Philips SPA2012 hangszórók módosítása

Hogyan lehet egyszerűen jobb hangminőséget kihozni egy 3500 forintos hangszóróból? – írta: Lalikiraly, 7 éve

Meghallgatás

Először, amikor meghallgattam őket, nagyon komolyan elgondolkoztam, hogy visszaviszem, mert ez így a hulladék kategória, De adtam nekik egy esélyt és járattam őket netrádióval. Némileg megbarátkoztam velük. Na de a kinézetük magával ragadt, így eldöntöttem, inkább feljavítom a hangjukat, legalábbis megpróbálom.

Az egyik dolog, amit leszögeznék, hogy érdekes módon, szinte egyedüliként, a dobozok zártak. Nincs reflexnyílás. Ami nagyon jót tesz a hangzásnak ilyen pici dobozoknál. Tessék kipróbálni, ha lezárják a reflex lukat pici hangszóróknál, mennyivel másabb lesz a hangzás.

Nos, mint írtam először kongtak, pattogott a hang, a magasak is csak éppen kialakulóban, mély tartomány (Na ne nevettess). Hát az még a szomszédban sincs. Esetleg kis mélyközép...
Persze sub- és mélyhangokról ne is álmodjunk, mert ekkora méretben, persze pláne ebben az árkategóriában felejtős.

Készítettem videót, melyben próbálom prezentálni a hang különbséget, hogy a kis módosításom mit is eredményez.

A módosított hangfalak, hogy is mondjam, klasszisokat javultak. A kongás 90 százaléka eltűnt. A mélyközép tartomány jó része megjelenik, kisimul a hangzás. (Nem pattog annyira.) Még a hangerő is megnő picit. Persze mondhatnánk, hogy csak placebó, meg lári-fári, hisz a mérnök így tervezte meg a dobozt, de a mérnöknek egy költségvetésbe bele kell férnie, plusz akár házon belül is nem állíthat ellenfelet egy sokkal drágább terméknek. Ez van.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Approx Appsoul - Nagyotsoul

    Viszonylag kis mérete ellenére nagy hangerővel bír, masszív a felépítése és egyszerűen kezelhető.