Parazitaeffektusok az áramkörben 1.

Ami nem szerepel a kapcsolási rajzon: szórt kapacitás, szórt induktivitás, földhurok, mikrofónia és a többiek. – írta: bkercso, 9 éve

Bevezető

Parazitaeffektusnak olyan jelenséget nevezünk, ami szándékunktól függetlenül lép fel. Általában negatív hatású, bár van, hogy néha pl. épp ez segít stabilizálni áramkörünk működését. Azonban ebben az esetben sem nevezhető kívánatosnak, hiszen így az utánépítés sikere kérdéses. A legjobb, ha tudatosan készítünk jól működő áramköröket! A parazitaeffektusok néha jelentéktelen mértékűek, máskor azonban észrevehetően befolyásolják áramkörünk minőségét, esetleg működési stabilitását.

Amikről szó lesz: szórt kapacitás, szórt induktivitás, szórt tér és antennázás, földhurok, mikrofónia, önmikrofónia, kúszóáram, Hall-effektus, átlapolódó áramok; a második részben pedig: reflexió, hőcsatolás, interferencia, termikus zaj (Thomson-zaj), dörzszaj, tökéletlen alkatrészek (kondi, induktivitás, kábel, IC); valamint az adott részben tárgyalom, hogyan lehet a jelenséget kivédeni/csökkenteni. Van, hogy erre már a NYÁK-tervezésnél gondolni kell, máskor megfelelő alkatrészmegválasztással vagy helyes szereléssel úszhatjuk meg a kellemetlen meglepetéseket.

A cikket szűkszavú iránytűnek, valamint tapasztalatgyűjteménynek szánom. A témát elsősorban az audio világ szemszögéből (erősítők, DAC-ok) mutatom be, de persze a jelenségek más áramkör esetében is fontosak lehetnek. Az audio egyébként egy hálás téma, mert sok amatőr és pályája elején járó villamosmérnök is műveli, hallásunk finomsága azonban lehetővé teszi, hogy a legapróbb nüanszokra is érzékenyekké váljunk.

1. ábra. Bogár, angolul bug, amit egy hőskori elektroncsöves számítógép egyik relékártyáján találtak. Működési hibát és így programhibát okozott, azóta hívják a programhibát bugnak (forrás)

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények