Pár szó a szünetmentes tápegységekről

A UPS (Uninterruptible Power Supply – azaz szünetmentes tápegység) olyan eszköz, amely... – írta: (Kolombusz), 17 éve

A UPS (Uninterruptible Power Supply – azaz szünetmentes tápegység) olyan eszköz, amely áramszünet esetén képes addig működtetni a számítógépünket, amíg el nem mentjük a munkákat és le nem állítjuk.

Szerves része egy akkumulátor, melyről körülbelül 10-15 percig képes üzemelni a számítógép, ennek ellenére nem érdemes ok nélkül használni, csak arra, hogy probléma esetén biztonságosan leállíthassuk a gépet.

Ezért nem ajánlott egyéb eszközöket rákötni, csak a gépet és a monitort. Lehetőleg mellőzzük a nyomtató és a szkenner rákötését.

Két fajtájukat különböztetjük meg: van on-line és off-line UPS. Az off-line UPS-ek az olcsóbbak, azonban van egy pici szünet, ami alatt észlelik, hogy megszűnt a hálózati tápellátás és átállnak akkus üzemre. Ez általában 16ms-ot vesz igénybe, ami egy érzékenyebb eszköznek problémát okozhat. Az off-line UPS-ek körében elterjedt az úgynevezett ,,vonal interaktív” tápegység, amely esetében ez a folyamat mindössze 6ms-ot igényel.

Az on-line UPS-ek nem szakítják meg a tápellátást egyetlen pillanatra sem, ezért jobbak az off-line társaiknál. Ezeknek is két fajtája van: párhuzamos és soros.

A párhuzamos UPS-ek esetében az akkumulátor és a hálózati feszültség egyaránt rá van kötve a kimenetekre, tehát az átállás nem igényel semmi időt, ha azonban a hálózatban feszültségingadozás lép fel, az értelemszerűen kihat a kimenetre, tehát a gépünkre is. Ebben az esetben a kimenet nem mondható függetlennek a bemenettől.

A ,,függetlenség” a soros UPS-ekben valósul meg. A gépet folyamatosan az akkumulátorról üzemeltetjük, amely állandó töltés alatt áll. Ez a legbiztonságosabb változata az UPS-eknek, a hálózat bármilyen hibája sem okoz fennakadást a csatlakoztatott számítógép áramellátásában.

Ha UPS-t szeretnél venni, akkor érdemes mérlegelni az árakat és a legjobban megfelelőt kiválasztani.

Azóta történt

  • Szünetmentes kisokos

    A napokban jutottam hozzá egy szünetmentes tápegységhez, név szerint egy Pannon Power Pro2060-as UPS-hez...