Nomu S20 – az álcázott túlélő

Létezik kompakt méretű, jó megjelenésű, tisztességes hardverrel felszerelt és megfizethető árú strapatelefon? – írta: bloggiold, 7 éve

Külső, kijelző

A Nomu S20 igazi survivor telefon és erről papírja is van. Rendelkezik International Protection Marking (IP) védelemmel, amit számokkal jelölnek. Az első szám a mechanikai behatolástól való védelmet, a második szám pedig a vízállóság mértékét jelöli. Az első számjegy maximum 6-os, a második pedig maximum 8-as lehet.
Tehát minél nagyobb értékűek a számjegyek, annál komolyabb védelemről beszélhetünk. Az S20 IP68-as vagyis a lehetséges legnagyobb mértékben por- és vízálló. Hivatalosan 1,5 méter vízben 30 percet képes elviselni.

Azt már tudjuk, hogy nem ázik be, de vajon összetörik? Megfelel az Egyesült Államok Védelmi Hivatalának MIL-STD-810G szabványának, azaz az alacsony nyomás, a szélsőségesen magas, vagy alacsony hőmérséklet, a só, a por, a sav, a penész, a magas páratartalom és az ütések sem árthatnak neki.

A Nomu titán ötvözetű háza körben nagyon jó minőségi és fogásérzettel rendelkező gumiszerű borítást, valamint Gorilla Glass védőüveget kapott. A lekerekített sarkoknak és a kompakt kialakításnak köszönhetően a készülék egy kézzel is simán használható.

A telefon méretei 145.4×75×10.3 milliméter, ezzel a kijelző az előlap 64%-át teszi ki. A Nomu tömege 169 gramm, ami egyáltalán nem vészes.

Vicces lenne az összeszerelési minőségről, illesztésekről, vagy a készülék csavargatásakor hallható recsegésről ropogásról írni. Itt bizony tökéletesen rendben van minden.
A legjobb az egészben az, hogy nagyon jól álcázza, ő bizony egy kőkemény strapamobil, mellyel abszolút nem kell kesztyűs kézzel bánnunk. Nagyon megnyerő a design, nem szégyen elővenni egy puccos helyen sem. Kis túlzással, akár “öltönyös telefon” is lehetne. Persze nem ezt a szegmenst kívánta megcélozni a gyártó.

Az előlap terjedelmes részét az 5 hüvelykes, 720×1280 pixel felbontású IPS-LCD kijelző foglalja el. A 294 ppi képpontsűrűségű, nagyon jó fényerejű Sharp IGZO panel a majdnem 180°-os betekintési szögeknek köszönhetően jól látható. A színhangolást MiraVision segítségével kedvünkre állíthatjuk.
A megjelentő érzékenysége is korrekt, maximum öt ujjal lehet egyszerre tapogatni.

Felül bukkanhatunk rá a távolság- és fényérzékelő szenzorokra, a beszédhangszóróra, valamint a 2 MP-es előlapi kamerára. Az értesítési LED kimaradt, ami komoly hiba.
A rendszer kezeléséhez szükséges virtuális billentyűk a kijelzőből foglalnak el néhány sornyi pixelt. Ha nincs szükségünk a használatukra, akkor gond nélkül eltüntethetjük a fölösleges sávot.

Jobb oldalra helyezték a hangerőszabályzó és bekapcsoló gombokat. Baloldalra került a SIM-tálca, amelyet masszív gumi zárósapka véd a beázástól. Mindkét hosszanti oldal egy három csavarral rögzített, 7 milliméteres széles fémlemez-megerősítést kapott.

Lent a 2.0-s micro-USB port, fent pedig a fülhallgató-kimenet kapott helyet, természetesen ezeket is gumiborítás védi a külső behatásoktól.
A portok nem ülnek a szokásosnál mélyebben, ahogy az lenni szokott a strapamobilok esetében, így a legtöbb szabványos csatlakozót be tudjuk dugni a mobilba.

A hátlapon felül 8 MP-es kamera, alatta egy gyenge fényerejű ledes villanó, alul márkafelirat és mono hangszóró található.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények