Oppo R5 - 4,85 mm acélpenge

Egy ideig "a világ legvékonyabb okostelefonja" címet birtokló, nem mindennapi és nem is mindennapos telefon. – írta: maximilian4, 9 éve

Külső

Itt előre megkérek mindenkit, hogy maga a szépség szubjektív dolog, mindenkinek más-más az ízlése és más-más dolgok tetszenek. Tehát ezt tartsuk tiszteletben akár a fórumbeszélgetések során is.

A száraz tényekkel kezdeném: a telefon 148,9 mm × 74,5 mm × 4,85 mm-es dimenziókkal rendelkezik.


a telefon felülnézetből...

Az figyelmet a 4,85 mm-es vékonyságával vívta ki, amivel napokig-hetekig a világ legvékonyabb telefonja tudott lenni, amíg a Vivo X5 Max egész pontosan vicces 1 tized (0.1) mm-rel megelőzte.


...hátulról...

Az előlap nagy részét az 5,2 colos super amoled kijelző foglalja el, amely 1080*1920 pixeles FullHD felbontással rendelkezik. Ez egész pontosan 423 ppi pixelsűrűséget jelent, ami egy átlag felhasználónak bőven elég kell legyen, hacsak nem egy Oculus Rift-tel vagy Gear VR-ral kívánja használni.(Köztudott, hogy az Oculus Rift-ben pl. a Samsung Galaxy Note 3 kijelzője van, a Gear VR-t pedig a Note 4 közreműködésével használhatjuk. A kijelző fényereje megfelelő, erős napfényben is olvasható, bár elmarad az előző telefonjaimtól (S5, Note3, Alpha).
Kissé hiányzik nekem a Samsung csúcstelefonokból már jól ismert képernyő módok, mellyel manuális színhőmérséklet-állításra adódik lehetősségünk.

A kijelző felett helyezkedik el a hangszóró, melynek hangereje valamivel halkabb az átlagnál, ellenben tiszta hangot ad. Nálam mindképp pozitívum, hogy nem az aljára és nem is a hátuljára rakták. Mellette helyezkedik el a közelségérzékelő szenzor, a fényérzékelő és végül az 5 megapixeles előlapi kamera. Állapotjelző led sajnos nincs a készüléken. Ezt a döntését nem igazán tudom megérteni a gyártónak, hiszen az Oppo find 7 esetében is gyönyörűen megoldották (,olyan mintha lélegezne a telefon).
A kijelző alatt található a 3 háttérvilágítás nélküli kapacitív érintőgomb.
Bal oldalt található a SIM tálca (amelybe micro SIM-et helyezhetünk), jobb oldalt a hangerőszabályzó és a bekapcsoló gomb, alul a micro-USB csatlakozó, végül felül semmi.

Anyaghasználat terén sincs szégyenkezni valója a készüléknek. Az oldalak rozsdamentes acélból készültek (tehát nem alumínium, mint egyes gyártók esetében). Úgy gondolom ez kellett is, hiszen a 4,85 mm ellenére is meglepő merevséget ad a készüléknek, és kevésbé sérülékeny mint az alumínium. Az előlapot teljes egészében a Gorilla Glass 3 üveg védi, A hátlapot alumínium fedi, kivéve az alul-felül elhelyezkedő műanyag sávot, ahol az antennák kaptak helyet. A hátlap síkját egyedül a kiálló kamera töri meg, ami mellett egy elég erős ledes villanó is megtalálható.


...és alulról

A telefon fogása eleinte egészen kényelmetlen volt, később hozzászoktam. Tény, hogy nem ennek a telefonnak van a legkényelmesebb fogása.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények