One For All - Egy, mindenki helyett

One For All Essence 4 URC 7140 univerzális távirányító: lehet élet a Logitech Harmony-n kívül is! – írta: Ceree, 9 éve

Funkciók, külső és beállítás

Funkciók

A valós funkciók szerencsére a leírásoknál jóval többet nyújtanak:

- Direktkód beállítás (listából kiválasztható és beállítható az előre definiált készülékkód)
- Kereső mód (az összes tárolt kódot végigpróbálja a távvezérlő, hogy megtalálja a megfelelőt)
- Volume Control (készülékmódtól függetlenül lehetővé teszi egy adott készülék hangerejének módosítását)
- Tanuló funkció (funkció átmásolása az eredeti távirányítóról)
- Combi Control (több készülék egyidejű vezérlése, pl. egyszerre történő bekapcsolás)
- Key Magic (a gyártó szolgáltatása, amely lehetővé teszi egy törött, vagy elveszett távirányító funkcióinak másolását)
- Makró (egyetlen gombnyomásra több parancs végrehajtása)
- Beállítókód kijelzés (a beállított készülékkódok kijelzése)

Külső, ergonómia

Az eszköz csomagolással együtt elég nehéz, kicsit féltem is tőle, de a súly nagy részét a mellékelt dokumentációk adták. Kézbe véve egy kellemes fogású, az elemekkel együtt (melyekből 4 db AAA típusút fogad) jó súlyelosztású, ergonomikus és elegáns eszköz benyomását kelti, sőt az is.
A távvezérlő teljesen műanyag, a hátlap fényes „zongoralakk” az ujjlenyomat gyűjtő fajtából, de ezt a részét ritkán fogjuk látni. Az előlap már matt, a gombok gumiból vannak, kivéve a jól elkülönülő fémnek tűnő hangerő, programváltó és a menü gombokat, melyek kemény műanyagok. Az összes gomb határozott nyomásponttal rendelkezik.

One For All URC 7140

Beállítás

A távirányító 4 eszköz vezérlését teszi lehetővé, ezek TV, SAT, DVD és AMP, de bármelyik kiváltható bármelyikre, van mód a másolásra, és így pl. több TV készülék irányítására.

A jelenlegi, és pihenni küldött régi távirányítók

A beállítás legegyszerűbb módja a beállító kódok alkalmazása, így célszerű ezzel próbálkozni először. A TV hozzárendelése egyszerű volt, a második kód esetén minden gomb a megfelelő, neki szánt módon működtette a képernyőt. A mindennapi használat teljességéhez egyetlen gomb hiányzik fizikailag a One For All gyári repertoárjából, az „Options” gomb, mellyel pl. a megtekintett TV csatorna nyelvei között lehet váltani, de ezt a hiányosságot egy funkció másolással gyorsan lehetett orvosolni.

Az erősítő beállítása kicsit kacifántosabb volt. Nagy meglepetésemre a lista tartalmazta a gyártót, így a megadott kóddal próbálkoztam először... sikertelenül. A könyvben találhatóak kódok a fenti négy alaptípuson kívül eső eszközökhöz is, az alábbi kategóriákban: CBL, VIDAC, MISC, TUNER, LASER. A tuner kategórián belüli Cambridge kódját megpróbálva, viszont meglepetésemre sikerrel jártam, így nem kellett a funkciók másolásával bajlódnom.

A médialejátszóval (Asus) már nem jutottam dűlőre kód alapján, (pedig a VIDAC típus alatt sokféle, ismert médialejátszó kódja megtalálható, a teljesség igénye nélkül: AC Ryan, Asus, Popcorn Hour, WD ...) így a DVD helyére kerülő játékost teljes mértékben tanuló móddal, azaz másolással sikerült beállítani. Ezt pár gombnyomással, és az egymás felé fordított, egy síkba helyezett távirányítókkal lehet megvalósítani. A használati útmutató átláthatóan és egyszerűen írja le ezt, és a többi funkció használatát egyaránt.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények