Nokia N900 bemutató

Mit tudhat a mindennapokban egy három éves Nokia készülék, mely inkább zsebszámítógép, mint telefon? – írta: quailstorm, 12 éve

Hardver

Mára igen korosnak mondható Texas Instruments OMAP 3430 teljesít szolgálatot a PDA-ban, ami ARMv7 utasításkészletet, ARM Cortex-A8-at, és 600 MHz-et jelent.

A GPU egy PowerVR SGX 530 (Fill Rate: 14 MTriangles/s, 500 MPixels/s), OpenGL ES 1.1 és 2.0 támogatással. Kapunk egy DaVinci C64x+ DSP-t is, ami NTSC és PAL szabványokat kezel, a TV kimenethez.
256 MB DDR RAM található a telefonban, ehhez tesz hozzá 768MB-ot a linux-swap partíció, viszont az nagyságrendekkel lassabb.

Tárhelynek egy 32 GB-os eMMC-t, és egy 256 MB-os belső tárhelyet kapunk, erre még visszatérek később, mert elég nagy hibát vétettek itt a mérnökök.
A 32 GB felosztása a következő: 768 MB linux-swap, 2 GB a rendszer számára fenntartva (ide települnek az alkalmazások), a maradék a MyDocs, ami home-ként funkcionál. Ide nem telepíthetünk, és ezt használhatjuk gépre csatlakoztatásnál is.
A 2 GB bődületesen kevés, ezt én GParteddel kitoltam 9 GB-ra a MyDocs rovására, de erről majd később.
A 256 MB-os külön chipen a rendszermag, a kernel, és a gyári appok találhatóak. Valamint a telepített alkalmazások konfigurációs fájljai. Ezen kívül bővíthetjük eszközünket maximum 64 GB-os kártyával, de akkor ext3-mat, vagy több partíciót kell használnunk. HotSwap funkció működik.

Adatkommunikáció

3.5G 10/2 MBit/s HSPA, WLAN b/g 56 MBit/s, Bluetooth 2.1, GPS A-GPS-szel, infravörös jeladó, FM transzmitter és vevő.

A Wi-Fi érzékenysége teljesen átlagos, utca túloldalát viszi.

A GPS szépen működik, de lassan talál jelet, 1,5 perc kell neki.

Érzékelők

Közelség, fényszenzor, és 3 irányú gyorsulásmérő (vízszintezéshez nem ajánlott).

Akkumulátor

Akkumulátorügyileg egy BL-5J 1320mAh teljesít szolgálatot, és bizony általában ez kevés, egy nappalt lehet vele kihúzni, este mindenképp tölteni kell.

A készenléti üzemmódja pedig rendkívül jó, 2-3 napot is kibír aludni egy töltéssel. Magyarán, ha nem adsz neki parancsot, akkor tényleg nem csinál semmit.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt