NYXI Athena Nintendo Switch Joy Con bemutató

Bemutatom ezt a nagyon jó alternatívát azok számára, akiknek kényelmetlen a Nintendo gyári Joy Con megoldása. – írta: .LnB, 1 éve

Bevezető

Miután újra Nintendo Switch tulaj lettem, egyre jobban megkedveltem a konzolt handled (kézi) módban használni. Viszont hamar éreztem, hogy a gyári Joy Conok, nem túl kényelmesek az én kezemhez. Ezért elkezdtem alternatívák után kutatni. Amikből akad is szerencsére. Kezdésnek szóba kerültek a grip megoldások, amiket az alap szettre kell felszerelni, mint például Skull & Co Grip. Nem vetettem el ezeknek a kipróbálását sem. De ráakadtam a Hori Split Pad Pro Joy Con megoldásaira. Egyből elnyerték a tetszésemet. Ez a termék Magyarországon is elérhető, és ez az egyetlen gyártó, aki hivatalos Nintendo licenccel rendelkezik. Még a hivatalos store-ban is megtalálhatóak a Hori termékek. Miután kicsit utánanéztem, szinte le is tettem a voksom a Hori Split Pad Pro mellett, amikor is a Nintendo Switch topikban, felhívták a figyelmemet a Split Pad Pro hiányosságaira és a jelen beszámoló alanyára, a Nyxire. Ugyanis a Split Pad Pro nem képes a Switchről leválasztva vezeték nélkül működni, nincsen benne mozgásérzékelő (gyro), nem rezeg (rumble), és nincsenek benne akkumulátorok. Mondhatjuk, hogy egy fapados megoldás, amivel csak a kényelmesebb fogást kapjuk meg a pénzünkért. Ráadásul a Split Pad Pro furán is csatolódik a Switchre, mivel a képernyő síkjából a kontrollerek felfelé kilógnak, nincsenek egy síkban a kijelzővel (kép). A Hori megoldása hozzávetőlegesen négyezer forinttal olcsóbb a Nyxinél, cserébe sok mindenről le kell mondanunk. Kutatásom során találtam még egy terméket, a Binbok Joy Conokat. Kár lenne tagadni, hogy kísérteties a hasonlóság a Nyxi és a Binbok között. Hallani olyan hangokat is, hogy a Nyxi egy egyszerű rebranding. Mit mondjak... Kínában?! Ki lepődne meg azon, ha ez így van? Senki.

Rendelés

El is jutottunk a bemutató alanyához, a Nyxi Joy Conhoz. Ez a megoldás nem Nintendo licences. Ráadásul kínai. Viszont tud mindent, amit a gyári Joy Conok, leszámítva az NFC-t. Magyarországon nem forgalmazzák, ezért csak a honlapjukról lehet rendelni. Többféle színben elérhetőek. Én, mivel a gyári OLED-em is fehér, a Milk kivitelt rendeltem meg. Az ára 49.99$ (~20.333 Ft), alapból ingyenes szállítással. De itt megemlítenék egy kis trükköt. Ha találtok 20%-os kupont (és higgyétek el, fogtok, max én segítek a kommentek között), akkor azt beváltva a szállítás már sajnos nem ingyenes. Viszont expressz szállítással kérve ekkor csak +2000 forinttal lesz drágább (jelen árfolyamok mellett). Én is így rendeltem, a honlap 9-15 nap szállítási időt ír. Hozzám 15 nap múlva érkezett meg, vámot nem kellett rá pluszban fizetnem.

Én egy kicsit fáztam attól, hogy ez egy kínai termék. Ezért kérdezősködtem, elég sok külföldi videót megnéztem róla, valamint pár tesztet is elolvastam. Azok alapján megnyugodtam.

Csomagolás

A csomagolás nem rossz, de semmi kiemelkedő, viszont meglepetésként ért, hogy a csomagoláson szerepel az Athena típusnév. Ezt azért jegyzem csak meg, mert egészen eddig én nem is találkoztam ezzel a megnevezéssel, a cég honlapján sem. A csomagban maga a kontroller, egy váz, USB kábel és egy minimális használati útmutató (angol nyelvű) kapott helyet.

Külső, anyaghasználat, összeszerelés minősége

A Joy Conokat a csomagolásból kivéve kissé megijedtem és kételkedni kezdtem. Ugyanis a súlya valami iszonyat kevés. Egy minőségi terméktől én nem ezt várnám elsőre. Sokkolóan könnyűek. Hivatalosan 75 g (+/-5 g). Főleg úgy, hogy van benne akkumulátor is, rumble rezgés, stb. stb... Az anyaghasználat közel sem prémium érzetű. Viszont az összeszerelés minősége kiváló. Megszorongatva, tekergetve sem recseg vagy ropog – szerencsére. Megrázva hallani a gombok lötyögését, de ez ne rémisszen el senkit, mert a gyárinál is hallani, direkt kipróbáltam. (Series X, DualSense, és a gyári Switch Pro kontrollerek rázásra is némák). Ugyanakkor ez a lötyögés használat közben nem érződik. A Joy Conok felső része matt szaténszerű, az alsó felülete textúrázott, ami gátolja a csúszást, és kézben tartva biztos fogást biztosít. Márpedig a fogása tökéletes. A mellékelt képeken is látható, hogy méretileg mennyivel nagyobb a gyári megoldásoknál. Egyszerűen a komfortérzet össze sem hasonlítható azokhoz képest.

Extra funkciók

A Nyxi Joy Conok rendelkeznek pár extra funkcióval is a gyári Joy Conokhoz képest. Egyik a „gamer” világítás, a két analógot körülölelő LED gyűrű. Én egyáltalán nem vagyok ezeknek a világítós cuccoknak a híve, de eddig még nem kapcsoltam ki. 7+1 szín változtatható rajta, ahol a 8. szín egy szivárványos mix, ami a képeken is látható. Kis extra feature, hogy amikor forgatjuk az analógot, a gyűrű színe is változik. Nem kell nagy dologra gondolni, ezt vélhetően a mechanika mozgása eredményezi csak, valószínűleg nem egy digitális effekt. Ezen felül a világításnál három üzemmód is váltható: kikapcsolt, sima világító és pulzáló (lüktető) mód. És még a fényerő is külön szabályozható.

Állítható a vibráció erőssége, négy fokozatban.

És vannak turbó gomb funkciók is, amik szintén több módon programozhatók. A gyári Joy Conhoz képest a Nyxi rendelkezik két plusz hátsó gombbal is, amire szintén programozhatunk tetszőleges gomb parancsot, akár turbó móddal is. Ez a két plusz gomb a kontrollerek hátulján, a markolat részben helyezkednek el, meglehetősen kényelmes helyen.

Használat közben

A Joy Conok első használatához semmi trükkre nincs szükség. Egyszerűen csak fel kell csatolni a konzolra, ahogy a gyáriakat. Fontos megjegyezni, hogy egyáltalán nem lötyögnek (a gyáriaknál ez jellemző probléma), szorosan illeszkednek a sínekbe. És a képernyő síkját követik, a képernyőtől felfele nem lógnak ki. Felcsatolva a konzol méretei jelentős mértékben megnőnek. Viszont súlyra könnyebb az egész, mint a gyáriakkal. Számomra rettentő kényelmes, bár nekem viszonylag nagy kezem van (de azért nem kosárlabdázó szint). Itt meg szeretném jegyezni, hogy a kilencéves fiam ugyanakkor azt mondja, hogy ez neki így már nagy.

Nagyon stabilan lehet fogni. A gombok elosztása megegyezik a nintendós specifikációval és kényelmesen vannak elhelyezve. A négy, betűvel ellátott gomb sokkal nagyobb és magasabb, mint az eredetin. Hosszabb utat is járnak be, ezért a gyáriak nyomáspontja feszesebbnek érződik. A gyáriakon érezni a mikrokapcsolók kattanását, itt a Nyxin nem.

A D-pad egybefüggő kereszt kialakítású, a gyári négyfelé tagolttal szemben. Nyomáspontjuk puha, rövid és csendes. Leszámítva a jobb irányt, aminek van egy kis halk kattanása. Semmi különös, de érdekes. Akár hibaként is felróható, ha valaki szőrösebb szívű. Egyébként, frissebb YouTube review-k alapján, a cég vélhetően már átdolgozta a D-pad gombokat, mert korábban voltak rá panaszok.
Számomra a legfontosabb különbséget gombok terén az analógok jelentik. Magasabbak, nagyobb a területük. A gyári domború kialakítással ellentétben ezek középen homorúak. Ez gondolom ízlés kérdése, de erről nem csúszik le az ujjunk. Az analógok pereme kis tüskés textúrájú, ami biztosabb irányítást tesz lehetővé, mert csúszásgátlóként funkciónál.

A hátsó L / R és ZL / ZR gombok is sokkal nagyobbak. A ZL / ZR gombok jelen esetben inkább ravasznak érződnek. Persze funkciójukban változatlanok, ettől még nem ravaszok, mint az Xbox és PlayStation kontrollerek esetében. Megjegyezném, hogy a hivatalos Switch Pro kontroller ZL / ZR gombja egy kicsit jobb ennél méretileg, mert az vertikálisabban hosszabb.

Az összes, a gyárival megegyező gomb teljesen úgy funkcionál, ahogy a gyári Joy Conokon. Működik az ébresztés és a képmentés is.

A Nyxi Joy Conok lecsatlakoztatva, vezeték nélküli módban külön-külön is használhatók. Formai kialakításuk miatt így viszont kényelmetlenek. Mindkettőn van saját Type-C csatlakozó, így külön-külön is tölthetőek kábelről, de természetesen felcsatolva / dokkolva a konzol is tölti őket. Igen a Nyxik használata lehetővé teszi a dokkolást, néhány más grip megoldással ellentétben.

A frame-re csatolva külön kontrollerként használva is jól használható. Bár a mérete így is jelentősen nagyobb mint a gyári, sőt a Switch Pro kontrollernél is nagyobb. De ahogy a konzolra csatlakoztatva, itt sem kényelmetlen, főleg a pehelysúlya miatt.

Összegzés, végszó, saját tapasztalatok

A származási ország miatt kicsit kételkedtem a termék minőségében, de szerencsére ez alaptalannak bizonyult. Nem állítom, hogy egy PlayStation DualSense minőségű termék, viszont semmi gond nincs vele. Minden funkció működik, leszámítva az NFC-t, arról sajnos(?) le kell mondani. Cserébe egy teljesen más érzés ezzel használni a Nintendo Switchet. A gyáriaknál oly gyakran előforduló driftelésről sem hallani a Nyxi Athenával kapcsolatban. Én a turbó funkciót és a két plusz gombot se használom, és nem tudom, lesz-e olyan helyzet, ahol szükségüket fogom érezni. De vannak, és ennyivel is többet nyújt mint az alap Joy Conok. Az ára szerintem elfogadható, mivel lemondással nem jár – a Horival ellentétben. Meg kell még említenem esetleges negatívumként, hogy a konzolra felcsatolva nem fér bele a gyári szabványhoz méretezett hordozó tokokba és táskákba. Akinek ez fontos szempont, ezzel érdemes számolni. A Nyxi oldalán viszont lehet rendelni tokot hozzá (24-26$-ért).

Ez a kis bemutató nagyjából 1-1,5 hét használat után született. Ha bármi anomália, probléma felmerülne később a kontrollerrel kapcsolatban, akkor frissíteni fogom az irományt. Addig is nyugodt szívvel ajánlom azoknak, akik komfortosabb handheld használatot szeretnének a Nintendo Switch konzoljukhoz.

Néhány összehasonlító kép a végére: