Nyaralás Olaszországban

Élménybeszámoló az Adriai-tenger egy másik oldalán eltöltött nyaralásról. – írta: e=mc², 7 éve

Lido di Jesolo

Az úti célunk végül is Lido di Jesolo. A település az Adriai tenger északi felén helyezkedik el, a velencei lagúna része. Lido strandot jelent, azaz Jesolo strandja lett az otthonunk egy hétre. Ez szinte két településre tagolódik, hiszen Jesolo városa pár km-rel a parttól távolabb esik, de az üdülőövezet már rég kinőtte magát és ha valaki Jesolóról beszél, akkor biztos, hogy a 15 km hosszú partra gondol, hiszen a város a turizmusból él.

a part fürdőzőkkel

Megközelíthetősége Szlovénia felől (Ausztria felől az A23 és) az A4-es autópályán a legegyszerűbb és a San Dona di Piave csomópontnál kell letérni "mare" (tenger) irányába. A nyári időszakban jelentős a forgalom az utakon és bár az utak jók, néhol kellően szélesek, rendszerint dugók alakulnak ki. Ezeket ki lehet kerülni, ha mondjuk kicsit hamarabb térünk le a pályáról és alsóbbrendű utakon, kis falvakon keresztül közelítjük meg.

parti sétány

Jesolo sík terepen fekszik, nincsenek hegyek, dombok, ahonnan már messziről észre lehetne venni, hogy közeleg a tenger. Egyszerűen mész és érzed, hogy egyre magasabb a páratartalom, egyre sósabbnak érzed a levegőt, a karodon és combodon már éget a nap a szélvédőn keresztül. Felbukkannak a távolban a magasabb szállodák, már tudod, hogy ott kell lennie valahol, de mégsem látod. És nem is fogod szinte csak akkor, ha már gyalogosan mész le a part irányába.

Via Giuseppe Verdi (a sétálóutca) nappal...

A fő utca nappal az autósoké, estére azonban lezárják és sétálóutcává válik. Kerékpárok és gyalogosok lepik el szinte hangyaboly módra. Amikor sétálsz az emberek között, ott nem igazán mozog a levegő, pedig a tengeren mindig fúj a szél. Egyszerűen kicsapódik rajtad a pára, megizzadsz, hiába tusoltál le 10 perccel azelőtt. Valaki jobban, valaki rosszabbul viseli. Mindenesetre érdekes látvány esténként a hömpölygő tömeg.

...és éjszaka

Szóval, ha bejelentkeztél a szállásodra, akkor irány a part. Rendezett, tiszta, üdítő látvány fogad. A parti sétány szépen térkövezve, homok elegyengetve, napágyak és napernyők katonai hadrendben várják a pihenni vágyókat. Működik Baywatch-szerű life guard szervezet, akik tornyokból figyelnek a parton. Zászlókat vonnak fel, attól függően mennyire biztonságos a fürdés. Kék - minden rendben, sárga - valamilyen veszélyre figyelmeztet, de még nincs para, piros - veszélyes a vízben tartózkodni.

őrtorony

A hotelek és egyes apartmanok biztosítanak a szobához tartozó dedikált napágyat és napernyőt a strandon. Ez roppant kényelmes tud lenni, hogy nem kell minden reggel megverekedni a jó helyekért a parton, ahol leteríthesd a pokrócodat és felverhesd a sátradat. Itt ez tiltott is, csak kijelölt helyen telepedhetsz meg, ha nem tartozol egyik szálláshoz sem. És ott sem biztos, hogy napernyőt letehetsz.

napfelkelte után a világítótorony felől.

Árnyék nincs. Homokos parton nincsenek fák, a sétányon lehet csak egy-két bokrot találni. Növények, szép lugasok, és igazi árnyékot adó fák a sétányon belüli hotelek és apartmanok udvarán élnek. A nap teljesen máshogy éget, mint itthon, de még Horvátországtól is van különbség. Itt perzsel. Szó szerint! Ha nem vigyázol, öt perc alatt olyan színt szerzel, amit egy grillcsirke is megirigyel. Komolyan kell venni a napfény-védelmet.

árnyékba bújva

A reggeli és az esti órák a parton kedveznek a szabadtéri sportoknak. Ekkor nincs akkora meleg, hogy megpusztulj kicsit erőteljesebb tevékenységbe. Rengetegen futnak a sétányon és a hullámok által még nedves homokon. Vannak kifeszítve röplabda-hálók, és láttam petanque pályát is. Kerékpározni a sétányon elvileg nem lehet, mert tábla tiltja, nekik útszakasz a sétálóutcán van kialakítva. A környék azonban kedvez a kerékpárosoknak, térkép is van elhelyezve számukra számos ponton.

futók és sétálók a parti sétányon kora reggel.

A napot úgy alakítod magadnak, ahogy jól esik. Lehet aktívan eltölteni, lehet egész nap heverészni, fürdeni, vagy koktélozni a parton lévő büfékben, vagy élményekben veszel részt, mint például elmenni gokart pályára, vidámparkba, csúszdaparkba. Mi egy napot rászántunk a jesolói Aqualandiára.

információs tábla kerékpárosoknak

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Bog utazik: Grúzia

    Addig menjetek, amíg ilyen. Odajutni kicsit szívás, de kárpótol az ország ezért, noha nem árt felkészülni a furcsaságokra.

Előzmények