A Forma-1 legjobb mai versenyzői

Kik a jelenlegi legjobb F1-es pilóták szerintetek? Prohardveres felmérés, első rész. – írta: Qorthral, 10 éve

Bevezetés

Sebastian Vettel és a Red Bull Racing játszi könnyedséggel nyerte meg sorozatban negyedik világbajnoki címét, így az évadzáró versenyekre már csak a rajongók számára aránylag lényegtelen kérdések eldöntése marad.

Persze a csapatvilágbajnoki helyezésekért még ádáz küzdelem zajlik, ám ez magukat a csapatokat sokkal jobban leköti, mint az egyszeri drukkert - hiába hangsúlyozza ki Szujó Zoltán minden egyes fél órában a rettenetes pénzbeli különbségeket az egyes konstruktőri helyek díjazásában.

Tetézve a bajt, Vettel nem állt meg az újabb VB címnél, és azóta is számolatlanul nyeri a versenyeket, gyakran pole pozíciók, leggyorsabb kör vagy épp grand chelem/grand slam kíséretében.

Mivel ellenfeleinek - csapattársát is ideértve - a semmi és a nem sok közötti esélye van beleszólni a győzelmek kérdésébe, az idei évad sajnos végérvényesen unalomba fulladt. A futamok legizgalmasabb körévé immár a levezető kör vált: vajon rajzol-e ismét Vettel fánkokat és kommentálja-e mindezt Horner?

Fentiek következtében két hete, még mielőtt teljes érdektelenségbe fulladt volna a PH! F1-es fóruma, indítottam egy felmérést, melyben arra voltam kíváncsi, vajon jelenleg kiket tart a fórum törzsközönsége a legjobb pilótának, illetve melyik csapatok és pilóták a kedvencek?

Sajnos két évvel ezelőtt nem készült hasonló felmérés, de terveim szerint mostantól minden évben lesz, így szemmel követhető majd a változás. A mostani felmérés legnagyobb kérdése az volt, vajon Vettel hányadik helyre kerül.

Jó ideje mantraként mondják sokan, hogy nyerhet akármennyi címet is Vettel a Red Bullal, amíg nem mérettetik meg más közegben, erősebb csapattárs mellett, addig legfeljebb harmadik lehet a Hamilton - Alonso páros mögött.

Az elmúlt években ugyanakkor mintha elindult volna egy folyamat, melynek eredményeképp mintha egyre többen kezdenék elismerni Vettelt. Azt se felejtsük, hogy a mezőnyt erősíti további két világbajnok, a rendkívül népszerű Raikkönen, valamint Button is, továbbá az elmúlt két év versenyzőire is lehetett szavazni, papíron tehát az egyelőre minden idők legeredményesebbjeként nyugdíjas éveit tengető Michael Schumacher ("a hétszeres") is játékban volt a dobogós helyekért.

A 2013-as mezőny

A szavazásnál a pilótákat jelenlegi tudásuk és képességeik alapján kellett rangsorolni, azaz például Schumacher nem a világbajnoki éveivel, hanem a visszatérése utáni, Mercedeses pályafutásával "nevezett".

A felmérés csaknem 50 tag véleménye alapján készült, mely elsőre elég szép szám és lefedi a törzsgárda jelentős hányadát. A szavazatok leadásánál mindenki legfeljebb három nevet írhatott (minden kategóriánál), sorrendben vagy anélkül.

Egy első helyen jelölt pilóta/csapat 10, egy második ill. harmadik helyen jelölt pedig 6 illetve 4 pontot kapott. Holtverseny esetén az adott helyekre összesen kiosztható pontokat egyenlően osztottam el a holtversenyben lévők között. Az így kapott pontszámokat összesítve alakult ki a végeredmény mindhárom kategóriában.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • A Forma-1 legjobb mai versenyzői (2015)

    Kik a legjobb és a leggyengébb versenyzők? Melyek a kedvenc pályák és csapatok? PH!-s szavazás, első rész.

  • Falvédő darts tábla köré

    Miként védjük meg lakásunk falát a kósza nyilaktól? Tudom, ne dobjunk félre... vagy készíthetünk falvédőt is!

  • A Formula-1 kezdete

    Már jóval a Formula-1-es világbajnokság előtt létre jött az autóversenyzés világa: íme az első nagydíjak, autók és versenyzők.

Előzmények

  • Görögország autóstoppal

    Az utazás ezen formája nem veszélytelen, de összességében nagyon megérte elmenni, sok élményt szereztem!