! – írta: Kampó, 5 éve

Doboz, tartozékok, csomagolás előszó

A Navon név hallatán sokaknak a GPS juthat eszébe, esetleg pár felejthető ipari hulladéknak számító telefon, vagy simán egy hidegrázáshoz hasonló érzés indul el a hátukon, és az ellenszenvet libabőrré alakítva jelzi a nemtetszést a márka irányában. Megmondom őszintén, sok tapasztalatom nem volt eddig a gyártóval kapcsolatban, mert semmilyen terméküket nem használtam.

Az interneten kutakodva nem találtam róluk tetemesebb mennyiségű információt. Annyi biztos, hogy 2008-ban alakult cég teljes neve NAVON Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság. Székhelye Budapest, profilja pedig számítógép, periféria, szoftver nagykereskedelem. Leszögezhetjük a tényt, miszerint nem számít nagy öregnek a piacon és eddig sajnos a termékeik minősége sem volt az a kifejezett etalon. A bemutatómban főszerepet kapott Navon Infinity kellemes csalódás, remélem így is marad. Természetesen az árkategóriájában kell elkönyvelni, mint versenyképes szereplőt a mobilkommunikációs piacon.

Fekete karton hasáb, ízléses modern grafikával, márka és típus megjelölés. Hátoldalon technikai specifikációk, semmi bazárias képi elem, semmi gagyi hatást kölcsönző vizuális tényező nem fedezhető fel.

Leemelve a doboztetőt egy matt zacsiban található maga a telcsi, egy kis szivacskeret fogja körbe és óvja meg a fizikai behatásoktól, ezek alatt egy kis műanyag tálca választja el csomagunk további tartalmát a készüléktől. Vertikálisan haladva találunk 1 kijelző védő fóliát, majd egy töltőfejet és egy micro USB kábelt valamint egy kis füzetecskét, füles sajnos nem jár.

Fizikai dimenziók, vizuális élmény, anyaghasználat.

Kezdjük szerzeményünk méreteivel, amik a következők.

Hosszúság 146.4 mm
Szélesség 72.2 mm
Vastagság 9.1 mm
Súly 155 g

Adatok alapján és kézben tartva masszív darab, nem egy penge mobil és nem is elegánsan karcsú, inkább korrekt iparos munka.
Anyagminőséget tekintve én nem élnék negatív jelzőkkel, ismét az árcédulára hivatkozva, teljesen rendben van a fém, műanyag és az üveg triója. De részletezzük és vesézzük ki jobban kicsit ezt a három szerkezeti alkotó elemet.

Készülékünket körbezárja az említett fém keret, ami biztos, hogy nem alumínium, mert marha nehéz, telefonunk tömegének a felét tuti ez teszi ki. Én valami rozsdamentes acél ötvözetre tippelek, erős, masszív, gusztusos. Ezen kaptak helyet jobb oldalon középtájt, kissé hülye elrendezésben a tapintásra szintén fémből készült képernyőlezáró valamint hangerőszabályzó gombok.

A felső élen a 3.5mm-es jack aljzat és a micro USB található, két darab antenna csíkkal közrefogva. Bár az is lehetséges, hogy ezek csak esztétikai elemek.

Baloldalt semmi nem töri meg a hideg acél síkját, alul pedig hangszóró furatok és egy mikrofon lyukacskája látható, szintén 2db antenna csík kíséretében. Szokásos módon csak az egyik furat halmaz rejt hangszórót.

A hátlap egy selymes gumis tapintású műanyag lapocska, érzetre felettébb kellemes a kéznek, olyan, mintha kis koboldok cirógatnák gyengéden kis tollseprűkkel ujjbegyeinket, amiket Hennessy konyakba áztatták. Ez a burkolati elem leszedhető, így hozzáférhetünk az akkumulátorhoz, a SIM kártya helyhez és az SD kártya slothoz is. Ilyet sem látni manapság, habár eléggé körömszaggató ez a manőver, passzentosan és szorosan kapaszkodik, nem lötyög és kiválóan illeszkedik, ez tényleg példaértékű összeszerelés kategóriájában és a nem unibody készülékek közt is.

Kapunk itt egy ujjlenyomatszenzort, ezzel sem volt különösebb probléma, egy dupla kamerát, illetve dupla LED-et is. Ezek alatt pedig egy NAVON felirat díszeleg diszkrét fehér színben, semmi krómozott, dombornyomott, giccses rettenet.
Előlapunk ugye üveg, abból is az általam gyűlölt 2.5 D-s, ennek a világon semmi értelme, de legalább lehetetlen szépen rátenni a fóliát. Felül a beszédhangszóró, aminek hangereje és hangminősége korrekt, semmi gond nincsen vele. Van itt még előlapi kamera és egy selfi „vaku”. Értesítő LED-et nem véltem felfedezni, ez egy kis szomorúságra adhat okot, mert ugye nem egy nagy összegű alkatrész.

Jöjjön a fő attrakció, az információk és média tartalmak megjelenítésére szolgáló felület, ami gombsor, tv képernyő, és monitor, valamint touchpad is egyben. Íme az 5.3 colos, 720p-s kapacitív IPS kijelző. Horizontálisan egészen a szélekig húzott keskeny, szinte láthatatlan kávával, ami alul-felül azért már nem ilyen csecse, de mindenképp vállalható. Fényereje rendben van, a 720x1280-as felbontás sem vállalhatatlan, betekintési szögek is jók, végre eljutottunk oda, hogy egy tényleg nevetségesen olcsó telefonba is kerül normális kijelző, a színhelyesség már egy fájóbb pont. Habár helyet kapott a Miravision nevű holmi a kütyün, aminek segítségével némileg kalibrálható a kontraszt, a telítettség, a színhőmérséklet és az élesség, de ha ezeket piszkáljuk még mindig kissé fakó a kijelző. Igaz egy AMOLED kijelzős mobilt váltott a kis Navon, lehet, szoknom kell még a visszafogottabb színeket.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények