Intel Whiskey Lake az alsóházban

Egy alsó-középkategóriás Whiskey Lake CPU-t fogok összemérni pár korábbi nagyágyúval. – írta: bacsis, 4 éve

Jöjjenek a tesztek

Kezdjük a tesztet a Super PI-vel:

A Whiskey Lake-alapú Pentium az erős középmezőnyben végzett, ami így elsőre azt mondom, nem is rossz. Jobban belegondolva, 10 éves processzorok az ellenfelek (i7-620M 2010-es megjelenés).
Az AMD A6 még a leggyengébb E2-nél is lényegesen gyengébben teljesített.

Na de folytassuk a teszteket, jöjjön a WinRAR benchmark:

Az Ivy Bridge-alapú Core i5 messze elveri a főszereplőnket, de még az első generációs i7 is ráver egy kicsit, persze nem szabad elfelejteni, hogy a kis 5405U Single Channelben kezeli a memóriát, ami a WinRAR benchmark alatt ki szokott jönni minden platformnál. Persze azért a pár évvel korábbi belépő szintű processzoroknál még így is lényegesen erősebb. Az AMD A6 sem szerepelt annyira tragikusan.

Nézzük, hogy alakulnak a wPrime eredmények:

Az eredmények hasonlóak, mint a WinRAR benchmarkjánál, annyi különbséggel, hogy szegény AMD A6 piszok mód leszerepelt.

Lássuk, mit tudnak a processzorok, ha a nyers számítási teljesítményüket mérjük Linx segítségével:

A Pentium 5405U ezúttal is a 3320M és az i7-620M közé ékelődött be, a két AMD pedig fej-fej mellett sereghajtó. Nem hiába, a Bulldozer architektúra hozza a kétes hírnevét.

Nézzük meg, mi a helyzet, ha kis 3D-s tesztek is képbe kerülnek:

Fontos megjegyezni, hogy az eredmények egy picit csalnak!
A Whiskey Lake-alapú és a Trinity-alapú laptopon a tesztek 1280x768, míg a korábbi eredmények 1024x768-as felbontásban lettek futtatva. Sajnos utólag már nem tudtam megoldani, hogy minden eredmény azonos felbontás mellett legyen futtatva.
Ebből fakadóan jelen cikk főszereplői némileg hátrányból indultak.
Ennek ellenére a kis Pentium 5405U, illetve a benne található Intel UHD Graphics 610, még a Single Channel ellenére is elég szépen futott, még dupla hátrányból is végre először le tudta nyomni az Ivy Bridge-alapú i5-t. Ha a CPU pontszámot nézzük, a korábbi eredmények tekintenek vissza.

Na de játsszunk egy kicsit!
A Far Cry 2 nevű játék lett elindítva, ezúttal is 1024x768-as felbontásban, Medium részletesség mellett:

A 3DMark06-ból kiindulva kicsit jobb eredményre számítottam a Whiskey Lake-től, de legalább elmondható, hogy játszható sebességgel futott a játék. Az AMD A6-ba integrált Radeon HD7520G viszont elég jól szerepelt.

Na de nézzünk egy kicsit modernebb játékot, a Grid2 személyében, amit 1024x768-as felbontás, és Low részletesség mellett próbáltam ki:

Ééééés igggen! A végére a legmodernebb platformnak hátrányból is sikerült az élre törnie. Az UHD Graphics 610-nek kifejezetten feküdt a Grid2 nevű játék, s ha nem is nagyon, de a Single Channel ellenére sikerült elvernie az Ivy Bridge i5-be integrált HD Graphics 4000-et.

Összegzés

Tisztában vagyok vele, hogy a cikkbe igen sok ponton bele lehetne kötni. Egyrészt igazságtalan volt, hogy a Whiskey Lake csak egycsatornás memóriakezelés mellett volt letesztelve, míg a többi platform – már amelyik támogatta – dual módban működött. De ezeket az alsókategóriás gépeket attól még egycsatornás memóriákkal értékesítik. Aki ilyen gépet vásárol, ezt a teljesítményt kapja, hiába lenne a platform némileg többre is képes.

Ha ezen túllépünk, az én szememben egy kicsit vegyes a kép, de inkább a pozitív irányba billen a mérleg.
Hiszen látható, hogy IGP fronton igen erős a fejlődés, mert az Ivy Bridge-alapú HD Graphics 4000-et lenyomja, ami az akkori Intel legerősebb megoldása volt, ezzel szemben a Whiskey Lake Intel UHD Graphics 610-ese alapból egy megcsonkított változat (az i3-i5-i7-ekben 24 EU található, magasabb órajellel, és gyorsabb memória támogatásával), a teljes értékű UHD 620 lényegesen erősebb lenne.

A CPU-magok nyers ereje hozza az első-második-harmadik generációs Core i5/i7 szintjét, ami még most sem rossz. De időközben azért csak eltelt 8-10 év.
Persze azt is figyelembe kell venni, hogy azok a processzorok, amikkel össze lett hasonlítva, azok 8-10 éve viszont a felső ligában játszottak, ezzel szemben a Pentium 5405U csak az alsó-középkategóriában versenyez valahol. Tehát itt is érződik a fejlődés, viszont nem lehet azt sem szem elől téveszteni, hogy ha egy 2-3 évvel korábbi azonos kategóriás CPU-t is beveszünk a mérések közé, akkor viszont közel zéró előrelépést láthattunk volna.

Így vagy úgy, én azt mondom, nem olyan rossz ez a Whiskey Lake, és ha azt nézzük, hogy 120 ezer Ft-ért kapunk egy ilyen gépet (a laptop felhasznált anyagára/minőségére ne térjünk ki, mert az továbbra is kritikán aluli ebben az árfekvésben), akkor azért egy átlagfelhasználó a teljesítménnyel elégedett lehet.

Azóta történt

Előzmények