Olcsó kínai barebone-ok 2023 elején

Mivel továbbra is az olcsó és kisfogyasztású pécék érdekelnek, ezért szemléztem az AliExpress kínálatából. – írta: gabor.79, 1 éve

A bikafuttatás nyertesei

Celeron 3350 6G/64G (120$)

Nagyjából százhúsz dolláros árával – papíron – ennél a gépnél kapjuk a legtöbbet a pénzünkért. Került bele 6 gigabájt memória, 64 gigabájt háttértár, valamint tehetünk bele 2280-as méretű M.2 SSD-t is. A laptopomban is ilyen processzor van, és nagyon meg vagyok elégedve a teljesítményével.

A hozzászólásokat elolvasva kiderül, hogy bár telepítenek rá Windows 10-et, de ez szinte biztosan nem eredeti (a Microsoft licenszfeltételei előbb 2/32, később 4/64 gigabájtos memóriával rendelkező gépekre engedélyeztek ingyenes Windowst), és van, akinél vírusos.

Perifériálisan jól felszerelt, két-két USB 2.0 és 3.0 található rajta, egy microSD, VGA és HDMI, kombinált jack dugó a hangnak, szóval papíron nagyon jól mutat. De az alacsony ár miatt én gyanakodnék rá, hogy eljátsszák azt, ami olcsóbb médialejátszóknál bevált, hogy a memóriát és a háttértárat a leselejtezett és Kínába visszajuttatott elektronikai eszközökből szerezték be. Emiatt leginkább otthonautomatizálásra, esetleg webfejlesztésre ajánlanám.

Celeron N2930 barebone (115$)

Erről az oldalról a Celeron N2930-at ajánlanám, ilyenem is volt rövid ideig, nagyon szerettem, mert alacsony a fogyasztása (3-7 W), négymagos, nem melegszik, és nagyon szép, kompakt kis házban adják.

Nyugodtan tehetünk bele használt DDR3L memóriát, amennyiben viszont újat szeretnénk, tudom ajánlani a KingSpec márkát, mind a RAM-jaik, mind az SSD-ik jó minőségűek. Utóbbiakból jópárat próbáltam, emlékeim szerint eggyel volt probléma, de három év garanciát vállalnak rá, és mivel könnyű, a postázás sem volt egy nagy összeg: KingSpec mSATA SSD (128 GB - 16$), KingSpec DDR3L (8 GB - 18$).

Celeron N2930-ból találtam olyat, amiben van RAM és háttértár (valamint Wifi), szerintem ezt megéri megvenni, mert a kereskedő nem akart nyerészkedni, csak pár dollárral drágább, mintha külön vásárolnánk hozzá ezeket az elemeket: Celeron N2930 8 GB 128 GB (146$).

Celeron 3805U barebone (129$)

Az oldalon található masinák között a Celeron 3805U keltette fel a figyelmem, ára barátinak mondható, ráadásul olcsóbb, mint az egyébként lassabb Celeron 3205U. A kínaiak sokszor elég szabadelvűen kezelik az arab számokat – mint ahogy számunkra is kihívást jelentenének az ő írásjeleik.

Celeron J4005, J4105 barebone (108$, 112$)

Ár/teljesítmény arányban szerintem ez lehet a legjobb választás, a kétmagos, legfeljebb 2,7 Gigahertzen futó Celeron J4005 gépért 108, a négymagos, 2,5 GHz-es Celeron J4105-ért pedig 112 dollárt kérnek. Ha jól számoltam, ezek már hatodik generációs processzorok, és bár Celeronnak hívják őket, de valójában a korábbi Atomokban alkalmazott technológiát fejlesztették tovább.

A használhatóság és a bővíthetőség szerintem jó, előre került egy audió ki- és bemenet, két USB 3.0, hátul négy USB 2.0, egy gigabites LAN, még egy audió kimenet, valamint, és ez fontos, nem VGA/HDMI, hanem két DisplayPort található. Amennyiben HDMI monitorral rendelkezünk, pár dollárért lehet rendelni hozzá átalakítót. Még egy fontos dolog, hogy a többitől eltérően ebbe DDR4 laptop memóriát kell tenni.

Mivel ilyen még nem járt nálam, ezért a teljesítményükről és a fogyasztásról nincsenek adataim, de szinte biztosan megfelelő/alacsony. A hozzászólásokból kiderül, hogy telepíthető rájuk Windows 11, valamint az is, hogy a többi barebone-tól eltérően itt a processzort az alapnak nem a hátuljára forrasztották, hanem az elejére, a többi periféria mellé, így szereléskor vigyáznunk kell, nehogy megsérüljön, valamint a pasztával is összekenhetjük magunkat.

Azóta történt

  • RTX3070 16 GB VRAM-mal?

    Készítsük el! Avagy nem baj, ha még nem csináltál ilyesmit, csak bátran és átgondoltan.

Előzmények