Óriások csatája - Midway

Ezúttal nem a hordozóosztályról lesz szó, hanem a csendes-óceáni háború fordulópontjáról. – írta: sh4d0w, 11 éve

Előzmények

A sorozat eddigi részeiben a világ három legjobb csatahajójáról olvashattatok. Eljött az ideje bemutatni, hogyan fordult a kocka a Csendes-óceánon.

Hogy egyszerűen csak tökkelütött volt az amerikai vezetés, vagy szándékosan ugratták-e bele Japánt a második világháborúba, nem tudni. A tény azonban az, hogy mind az USA, mind Japán szemet vetett a Csendes-óceánra mint befolyási övezetre. Mandzsúria megszállása miatt Japán és Kína között 1931 óta feszült volt a viszony, ami aztán konkrét háborúvá is eszkalálódott. Japán a Kínában fellelhető nyersanyagok és élelmiszer miatt háborúzott, és ugyanezek az okok vezettek a Csendes-óceán felé fordulásra is - az Egyesült Államokat szintúgy, illetve nem akart a nyugati partjainál tudni egy erős, ámde ellenséges államot, amellyel már a XIX. század vége óta rivalizált a terület feletti uralomért. Az Egyesült Államok gyakorlatilag ultimátumot adott Japánnak a háború előestéjén, illetve befagyasztotta a japán anyagi követeléseket az USA felé, provokálva a távol-keleti államot. A dolog bejött, ugyanis az USA kormányának mindenféleképpen szüksége volt alibire a háborúba lépéshez, a jónép ugyanis nem akart háborúzni... (ismerős helyzet, mi?)

1941. december 7-e, Pearl Harbor megtámadása előtt már az amerikaiak kezében voltak a japán rejtjelkulcsok, így aztán pontosan és tökéletesen vették az összes adást, amelyet a washingtoni japán nagykövet számára adtak le Tokióból. A nagykövetnek a japán követeléseket és hadüzenetet tartalmazó aktát néhány órával a támadás előtt kellett volna átadnia, de különböző okok miatt ez a terv kútba esett. Noha az USA vezetése tudott mindenről, "elfelejtettek" szólni a csendes-óceáni flotta főhadiszállására - a támadás éppen azt az ürügyet adta, amire Rooseveltnek szüksége volt. Arra azért gondjuk volt az amerikaiaknak, hogy az éppen akkor elérhető repülőgép-hordozók messze legyenek Hawaiitól, amikor a japán csapásmérő erő a szigetekhez ér. A két hullámban támadó japán repülőgépek gyakorlatilag elsöpörték az amerikai felszíni flotta egységeit: a 8 csatahajóból 5 felborult vagy elsüllyedt, a maradék 3 súlyosan megsérült. A veszteséglistára került még 3 elsüllyedt romboló és 3 megsérült cirkáló is. A környező repülőtereken több száz amerikai repülő semmisült vagy rongálódott meg. A japán veszteség: 29 repülőgép és a légitámadással egyidejűleg megindított törpe tengeralattjárók - összesen 4.

December 10-én a japán repülők elsüllyesztették Szingapúrnál a Repulse-t és a Prince of Walest, amelyeknek az égvilágon semmilyen légi fedezete nem volt. Churchill a rá jellemző háborús kalandor attitűdöt elővéve úgy gondolta, hogy a készülődő japánokat a két nagy csatahajó megjelenése majd óvatosabbá teszi... (ne feledjük: fél évvel korábban a Bismarck vesztét is repülőgépek okozták). Nos, a következő fél évben a japánok lerohanták az európai gyarmatokat, elfoglalták a kelet Gibraltárjának tartott Szingapúrt, az Indiai-óceánon pedig egészen Ceylonig nyomultak nyugat felé - itt újabb brit hajóegységek váltak áldozattá, pl. a Bismarck üldözésében részt vett Dorsetshire nehézcirkáló. Közben megszállták a Fülöp-szigeteket, Guamot, Indonéziát.
Déli irányban egyre inkább Ausztrália felé szúrt a japán tőr hegye, akik a térségben az USA fontos szövetségesei voltak, így az amerikaiaknak mindenképpen meg kellett állítaniuk a hadjáratot.

A japán cél Port Moresby elfoglalása volt, ahonnan már szárazföldről indított repülőgépekkel is támadhatták volna az ausztrál szárazföldet. Az amerikaiak a kezükben lévő rejtjelkulcsok révén megfejtették a japán rádióüzeneteket és a Korall-tengerre küldték a Yorktown és a Lexington repülőgép-hordozókat. Japán részről a Shokaku és a Zuikaku vett részt az összecsapásban. 1942. május 4-8 között a kötelékek oda-vissza ütéseket váltottak - és ez a csata volt az első, ahol a hadviselő felek szabad szemmel nem is látták a másik fél hajóit.

A csata kimenetele: a japán Shoho nevű kísérő repülőgép-hordozó elsüllyedt, több hajó és a Shokaku súlyosan megrongálódott, a Zuikaku pedig elvesztette repülőszemélyzete tekintélyes részét; a Lexingtont az elszenvedett sérülések miatt az amerikaiak süllyesztették el, hogy ne kerüljön japán kézre, illetve súlyosan megrongálódott a Yorktown is, amely elindult vissza Pearl Harborba, hogy a midwayi csata előtt kijavítsák.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Óriások csatája - A Csúnya Ikrek

    Elég régen írtam ebbe a sorozatba, de a Csúnya Ikrek (Scharnhorst-Gneisenau páros) kihagyhatatlan téma.

  • Hadihajók

    Dokumentumfilm-sorozat az első és második világháború hadihajóiról, avagy hogyan ne csinálj dokumentumfilmet.

  • Óriások csatája – A Hood

    A második világháborús és az azt megelőző időszak brit zászlóshajója, ami meglepően karcsú, szép példány volt.

Előzmények