Nexus 5 - Az öreg harcos

2013 bestiája, de több mint egy év elteltével lehet-e még mindig a felső kategória könnyűsúlyú harcosa? – írta: s3nsitivity, 9 éve

Hardver

Hova is fejlődtünk a Nexus 5 kiadása óta?

SoC - System On Chip - Rendszer Chip
Megjelent a Qualcomm Snapdragon 801, 805. Ezek a 800-hoz képest eltérőek, viszont nem sokban. Ahol jobban meglátszik az előre lépés az a 805, a 801 szinte csak egy kis "pofozgatás" volt.


(Átméretezett kép, kattints a képre a teljes méretért!)

A táblázatban jól látszanak a különbségek, melyek csak a 805 esetén igazán szembe tűnőek. Viszont ezt a chipet csak nem régiben kapta meg a Note 4, a Note Edge, a Motorola Droid Turbo, valamint a Google következő modellje a Nexus 6.
Tehát a száraz adatok szerint a 800-as chip a mai napig egy erős SoC-nak számít.

Teljesítmény: 7/10

Kijelző

Ezen a téren is történtek változások, habár szintén nem volt túl nagy az előre lépés. Néhány QHD-es kijelzővel rendelkező készülék látott napvilágot 2014-ben, technológiai fejlődés nem igazán történt. Ami még fontos momentum lehet ezen a téren az a Sony lépése, ugyanis 2014-ben már IPS kijelzőt használ Ő is a csúcskészülékeihez.

Vissza a Nexushoz. IPS panel, ami egyesek szerint fakó. Az tény, hogy nem egy túlszaturált kijelző, mint amit a G2-ben találunk, de az én szememnek pont így szép és tökéletes. Az 5" pedig még a kompaktabb méretének hála tökéletesen használható egy kézzel is.

Kijelző: 7/10

Memória

Belső memóriában már megjelenésekor se volt épp erős. A beépített 16 vagy 32 giga ugyanis nem bővíthető, habár az OTG támogatást meglehet említeni, de azért az csak nem az igazi. Ezzel ellenben akár a Samsungra akár a HTCre gondolunk, már nem csak ez az alap belső memória szerepel, de akár 128 gigás kártyával is bővíthetjük a készüléket a 2014-es zászlóshajókon, ami azért valljuk be nem kevés.

Rendszer memóriában viszont szintén nem történt nagy előre lépés. A Nexus 5 2 GB RAM-ja a mai napig elég mindenre. Mi sem példázza ezt jobban, hogy a mai napig csak elenyészve találunk 3 GB RAM-mal rendelkező készüléket.

Belső memória: 5/10
Rendszer memória: 9/10

Kamera

Ez egy érdekes téma. A felbontás egyértelműen nőtt a 2013-as standard 8 mpx-hez képest, ha bár minőségben akkora előrelépések nem történtek. Természetesen a Nokiák még mindig a csúcstartók és az Apple mögötte kullog.
A Nexus 5 kamerájához kapunk OIS-t, autófókuszt és LED villanót is. Valamint az előlapon is elhelyezkedik egy 1.3 megapixeles kamera. Így a Nexus 5 kamerája a mai napig az erős közép mezőnybe tartozik akár csak a 13 és 14-es év készülékeinek nagy része.

Pár saját kép: flickr

Kamera: 7/10

Anyaghasználat

A Nexus 5 személyében egy műanyag készülékről beszélünk. Viszont ez eléggé általános és nem is igazán változott. 2014 év végén kezdett a Samsung is belépni a fém házas készülékek világába, de ezek még csak szárnypróbálgatások, közel sincs még az Alpha egy HTC One-hoz. Na de visszatérve a műanyaghoz. A Nexus 5 nem azt a samsungos játéktelefon érzetet kelti. Ha kezébe veszi az ember, egyből érzi a prémium minőséget, mégis egy könnyű és vékony készülék.

Anyaghasználat: 7/10

Akkumulátor

Na, itt kezd elvérezni az eddig remek lista. A Nexusok sose voltak üzemidő bajnokok. Erre a Nexus 5 sem cáfol rá. Mára már majdnem dupla nagyságú aksikkal felszerelt készülékeket kapni. De ha nem is dupla, legalább 30-40%-kal több szuflával rendelkeznek. Egyértelmű, hogy az üzemidő a készülék legrosszabb pontja. Aktív használat mellett 3-4 óra SoT-ot tud elérni az ember egy napi használat mellett, ami azért nem olyan szörnyű, de azért elég szegényes.

Üzemidő: 5/10

Hardveres hibák

Hát ez nem igazán létezik. Minden úgy működik, ahogy kell neki. Az első szériában volt olyan probléma, hogy a hangszóró kicsit halk telefonálás közben. Ami még előfordulhat az a bekapcsoló gomb lötyögése. Illetve a SIM tálca és/vagy a jack csatlakozó vagy gomboknál történő apróbb repedés, ami úgymond gyakori elforduló hiba.

Hardveres hiányosságok
Ha mindent, ami szem-szájnak ingere felsorolnánk, akkor azt minden készüléknél napokig lehetne írni. Így csak a tényleg fontosabb dolgokat írom ide. Ezek pedig a rádió és az IR blaster hiánya.

Hardveres összegzés

2014-ben teljesen megállja a helyét a hardver, viszont a közeledő MWC már lehet az ellenkezőjére fog mutatni a 2015-ös évre. Habár nem 64 bites chipről beszélünk, 4 giga RAM-mal felszerelve, felmerül egy olyan kérdés, hogy minek ekkora teljesítmény? Egy Nexus 5 nyúzása után úgy érzem, a hardver teljesen rendben van, nagyobb igényű játékokat is zökkenőmentesen visz.

Párhuzamos futtatásra is tökéletes. Ami nem a legjobb, az az üzemidő valamint a belső memória mérete. Személy szerint engem csak az üzemidő zavart a készülék hardveres teljesítményében. Úgy érzem, nagyon jól megállja a helyét a napjainkban is ez a hardver.

Összegzett hardveres teljesítmény: 7/10

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • LG G3 és LG G Watch R

    Manapság divatos az okosóra és okostelefon kombinációja: lássuk mit tud az LG házon belüli kombó megoldása!

  • Google Nexus 6 by Motorola

    Rövid bemutató a Google új Nexus családjába tartozó okostelefonjáról, melyet ezúttal a Motorola gyárt.

  • Google Chromecast - Setup

    Chromecast egy olyan dongle, ami WiFi hálózaton keresztül tartalmakat jelenít meg HDMI-s eszközökön.