Párapara - A megoldás

Az évek óta fennálló erős párásodás végső megoldása: egyelőre működik a páramentesítés 15000 forintból. – írta: Dany007, 9 éve

Az okok feltárása

Így jutottunk el a következő szintre, mikor is megpróbáltuk kellő módon beleásni magunkat a témába. Ami egyébként meglepő, de annak ellenére, hogy a neten minden információ könnyedén elérhető, az általunk korábban megkérdezett többféle ember, pl. festő, közös képviselő, többi lakó egyáltalán nem tudott konkrét megoldási javaslatot tenni.

Szóval első körben az okokat kell felderíteni. Ugyanis - jó emberi szokáshoz híven - mindenki ért mindenhez. Mindenféle elképzeléseket hallottunk ismerősöktől mi is lehet a párásodás oka. Volt, aki szerint nem száradt ki a fal. Volt, aki az ablakokat szidta és volt, aki kompletten a házat. Persze talán mindegyikben volt egy kis igazság, de a valódi ok ennél jóval összetettebb volt. Mint hozzá nem értő laikusok, nekünk is kellett pár évnyi tapasztalat, hogy összeálljon a kép. A pára kialakulását és fizikai mikéntjét most nem írnám le. Tele van vele a net.

A helyzet ugyanis az, hogy a párásodásnak rengeteg összetevője és különböző oka is lehet. Nálunk szinte mindegyik jelen van és ezek bizony nálunk összeadódtak, melynek lett eredménye az az irdatlan mennyiségű pára.

Elsőként hoznám fel az ablakokat, ahogy azt páran már megjósolták előttünk is. Nemcsak önmagában az az gond, hogy műanyag nyílászáró, hanem hogy mindössze kétrétegű. Beszéltem olyan sráccal, akiknél a kétrétegűt kicserélték 3 rétegűre és megszűnt a párásodás. Nálunk ez nem volt opció és nem oldott volna meg mindent.

Következő probléma a falazat. Ami történetesen egyáltalán nincs szigetelve. Sima b38-as Porotherm +1-1 cm vakolat. Lemértem. 40-1-2cm a főfal szélessége, ebből levesszük a 38cm-es téglát, a külső belső vakolást és kész. Sehol sincs hely 5-8cm-es hőszigetelésnek. Nem tudom mennyire kötelező ez vagy sem, de nálunk nincs az tény. Ennek következtében a falak szinte állandóan hidegek. Jéghidegek, tehát kiváló lecsapódási pontot jelentenek a párának.

A harmadik és egyben legfontosabb probléma a természetes szellőzés hiánya. Ugyan 1db passzív szellőző volt szerelve a konyhaablakba, de az mit sem ér, ha nincs meg a természetes huzat. És ezért sem ért sokat az ablaknyitás sem. Ezt is leteszteltük, igaz akaratlanul. Késő őszi időben mikor még fűtés nem volt véletlenül nyitva hagytuk keresztbe az ablakokat. Bent olyan 23-24 fok lehetett, kint 10-14 fok.

Elmentünk otthonról, majd elfelejtkeztünk az egészről és késő délután hirtelen indultunk haza, hogy húh biztos teljesen kihűlt a lakás. Hát a legnagyobb meglepetésre mindössze 3 fokot hűlt a lakás belső hőmérséklete. Nem akartam elhinni, de érződött is, hogy nincs bent hideg. Közel 8 órán át voltunk távol és a keresztbe nyitott ablakokon át nem volt akkora légmozgás, hogy a kinti 10-14 fokos levegő a bentit 20 fok alá csökkentse! És nem ment a radiátor.

Úgyhogy a fenti problémák összessége az, ami a durva párásodást okozza. Összefoglalva, nincs szigetelve a falazat, ami érintkezik közvetlenül a külső levegővel, ezért állandóan hidegek a falak (arról nem is beszélve, hogy hőhidas az épület, de ezt majd később kifejtem talán). Az ablakok sem megfelelő szigetelésűek, ezért azok is áthűlnek könnyedén. Természetes szellőzés teljes hiánya, valamint a természetes kültéri levegőmozgás szinte teljes hiánya. Nálunk csak viharban vagy erősen szeles időben lehet huzatot csinálni ablaknyitással. Így pedig a benti párás levegő felgyülemlik, eleve nincs is hol távozzon (ugye mindössze 1db passzív szellőző van a lakásban), de ha még lenne hol, akkor sincs meg a természetes huzat, ami kivinné.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt