Papírból bármit

Mint a fából vaskarikát, a papírból is szinte bármit meg lehet építeni. Még űrhajókat is. – írta: wetomi, 8 éve

Technika, eszközök

Az aprónak látszó részletek ellenére meglepően könnyűnek tűnt az összerakás. Ha bele akarsz kezdeni az itt bemutatottak közül valamelyik hajó megépítésébe és nem vagy teljesen kezdő, akkor az Akirát ajánlom. Egyetlen hiányossága van talán, a jpg formátum miatt minőségromlás nélkül sajnos nem igazán érdemes A4-es méretnél nagyobb papírra nyomtatni, pedig nagyon el tudnám viselni kétszer ekkorában is.

Ha a nyomtatást nem számolom, akkor egészen olcsó és nem igényel sok szerszámot ez az irányzat. Az anyag és eszközhasználattal kapcsolatban sincsen sok titkom.

120-130 g/m^2 tömegű papír ajánlott a legtöbb esetben, csak ritkán említenek a tervek ennél erősebb anyagot. Szükség esetén amúgy is hasznos lehet rétegelni és/vagy merevítéssel ellátni a megfelelő alkatrészeket.

Papírragasztáshoz vagy 15 éve a jó öreg piros Technokol Rapidot használom. A legrégebbi űrhajóm építését is nagyjából ekkor kezdtem és azóta is egyben van. Nem fizetett reklám: Egyszerűen jó.
Annyi hátránya lehet a nyomtatás miatt, hogy a ragasztóban található oldószer gőze feloldhatja a festéket a papíron. Érdemes ezért figyelni a ragasztó mennyiségére és arra, hogy óvatosan illesszük egymáshoz az egyik oldalon nyomtatott, másik oldalon ragasztott felületeket.

Ha valakinek van tapasztalata a témában, szívesen várok ötleteket esetleg más ragasztóra is.

Ragasztó mellé kell egy éles olló, lehetőleg nagy, több ujjas fogással és hosszú pengével, mert apró mozdulatokkal, "nyiszálással" nem lehet pontosan és egyenletesen vágni. Kell még egy sniccer és hasznos lehet akár egy szike is az igazán apró részletekhez.


Itt is a hajó alsó része látható a deflektorral a központban

A vonalzó ugyan nem szándékosan, de egyszerű okból a végére maradt. A nagyobb, egyenes élekkel rendelkező alkatrészeknél szükség van rá, de én a legtöbbször egyszerűen hulladék papírral helyettesítettem. Az alkatrészek kivágása során mindig megmarad az eredeti papírlap egyenes oldalát is tartalmazó hosszabb-rövidebb papírdarab, ami kiváló volt vonalzó helyett.

Éppen ez a további haszna is a papírmakettezésnek, a hulladékot is fel lehet használni. A nyomtatott oldalak kitöltöttségétől függően keletkeznek kisebb-nagyobb papírdarabok. Ezeket a darabokat használtam fel a belső merevítésekhez és az alkatrészek összeillesztéséhez is, így már tényleg csak az apró nyesedék ment a kukába (és a padlóra, majd a lapátra, vagy a porszívóba), mint ahogy a néhány életképen is látható.


Egész kellemes részletek találhatóak

Az Akira elkészültével jöhetett a sokak kedvence, az igazi kis méregzsák, a USS Defiant.

Az összerakási útmutató hibátlan, jól illusztrálja a teendőket. Első ránézésre a tervek is nagyon jó minőségűek, részletesek, sajnos a valóságban annál több az apró pontatlanság. A szinte tized mm-re pontos Akira után részben visszalépés volt.

A pontatlanság egyik oka, hogy az alkatrészeken szaggatott vonallal meg vannak jelölve a hajtási vonalak és/vagy az egyes elemek körvonalai. Ahol csak meg kell hajtani a papírlapot, ott egyszerűen csúnya a megmaradt szaggatott vonal, utólag nem lehet mindenhol eltüntetni őket. Persze megoldás lehet, hogy ha nyomtatáshoz nem lent a bejegyzés végén linkelt pdf-et, hanem jpg formátumot választjuk, vagy konvertálunk, úgy egyszerűen eltüntethetőek ezek előzetes szerkesztéssel, ha tudjuk melyiket kell törölni.

A másik problémát az előre megrajzolt ragasztási fülek okozzák az előzőből adódóan. A hajó törzsét és a hajtómű gondolát adó bordák szélén ugyanis körbefutnak a kis behajtandó fülecskék a burkolat felragasztásához. De a vastag vonal miatt nem mindegy, hogy a vonalon belül, a vonal mentén, vagy azon kívül hajtjuk meg a füleket.

Igazából itt tized mm-es nagyságrendben kell gondolkozni, de a teljes alkatrész kerületére számolva ez 1-3 mm többletet is okozhat, így máris ugrik a pontosság.

Ezeket az apró hibákat is figyelembe véve, azért nem rossz a végeredmény. Félreértés ne essék, nem akarom leszólni a tervezőt, én messze nem tudtam volna még közel sem ilyen jót tervezni.

A célomat azonban így is elértem, papírból elkészítettem egyik kedvenc űrhajóm makettjét, ami közben nagyon jól szórakoztam és utólag is jó érzés kézbe fogni, vagy megmutatni az érdeklődőknek és azoknak is akiket nem érdekel.

A saját tervezésű USS Longbowt is leporoltam végre és több apró részletet már megcsináltam rajta. A változás nem szembetűnő a bő két évvel korábbi fotókhoz képes, de ez lassan már változik. A nehezét viszont majd a burkolat adja, az ablakokat ugyanis egyenként kell kivágnom majd a papírból, ezzel is némi plusz textúrát adva neki, de leginkább a hajó méretét fogja érzékeltetni. Előtte viszont még ki kell mérnem pontosan az egyes fedélzeteket...

Aprólékos munka lesz, de ha jól számolom, lassan 9 év után, ideje lenne befejeznem. Remélem, hogy legközelebb már a kész makettet mutatom be, mert még egy félkész bőrt már nem húzhatok le róla.

Az eddig látottaknál ugyanakkor sokkal komolyabb szinten is lehet űzni a papírmakett építést. Ha továbblépünk a festés, lakkozás irányába, akkor még élethűbb modelleket is építhetünk elegendő tapasztalattal, vagy tulajdonképpen bármit.

Nekem nem célom ilyen komolyan foglalkozni témával, ellenkezőleg, az tetszik, ha látni a kész maketten, hogy papírból készült. Ezen a szinten pedig nekem megfelelő kikapcsolódást nyújt ez a bütykölés.

Köszönöm a figyelmet!

Források:
Akira letöltés: [link]
Romulán D'deridex letöltés: [link]
Rubicon: [link]
Én a linken található Paragon féle változatot nyomtattam és raktam össze, de most a források összegyűjtése során látom már, hogy a másik, Paul McCool -féle újrarajzolt változat szebb. Érdemes lehet talán azt megépíteni. Az első letöltési linken még a kézzel rajzolt és színezett változat található.
Defiant: [link]
Itt a Bill Perry -féle változatot építettem. A Bones McCoy féle változat gyakorlatilag csak a színekben különbözik, ha jól néztem és jpg formátumban van, de normál A4-es mérethez elegendő a felbontás.

Ha az eddigiek alapján kedvet kaptatok a Star Trek témájú, vagy úgy általánosságban a papírmakettek építéséhez, akkor a teljesség igénye nélkül az alábbi néhány linket ajánlom az első letöltésekhez:

PaperCraftSquare: [link]
Paper-replica.com: [link]
Clever Papermodel.com: [link]
Az Akira és a romulán hajó építőjétől érdemes még a maradék néhány hajót megnézni. Sajnos nem mindegyik letölthető: [link]
Defiant másik verzió: [link]
Orosz rakéták már-már ijesztő részletességgel: [link]

Azóta történt

Előzmények

  • Fel a csillagokba!

    Avagy saját terveim megvalósítása papírmakett formájában a kedvenc TV sorozataim világa alapján.