Öreg Phenom nem vén Phenom?

Mire képes még egy maradékokból összelegózott, több mint 10 éves processzorral ketyegő asztali gép? – írta: bossbob, 3 éve

Bevezetés - a delikvens

A családban és a barátok körében általában én vagyok az, akihez mindenféle számítógépes bajokkal fordulnak, gondolkodtam már azon, hogy kiírom, mikor rendelek. A hasonló sorsú olvasók most biztos elmosolyodnak, mivel jól tudják, mit is jelent ez. No de ezen dolgok miatt elég sok alkatrész marad, ragad nálam.
Így sikerült ezen cikk alanyát is összelegózni a nálam hagyott nem kívánatos komponensekből és gondoltam, írok egy Last of the Quads cikkemhez hasonló szösszenetet. Ha kíváncsi vagy, görgess csak tovább. Nézzük akkor a gépet!

Specifikációk:
CPU: AMD Phenom II X4 965
CPU hűtő: Deepcool Gammaxx 300
Alaplap: Asus M4A785TD-V EVO
RAM: 2x4 GB SK Hynix 1600 MHz DDR3
Videokártya: Asus R7 260X OC 2 GB
Háttértár:Kingston 120 GB SSD + 500 GB WD Blue
Tápegység: Chieftec CTG-500-80P 500 W
Gépház: Akyga AK939BL

A gépházat, CPU hűtőt, tápot és a videokártyát vettem meg ahhoz, hogy teljes legyen a rendszer, a többi alkatrész a nálam hagyott darabokból jött össze. A masinát próbáltam praktikusan és esztétikusan is összerakni. Vessünk is akkor rá egy pillantást:

Mivel akadt nálam elfekvőben famintás fólia, ezért gondoltam, kicsit feldobom a gépházat vele. Mégis csak sokkal jobban néz ki, mint az az unalmas, homogén, szálcsiszolt hatású műanyag, amilyen a gép frontpanelje eredetileg volt. Egyébként a panel oldalait kilyukasztgattam, hogy a szellőzés közelebb álljon az ideálishoz és többnyire elölről hátrafelé haladjon benne a levegő. A perforációt kézi fúróval csináltam, sajnos látszik is rajta, milyen „mesterember” vagyok. Nem sikerült túl szépen, ezért ront is az összképen, de funkcióját abszolút ellátja.

Ahogy láthatjátok a porszűrésre is házibarkács filléres megoldást találtam. Egy ilyen legolcsóbb Akyga gépháznál természetesen ne álmodjunk még porszűrőről is, de ha van az embernek otthon egy kis megmaradt szúnyoghálója, akkor könnyen lehet bármilyen nyílásra kezdetleges, ám meglepően jól funkcionáló porszűrőt felrakni. Most pedig lessünk be a burkolat alá.

Néhány megmaradt rendszerhűtő mozgatja a levegőt a gépházban, a táp felül van, így az is a gépházból szívja és fújja ki a levegőt.
A processzort egy Deepcool Gammaxx 300-as hűti. Nagyjából ötezer forintos áron kapható a legtöbb üzletben és ezen az áron meglepően jól teljesít. A processzort még a OC alatt sem engedte 57°C fölé menni. Vessünk most egy pillantást a videokártyára.

Nem egy csillagharcos, de korához képest az R7 260X-ben van még azért szusz bőven. Ez persze az egyes felhasználó igényeihez mérten van csak így, de azt hiszem, ezzel kevés újat mondtam. Főként az ára miatt választottam, illetve azért, mert a chip GCN2.0 generációs, így a mai modern API-kat is támogatja. A kártya legnagyobb baja a nem egészen rátervezett hűtés, az ASUS Direct CU II. Ezt a megvásárlás utáni első kötelező szétszedés és újrapasztázás során vettem észre.

A GPU szilikonnal érintkező két hőcső között egy elég komoly rés van, ezért azon a sávon nem érintkezik semmi a chippel ezzel csökkentve azt a felületet, ahol hőt adhat le. Ez valószínűleg nem jelentős, de mégis ezáltal hézagos lesz a közvetlen hűtése. Jelenleg hőpasztával töltöttem ki ezt, de lehet, később megpróbálok majd beforrasztani és laposra csiszolni egy rézszálat.
Ha nem tévedek, Direct CU II néven futott több kártyasorozat hűtése is és volt egy-két hűtőborda, amelyek kompatibilisek voltak több kártyával is. Gondolom, a hasonló TDP kerettel működő GPU-kra rakták ugyanazt a hűtést, pl.: az R7 260X hűtése az R9 270-en is megtalálható volt és így tovább.

A VRM modulokra is barkácsoltam még kezdetleges hűtést. A kártya gyárilag tuningolt ezen felül a hűtőbordája nem érintkezik a VRM-mel, így azok nagyon melegek. Ezért gondoltam, ez a kezdetleges megoldás és a kártyára irányított rendszerhűtő segíthet azokat hűteni. A GPU hőmérséklete nem lett kisebb (a VRM-eken nincs szenzor), de remélhetőleg a kártya élettartamát megtolja majd.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Thinkpapa T400

    Használható-e még egy nem éppen csúcskategóriás, Core 2 Duos Thinkpad laptop 2021-ben?

Előzmények

  • CPU-tuning kúthűtéssel

    Bemutatom, hogy milyen hatásfokkal tud dolgozni egy kerti kút+búvárszivattyú+Phenom 1 CPU, ha összepárosítjuk.

  • Öreg platform nem vén platform

    Egy képekkel illusztrált eszmefuttatás arról, hogy miért építettem LGA2011-re új PC-t 2019-ben?

  • Last of the Quads

    A Core 2 Quad reális opció, ha meglévő Core 2 Duo rendszerünket akarnánk fejleszteni és még van potenciál a gépben.