Óriások csatája - Midway

Ezúttal nem a hordozóosztályról lesz szó, hanem a csendes-óceáni háború fordulópontjáról. – írta: sh4d0w, 11 éve

AF

Isoroku Yamamoto, a japán flotta főparancsnoka tisztában volt vele: Japán csak akkor nyerheti meg a csendes-óceáni háborút, ha villámháborús stratégiával maximum két év alatt eléri, hogy az amerikaiak békét kössenek. Washingtonban tanult és szolgált a háború előtt, tudta, hogy az amerikai gazdasági potenciállal saját hazája nem képes felvenni a versenyt. Korábban már szagolt puskaport, az 1904-1905-ös japán-orosz háborúban a Mikasán, Togo tengernagy zászlóshajóján szolgált kadétként, ahol sebet is kapott.

Mivel az amerikai flotta nem szenvedett teljes vereséget Hawaiin, a japánok kitervelték a megsemmisítésüket a Doolittle portya után. Ezen a küldetésen a Hornet szállított B-25-ös bombázókat Tokió közelébe, hogy bombázzák a várost. Yamamoto betegesen féltette császárát, így kellett egy terv.

A célpont Midway lett, két kis apró szigetből álló csoport Hawaiitól alig több mint 1000 mérföldre. Közelsége miatt az amerikaiak nem nézhetik tétlenül, ahogy a japán flotta támaszpontot épít belőle, tehát kifutnak a sziget védelmére, vagy visszafoglalására és vereséget szenvednek Yamamoto háromszor erősebb flottájától. A tervek szerint Chuichi Nagumo tengernagy 4 hordozóval megközelíti a szigetet északnyugat felől és megsemmisíti az ott állomásozó repülőgépeket, használhatatlanná teszi a repülőteret, az üzemanyag-tartályokat. Yamamoto a csatahajóival 400 mérföldre követi Nagumót és becsappantja a csapdát, ha az amerikaiak megjelennek Midwaynél. Eközben Wake irányából megindul a partraszálló erő, amely a tengerészgyalogosokat szállítja. Messze északon, az Aleut-szigetekre is csapást mérnek repülőkkel, hogy megtévesszék az amerikaiakat. Midway légitámadása után a 4 legújabb és legmodernebb japán nehézcirkáló megközelíti a szigetet és tűz alá veszi a még megmaradt létesítményeket. Ezt megelőzően az I-168-as tengeralattjáró kezdi a gránátos puhítást, tőle veszik át a szerepet a cirkálók.
A terv impozáns és nagyon is jellemző Yamamotóra. Sajnos egy nagy hibája is volt a tervnek: nem számolt azzal, hogy az amerikaiak esetleg tudomást szereznek a tervekről és ellene fordítják azt.

Joe Rochefort és hírszerző társasága Hawaiin azonban pontosan ezt tette. Megfejtették az aktuális japán rejtjelkulcsot és lehallgatták a rádióadásokat. Nimitz egy tisztjét bízta meg az ördög ügyvédjének szerepével, de Rochefortnak sikerült meggyőznie az anyag valódiságáról. Valóban megtévesztő lehetett: a lehallgatott adásokban minden ott volt Yamamoto tervéről, az utolsó morzsáig, miközben azonban a rádiós lehallgatás ritkán adott többet az igazság 10-20%-ánál. Nem csoda hát, hogy sokan kételkedtek. Tudták, hogy valami készül a Csendes-óceán déli részén, de nem tudták, hogy mi. Nehéz volt azonban úgy a térképre nézni, hogy ne kerüljön képbe Midway. A szigetek azonban konkrétan soha nem voltak megnevezve, csak AO és AF szerepelt. AO-ról hamarosan kiderült, hogy az Aleutokat jelenti, de AF-ről semmi. Végül kivetették a csalit: Midwayt utasították, hogy kódolatlanul adja le az éterbe: elromlott a víztisztító berendezés. Hamarosan lehallgattak egy japán rádióadást, amely szerint AF-en elromlott a víztisztító és a partraszálló erők azt is vigyenek magukkal. Ezzel a kérdés eldőlt.

Hogyan lehetne azonban elsüllyeszthetetlen anyahajóvá változtatni a szigetet? Első lépésben megerősítették a légvédelmet és a nehézbombázó-erőt, a csata kezdetére Midwayen 120 repülőgép zsúfolódott össze: B-17-es nehézbombázók, B-26-osok, Catalina repülőcsónakok (egy ilyen fedezte fel a Bismarckot a szökése után), torpedóvetők, zuhanóbombázók, vadászgépek. A B-sek kivételével mind elavult lassú repülő, tapasztalatlan személyzettel. A szigeteken szögesdrót-akadályok, taposóaknák, sőt, a lagúnába szórt aknák várták a partraszállókat. A felderítő repülők (Catalinák és zuhanóbombázók) naponta 700 mérföldet repültek, nagyon sűrű fogú fésűt alkotva. Rá is találtak az inváziós flottára, komoly találatokat azonban nem értek el.

A flotta a szigetcsoporttól észak-északkeleti irányban várta a japánok repülőgép-hordozóit. Raymond A. Spruance tengernagy parancsnokolta az Enterprise-t és a Hornetet, valamint a kísérő cirkálókat és rombolókat, Frank Jack Fletcher gardírozta a Yorktownt és kísérőhajóit. A Yorktown egy hónappal korábban súlyosan megsérült a Korall-tengeren, Pearl Harborban 3 nap alatt félévnyi javítást végeztek rajta; a hajóácsok még akkor is dolgoztak, amikor a hajó kiindult a javítódokkból. A 3 hordozó parancsnoklását aztán Fletcher látta el, amint találkozott a két kötelék. Tengeralattjárókból két kordont vontak, az egyik Midway és a Hawaii-szigetek között helyezkedett arra az esetre, ha a japánok ismét a flotta támaszpontját vennék célba.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Óriások csatája - A Csúnya Ikrek

    Elég régen írtam ebbe a sorozatba, de a Csúnya Ikrek (Scharnhorst-Gneisenau páros) kihagyhatatlan téma.

  • Hadihajók

    Dokumentumfilm-sorozat az első és második világháború hadihajóiról, avagy hogyan ne csinálj dokumentumfilmet.

  • Óriások csatája – A Hood

    A második világháborús és az azt megelőző időszak brit zászlóshajója, ami meglepően karcsú, szép példány volt.

Előzmények