Kijelző nélküli okoskarkötők

Jawbone UP3, Misfit Ray és Xiaomi 1S, avagy az okos, a szép és az olcsó összehasonlítása. – írta: feliks, 7 éve

Bevezető, Lépésszámlálás

Bevezető

Nemrég múlt karácsony, ilyenkor sokunk hasznos, és hasztalan kütyükkel gazdagodik.
Én a családtól még karácsony előtt majd' egy hónappal "kövér vagy fiam starter packet" kaptam, melynek része volt egy Jawbone UP3 fitness tracker, vagy okoskarkötő, ezzel egyidőben a barátnőmtől pedig egy Misfit Ray okoskarperec landolt nálam, igazolván, hogy a család célzásának lehet némi alapja.

Az okoskarkötők kiválasztásakor a család és barátnő egyaránt kijelző nélküli eszközt kerestek, mert megrögzött órabolond vagyok, egy kijelzővel szerelt darab pedig óra mellé hülyén néz ki, vagy-vagy alapon pedig biztosan a hagyományos óra nyert volna.

Mit tesz ilyenkor az ember, akit (kezdetben még) jobban érdekelt az egész okoskarperec téma tech vonzata, mint maga az eszköz? Naná, hogy összeszedi az elérhető távolságban lévő maradék trackert (vagyis egy Mi Band 1S-t) kipróbálja mindet egyszerre, majd az egészen felbuzdulva összehasonlító tesztet ír róla. :D

Lépésszámlálás

Így aztán első lépésként feldobtam ugyanarra a csuklómra a három karkötőt, zsebre vágtam az iPhone 7-em (az is méri a megtett lépéseket, zsebben mérve még talán könnyebb is pontos adatot mérnie), és elindultam egy kellemes ebéd utáni 1 óra 29 perces bóklászásra a környéken.

A séta során igyekeztem kiszakítani az eszközöket a laboratóriumi körülmények közül, vagyis néha zsebrevágtam a kezem, néha keresztbefontam, vagy éppen összekulcsoltam a hátam mögött. Ezek egyikének felismerése sem egyenértékű a mainstream kézlóbálással, és feltehetően megnehezíti a lépések számlálását, viszont valljuk be, teljesen életszerű, és végül is az eszköz van értem, nem én az eszközért, hogy kényszeresen hadonásszak a karommal. :D

A séta meg is hozta az eredményét, az eredmények közt a legnagyobb eltérés közel 20%-os volt, ami (szerintem) messze meghaladja az elfogadható hibahatárt.

iPhone 7 -- 10221 lépés
Misfit Ray -- 8630 lépés
Jawbone UP3 -- 10119 lépés - (becsült 8,19 km)
Xiaomi Mi Band 1S -- 8229 lépés

Az iPhone 7 egy zsebben, közvetlenül érzékelte a lépéseket, ezért az i7 értékét tartom a pontosnak.
Ettől az UP3 102 lépéssel maradt le, a Misfit Ray ~16%, míg a Xiaomi Mi Band 1S ~19,5%-os hibát produkált. Kihangsúlyozom: Ezt a hibát egy másfél órás séta alatt produkálták az eszközök, hozzávetőlegesen 8,19 km megtétele alatt, vagyis nem folyamatos kézlóbálás mellett egy igazán aktív nap során (egy laza 25km-es túrával számolva) a Misfit Ray kb. 5000, a Xiaomi Mi Band 1S kb. 6000 lépést is tévedhet.

UPDATE: Megismételtem a tesztet, azonos időtartammal, az arányok változatlanok maradtak, az UP3 ezúttal is hibahatáron belül mozgott,(104 lépés) a másik kettő ismét 1500 és 2000 körüli értékkel mutatott kevesebbet az iPhone és az UP3 által mutatott lépésszámnál.

A lépésszámlálás pontossága alapján a dobogó első fokára ezért a Jawbone UP3 kerülhet, míg a Misfit Ray (16% hiba), és a Xiaomi Mi Band 1S (közel 20% hiba) nem érdemel dobogós helyezést, közöttük a kevésbé pontatlan (Misfit Ray) és pontatlanabb (Xiaomi Mi Band 1S) kifejezés lehet a megfelelő.

/////BÓNUSZ /////

Megpróbáltam ennél is "hétköznapibban" összenézni őket, így egy (otthon) --- Hősök tere --- Deák tér --- Bazilika --- Hold utcai piac --- Bazilika --- Deák tér --- Hősök tere --- (otthon) távolságra vittem el őket, ami persze kevésbé precíz, de érdekes, mivel az ember egy ilyen út során nemcsak sétál, hanem hadonászik, mutogat, megnéz dolgokat, ebédel, csupa olyan dolgot, ami a karra szerelt eszközöknek tévedésre ad okot (és amit a sima sétával ellenben szerintem már el lehet nézni nekik, ha nem tudják jól lekezelni)

Ez esetben a zsebben lévő iPhone 7-et tekintem pontos értéknek, mivel az nem került ki a zsebből, és nem érintették az étkezés, utazás közben kapaszkodás és egyéb bizonytalanságot okozó tényezők.

Jawbone UP3 -- 17729 lépés
Misfit Ray -- 16018 lépés
Xiaomi Mi Band 1S -- 15956 lépés
iPhone 7 -- 17668 lépés

Érdekes, hogy az utazás-nézelődés-gesztikulálás-kajálás során az UP3 szenzorrendszere 61 plusz lépést mért az iPhone 7 hadonászás-mentes adataihoz képest, de ismét a legközelebbi értéket ez hozta, ugyanakkor a Misfit Ray hadonászással együtt is 1650 lépéssel kevesebbet mért, az 1S pedig a szokott módon a lista legkevesebbet mutató versenyzője.

/////BÓNUSZ - Fórum ötletek /////

A fórumban kapott ötletek alapján futottam egy bónuszkört, és egy ~45 perces séta erejéig, a telefonon kikapcsolt bluetooth mellett, nem karon, hanem zsebben, ellenőrzötten azonos magasság/súly értékekkel sétáltam.

Az eredmények a követezőek lettek:
Misfit Ray: 7746 lépés
iPhone 7: 7806 lépés
Jawbone UP3: 7795 lépés
Xiaomi Mi Band 1S: 7664 lépés

Érdekes, hogy zsebben mért eredményként jelentősen kevesebb az eltérés, de a Xiaomi ezúttal is lefele torzít, és a 4 eszköz legkevesebbet mérő tagja, vagyis kijelenthető, hogy a korábbi mérések során a tévedések legnagyobb oka a karon hordás, és a kézlengetés elmaradása volt.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények