NEC SpectraView 231 bemutató

Az NEC SpectraView széria egyértelműen a gyártó törekvése a tökéletességre. Lássuk sikerült-e nekik... – írta: Isual, 12 éve

OSD és MultiProfiler

OSD menü

A monitorban az NEC profi monitoraira jellemző kétszintű menürendszer található (az egyik hétköznapi használatra szolgál, a másik szinte szervizmenü szintű), amelyben a monitoron elhelyezett gombokkal - az adott gombhoz éppen aktuálisan hozzárendelt funkcióval - könnyűszerrel navigálhatunk:

Az alapszintű menüben beállíthatjuk a monitor fényerejét (kontrasztbeállításra e monitor esetében nincs lehetőségünk, azt mindig önmaga állítja be), az élességet, különböző preseteket, PiP módot és a szokásos kevésbé lényeges beállításokat (OSD menü nyelve, helyzete, stb.).

Az Advanced menüben gyakorlatilag mindenhez hozzányúlhatunk (kontraszthoz itt se), úgymint uniformity (ColorComp), különböző - a monitorban tárolt - gamma-görbék (2.2, L*, sRGB, stb.), overdrive (Response Improve), Auto Brightness, állapotjelző LED színe (kék - zöld) és fényereje, stb.

Lényegében minden apróság megtalálható itt, valóban gyakorlatilag szervizmenü szinten.

A különbség a 231-es modell esetében a nagyobbakhoz képest (241, 271, 301) mindössze annyi, hogy ez a darab nem rendelkezik beépített fényszenzorral, így a Brightness értékeket hagyományosan százalékban kifejezve adja meg nekünk és nem - a nagyokra jellemző - cd/m2 mértékegységben.

Az OSD mélyébe ennél jobban nem kívánok belemenni, leginkább azért, mert nekünk se kell, ugyanis az NEC készített egy nagyszerű programot a felsőkategóriás monitoraihoz, amellyel gyakorlatilag nélkülözhetjük az OSD menüt mindennapi használat során. Lássuk mi is ez:

Ebben a programban egyrészt az OSD fontosabb beállításait kezelhetjük (preset módok kiválasztása, fényerő, feketeszint, overdrive, PiP beállításai, ColorComp, LED színe és fényereje) másrészt tartogat pár érdekességet is számunkra.

Most pár kép az alapbeállításokról:

(Nagyításhoz Katt a képre!)

Itt az egyik érdekesség (ami engem nagyon megérintett), hogy az NEC gondol az öröklött színlátási zavarokkal született emberekre és ezeknek az embereknek (prot-, deuter-, tritanopiás betegek) olyan módokat nyújt, amelyek kifejezetten e zavarokban szenvedők percepciós viszonyaihoz alkalmazkodik. Ez számomra rettentő szimpatikus beállítás.

(Mivel a látás /kór/élettana egyik kedvenc témáim közé tartozik, ezért - akiket érdekel azoknak - elmondom, hogy itt arról van szó, hogy a retinában lévő csapok fotopigmentjeinek mutációi következtében az érintett fotopigment spectrális tulajdonsága megváltozik, az abszorpciós görbéje eltolódik, és az többnyire átfed valamelyik másik fotopigment abszorpciós görbéjével. Következésképpen a spectrum bizonyos része csak egyetlen fotoreceptort ingerel. Protanópiában a piros, deuteranópiában a zöld, tritanópiában a kék csapok érzékenysége tolódik el, vagy hiányoznak e pigmentek.)

A Multiprofiler másik hasznos funkciója az, hogy a "Picture Mode"-ban az "Edit..." gombra kattintva lehetőségünk van az adott mód beállításait változtatni, illetve egy teljesen új Custom módot létrehozni. 5 mód létrehozására van hely, melyek beállításait a monitor tárolni képes és e módok létrehozásában lehetőségünk van beállítani a gammát, gamutot, színhőmérsékletet, fényerőt és feketeszintet, speciális névvel ellátva már tárolja is a monitor a beállításokat és készít egy icc-profilt ezekről.

(Nagyításhoz Katt a képre!)

A monitor menüjéről ennyit, jöjjön a SpectraView Profiler és a kalibráció

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt