Ozone Blade - olcsó játékos

Olcsó, szép, sokat tudó billentyűzet: kétszínű háttérvilágítás, jó nyomásponttal rendelkező billentyűk. – írta: Bulitt, 11 éve

Főbb jellemzők

• 10 makrózható gomb
• 5 profil
• multimédiás gombok
• 128 kB on-board memória
• 18K aranyozott USB csatlakozó
• Anti-ghosting / Nkey rollover funkció
• Kétszínű háttérvilágítás
• 1000 Hz-es mintavételezés, 1ms válaszidő
• Méretek: 510 x 199,8 x 30 mm
• Súly: 1,14 kg
• Kábel hosszúság:160 cm
• Kompatibilis: Win98SE/Me/2000/XP/VISTA/WIN 7/8
• 2 év garancia

Tudását tekintve nem nevezhető rossznak a szerkezet. Hogy mindez mennyibe kerül? A legolcsóbb helyen bruttó 11.354 Ft jelenleg. Nem drága igaz? És ezért cserébe egy igazán pofás billentyűzetet kapunk.

Különbségek:

Fontos megemlíteni, hogy a magyar billentyűzetkiosztású Blade eltér az angol verziótól, és nem csak a betűkészlet miatt. Ezt mindenképpen meg kell említeni az esetleges kellemetlenségek elkerülése végett.

A fenti képen egy angol kiosztású Blade látható. Itt a gombok laposak. A Q, W, E, R, A, S, D gombok kis ábrákat kaptak, valamint a csuklótámasznál lévő utolsó gombsor alja picit le van kerekítve.

Ezzel szemben a Magyarországra szánt verzió ezek egy részét nem kapta meg. Nincsenek kis ábrák a gombokon, és a gombok sem az eredeti lapos verziók, hanem a normál magasságúak. A lekerekítés az utolsó sorban viszont megtalálható.

Lássuk akkor, mit is nyújt nekünk a szerkezet:

A Microsoft oldalán ti is ki tudjátok próbálni a billentyűzetetek: [link]

Ahogy a specifikáció is mutatja, a billentyűzet rendelkezik Anti-ghosting/Nkey rollover funkcióval ami egyszerre 10 db, a játékosok által legtöbbet használt gomb egyidejűleg történő lenyomását érzékeli. A fenti weboldalon letesztelve a billentyűzetet ezek a gombok: Q, W, E, R, A, S, D, Shift (J+B), Ctrl (J+B) és a Space. A billentyűzet többi részén maximálisan 5 db gombot lehet egyszerre lenyomni.

A billentyűzet bal oldalán kapott helyet a 4db makró gomb. Jobb oldalt található a funkció gombok, fentről lefele: Mode, A Light B, Funkció, Profil. Mind a két gombsor csak a meghajtó program telepítése után használható. Beleértve a világítást is. Egy rendszertelepítés után a driver viszont nem került újra fel a gépre, a funkciók viszont működtek. Első üzembe helyezésnél ez nem volt így.

A makró gombokról túl sokat nem érdemes mondani, driverből programozható. A funkció gombok viszont már érdekesebbek. A Mode gomb lehetővé teszi, hogy a billentyűzeten található Windows gombokat inaktiváljuk, így játék alatt véletlenül megnyomva azokat, nem lépünk ki a tálcára.

Egész pontosan nem történik semmi. A világítást az "A Light B" feliratú gomb segítségével tudjuk bekapcsolni. A Profil gombbal pedig tudunk váltani az 5 programozható profil között.

A multimédiás gombok az F1-től az F6-ig tartanak, melyeket a Funkció gomb nyomva tartásával tudunk aktiválni.


(A billentyűzet képe nem a magyar kiosztású. A külső megjelenés viszont azonos)

A megjelenése és formavilága impozáns. Nem az a letisztult forma, mint mondjuk egy CM Storm billentyűzet esetében, de nem is túl kirívó. Fizikai méretei se nagyok, így egy viszonylag kisebb asztalon is elfér. Nincs lecsatolható csukló támasz. Nagy kezekkel áldott meg az élet, így nekem a csuklóm az asztalon fekszik, míg a tenyerem a billentyűzeten.

Kapunk két kihajtható lábat is a billentyűzet alján, mellyel picit meg tudjuk emelni a szerkezetet, de mivel a gombok is magasak az alapjában véve lapos gombos kialakításhoz képest, így én ezt nem használom.

A kurzorbillentyűk körül megfigyelhető egy mélyedés kialakítása. A felfele mutató gomb előtt egy nagyobb. Ezt valószínűleg azért csinálták, hogy ha ujjunk lecsúszna a gombról, akkor se engedjük fel. Másfajta megvalósításban, de látható mélyedés van a jobb és bal gombok körül is. Valószínűleg hasonló célt szolgálva, de ezzel megrövidítették a numerikus 0 gombot és a jobb CTRL gombot is.

Ha oldalról nézzük a billentyűzetet, akkor észrevesszük, hogy fentről lefelé keskenyedik. Picit olyan érzést kelt bennem, mintha a csukló támasz lenne a penge éle. :) Lehet, ezért Blade a neve. Ha megfordítjuk a billentyűzetet, láthatjuk a csillag alakú merevítést. A csuklótámasznál szivacsos támasztót használtak, hogy ne csúszkáljon az asztalon.

A műanyag minősége inkább átlagos kategóriába tartozik, de kivitelezésben nem találtam hibát. Nem ropog, nem recseg még erősebb leütések mellett sem, a tekeredést viszont nem viseli túl jól.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények