Olcsó SSD-t venni nem kell félnetek jó lesz

Érdemes-e alsókategóriás, SATA-csatolós SSD-t venni? Mindannyiunkat foglalkoztat a kérdés, ezért utánajártam. – írta: pjani, 2 éve

Valós használati tesztek - Írás

Először is, minden meghajtót 195 GB-osra formáztam, aztán jöhettek az írástesztek.

Első írásteszt: a Steames Tom Clancy’s The Division játék mappáját másoltam a rendszermeghajtóról (ami ugyebár NVMe-s, hogy ne ez legyen a szűk keresztmetszet) a versenyzőkre a Windows beépített robocopy programjával (az ui. kiírja, hogy mennyi ideig tartott a művelet). Ez összesen 49,3 GB méretű és 3372 fájlból áll. 3-szor ismételtem meg a másolást, és figyeltem arra is, hogy ne rögtön indítsam az újabb másolást, legyen ideje a vezérlőnek rendezni a sorait. Az alaplap 4 db SATA-csatlakozóval rendelkezik, ezért egyszerre négy SSD-t tudtam tesztelni. Az elsőn lefutott a másolás, lejegyeztem az időt, indítottam a másolást a második meghajtón, lejegyeztem, indítottam a harmadikon és így tovább. A három értéket végül átlagoltam.

Ahogy várható volt, az SSD-k lemosták a pályáról a HDD-t, még a leglassabb MX500-as (hmmm…) is majdnem háromszor gyorsabb a merevlemeznél.

Második írásteszt: átneveztem a meghajtókon lévő „Tom Clancy’s The Division” mappát, majd újra másolni kezdtem rájuk a rendszermeghajtóról a Division-t illetve a Division-ből képzett 49 GB-os ZIP fájlt, összesen 92,5 GB-ot kitevő 3373 fájlt. (Így már összesen 141,8 GB volt a meghajtókon.) Itt is 3 másolást hajtottam végre, az előző pontban ismertetett módon.

Hoppá… a 8 versenyzőből csak kettő volt gyorsabb, mint a HDD. Amíg a fedélzeti cache tartott, addig szépen hozták a hirdetett szekvenciális írásértékeket, de ahogy ez betelt, máris előjöttek a különbségek. A HDD ugyan komótosan kezdett, de aztán végig tartani tudta az átlagosan 130 MB/s írási sebességet. Ehhez képest pl. a Team Group GX1 átlagosan 57 MB/s sebességgel áll az utolsó helyen.

Meglepő módon néhány SSD-nél igen nagy eltéréseket mutatott a három eredmény, számítottam variációs koefficienst (CV; relatív szórás) is. Érdekesmód ahol nagy volt a szórás, ott sorra egyre jobb értékek születtek az előző méréshez képest…
Az alábbi táblázatban a CV mellett még szerepeltettem a fedélzeti cache mennyiségét is. Ez teljesen empirikus megfigyelésen alapult, a Feladatkezelőben néztem, hogy mikor lassul be az SSD, tehát nem egy pontos érték.

* az első mérés kétszer tovább tartott, mint a másik kettő, nem tudom, mi lehetett a gond
** bár kicsi a cache, a meghajtó utána stabilan tartotta a kb. 150 MB/s írási sebességet, a többségnél ez nemritkán 20 MB/s-ig is visszaesett.

Az MX500, a Patriot és (ha az első, valamiért nagyon rossz eredményt nem számítjuk) a Kioxia meghajtók voltak a legkiegyensúlyozottabbak. Ennél a tesztnél jól látszik, hogy miért drágább az MX500. Az már más kérdés, hogy egy átlagos felhasználó milyen gyakorisággal ír egyszerre 93 GB-ot…

Harmadik írásteszt: itt már majdnem teleírtam a partíciókat, a következőképpen. A meghajtókon lévő majdnem 142 GB-ból töröltem több mint 6 GB-ot (mindegyiken ugyanazokat a fájlokat, vegyesen nagy és kis méretűeket), majd ismét odamásoltam a Division mappát. Így kb. 185 GB lett tele a 195 GB-os partícióból. Tehát gyakorlatilag az első tesztet ismételtem meg, de már majdnem tele partícióval.

Nagyjából ugyanaz a „diagramforma” rajzolódik ki, mint a második írástesztnél… bár a Kioxia felzárkózott a legjobbak (MX500, Patriot) mellé, illetve az A400 is megelőzte a HDD-t. És hogy miért tartott tovább, mint az üres meghajtónál, és miért nem tudta a többség úgy elverni a HDD-t, mint az első tesztnél? A rendelkezésemre álló adatok szerint azért, mert a telítődő partíció lassítja az itt szereplő SSD-ket, egyeseket igen látványosan. Talán később csinálok erre külön tesztet, mert érdekes jelenség…

Csak említésképpen: megpróbáltam létrehozni a harmadik teszt után egy olyan szcenáriót is, hogy töredezett adatok mellé (közé) kellett szekvenciálisan másolni. Erre a MyDefrag program MyFragmenter részét használtam, több beállítást próbálgattam, és az eredmény az lett, hogy a HDD kb. 13%-kal rosszabb eredményt ért el, míg az SSD-k eredményei nem változtak. Ez a töredezettség azonban nem mérhető egy több éves, teleszemetelt windowsos rendszermeghajtó töredezettségéhez – az idősebbek bizonyára emlékeznek még az állandóan kerregő HDD hangjára, amikor a Windows XP-n elindítottunk egy nagyobb programot… Annyit azonban biztonsággal leszögezhetünk, hogy a fájlrendszer töredezettsége az SSD-k számára semmilyen sebességbeli hátránnyal nem jár.

Negyedik írásteszt: 150 GB-nyi adattal rendelkező windowsos rendszermeghajtó klónozása az NVMe rendszermeghajtóról Macrium Reflect Free szoftverrel. Sajnos most, a szöveg írásakor konstatáltam, hogy a HDD esetében nem jegyeztem fel az időt (és már nincs nálam a merevlemez sem, hogy újra megmérhessem)… elnézést érte.

A leggyorsabb meghajtó (MX500) harmadannyi idő alatt végzett, mint a leglassabb (SU750). Ismét az MX500 – Patriot – Kioxia hármas végzett az élen.

Ötödik írásteszt: ha már fent van az operációs rendszer, nosza, telepítsünk fel egy játékot! A Metro 2033-ra esett a választásom, annak is a GOG-os változatára (offline telepítő). A feltelepített játék összesen 7,86 GB-os és 61 fájlból áll.

Viszonylag kiegyensúlyozott a mezőny, a szokásos legjobb trió mellé felzárkózott az Intenso és a GX1 is.

Jöjjenek az olvasástesztek!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!