Pityu naplója 3. rész

Zajlik az élet, felvitte az isten Pityuék dolgát és indul a turistaszezon! – írta: Geri Bátyó, 4 éve

28. fejezet

Azt korábban nem is írtam, hogy Gergely napkor (március 12.) megint volt egy nagy banzáj a faluban, mert az a falu védőszentje. Igazából ez csak pár éve van (mármint a banzáj), mert a vénasszonyok szorgalmazták, aztán a bádogember is melléjük állt (Mármint hogy Tamás atya, a pléhbános.). Aztán Polgi meg belement.
Illetve aznap csak feldíszítik a templomot, meg van egy mise és következő vasárnap egy össznépi bájolgás. Szabadtéri mise, meg körmenet a faluban, megy ilyenek. Ilyenkor a szomszéd falukból is jönnek az öregek (néhány fiatal is), de páran még a városból is.

Idén viszont Marcsa megszervezte, hogy aznap legyen itt a kézművespiac és sokan el is jöttek. Még Bandi is hozta a mindenféle füstölt cuccait, meg azt a finom pácolt sonkát is! Tamás atya jól megáldott mindent, meg megszórta szenteltvízzel. Vitték is a vénasszonyok! Gabinak, meg Iminek 2 óra alatt elfogyott minden, amit hoztak, de Bandinak is hoztam még egy pakkot a cuccaiból, mert nem volt elég!

Én meg megvettem azt a kést, amit már a múltkor is néztem a városban. Olyan igazi jó halkés. Bontani és filézni is lehet vele. Szép fanyele van, meg bőrtokja. Legutóbb vittem is horgászni, aztán ott helyben tisztítottam is vele a halat. Marha jó, megérte az árát! Mondjuk Kismajomnak mondtam, hogy ha még közelebb dugja azt a kíváncsi orrát, még véletlen őt is megnyúzom, erre sértődötten arrébb ment!

A bádogember meg szokás szerint meg akart téríteni. Illetve vissza, merthogy meg vagyok keresztelve, meg elsőáldozó is voltam (Anyám eléggé vallásos, meg a Nagyi is.), csak aztán így nem igazán érdekelt ez az egész. Tamás atya amúgy jó fej. Régóta ismerem, merthogy ő keresztelt meg. Szívesen beszélgetek vele, csak már unom folyton lepattintani.

Délután, illetve este meg a szokásos banzáj volt, csak most Imi egyik frissen levágott borját sütöttük és nem disznót. Tibi úr meg hozta a söreit, meg a sörcsapokat.

Ez az egész most azért jutott az eszembe, mert ennek a megszervezése miatt kérték meg Marcsát (Polgi meg Bandi), hogy vigye a közös cég ügyeit, meg az átmeneti időszakban segítsen Bandinak a papírmunkával és a szervezéssel. Mert eddig ez a Gergely-nap szinte csak olyan helyi izé volt, de most az egész környék idetódult.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • A mágusmester 1. rész

    Két általam kedvelt műfajt, a Sci-Fit és a Fantasyt próbálom összegyúrni.

  • Pityu naplója 5. rész

    Őszi-téli tevékenység és tavaszvárás (amiből lekvárt lehet főzni, abból pálinkát is!).

  • Pityu naplója 4. rész

    Pityuék beleszoknak a turizmusba és eltelik a nyár. Kezd őrölni a malom és lassan készülnek az őszre és a télre is.

Előzmények

  • Pityu naplója 2. rész

    Amiből az is kiderül, hogy hogyan lett Pityuból az alkeszok réme és hogyan lett egy kecske a kutyája!

  • Pityu naplója

    Játéknak indult, ez lett belőle! Fiktív napló! Gondoltam egy merészet és elkezdtem naplót írni, hogy szórakozzatok egy jót!