Pityu naplója 5. rész

Őszi-téli tevékenység és tavaszvárás (amiből lekvárt lehet főzni, abból pálinkát is!). – írta: Geri Bátyó, 4 éve

55. fejezet

Mostanra elkezdtek jönni azok a vendégek, akik a szüreti programokra jönnek (kitaláltunk egy csomó mindent, aztán lehet válogatni). Eleinte azt gondoltam, hogy majd lesz egy csomó fiatal, aki jól lerészegedik, de nem így lett. Eddig egy 50-es baráti társaság volt, akik bevallottan is ezért jöttek, de velük sem volt gond, jó kedélyű, vidám társaság voltak.

Az egyik hétvége úgy alakult, hogy egy négy fős fiatal társaságot nekem kellett kísérgetni, meg vinni mindenfelé. Két, ilyen velemkorú pár volt. Pénteken jöttek, vasárnap mentek. Marcsával megbeszélték, hogy pénteken korábban jönnének és megnéznének valamit, mielőtt el tudják foglalni a szállást. Marcsa szólt nekem, én meg Bandinak, hogy – mivel most nincs semmi halaszthatatlan – intézném ezt a csapatot.

Pénteken olyan 10 körül jöttek. Leraktuk a cuccaikat Marcsa irodájába, megetettük őket Erzsi néni krumplispogácsájával, aztán én beraktam őket a puttonyosba és elmentünk Imiék falujába. Van ott egy öreg, aki nagyon finom borokat csinál és mindent kézi módszerrel (Meg van vele beszélve, hogy vihetjük a vendégeket.). Van egy nagy, több, mint 150 éves prése is! Az öreg mindent megmutogatott, mit, hogy kell csinálni a régi módon, aztán persze megkóstolták a tavalyi borait (van több vörös és több rozé is) és egy sok éves vöröset is. Kiválasztottak 1-1 vöröset és rozét és mindegyikből vettek 2 litert és utána átmentünk Imihez.
Imivel persze lebeszéltem, hogy megyünk sajtot kóstolni, de valójában ez lesz az ebéd. Imi az állatokkal van, úgyhogy Zsóka készítette elő a terepet. Volt mindenféle kenyér Józsitól, rengeteg sajt (tehén, birka, kecske, mindegyikből érlelt és friss, meg krémsajt is, meg párféle ízesített), vaj, dió, zöldségek, túró, méz, de Imi meg hozott közben levegőn szárított birkasonkát és fűszeres, de paprikamentes marhaszalámit is! Na, ebből lett egy nagy kóstolgatás és borozgatás, aminek a végén senki sem mondhatta, hogy nem lakott jól!
Mire visszaértünk, már nyugodtan el tudták foglalni a szállást és megejtettük a pálinkakóstolást (Már van idei is néhány fajta, de a többség még tavalyi volt.). A vacsorára készített vörösboros gulyáslevest (Erzsi néni spéci receptje) már Marcsával kiegészülve ettük meg és utána órákig beszélgettünk és iszogattunk.

Szombaton szekérrel mentem értük (Közben megtanultam szekeret hajtani. Mondjuk Bandit könnyebb, mint a másik kettőt.). Persze Bandival és az ő saját szekerével és most hoztam Kismajmot is (Pénteken otthon hagytam Bandival.)! Mint később kiderült, András bácsi már feltüzelte őket, hogy olyat fognak látni, amit még sosem és talán soha többet! Volt is nagy ujjongás, meg taps! Még a többi vendég is odagyűlt! Miután mindenki kiörömködte magát, megkérdeztem őket:
- Hogy vagytok a tegnapi után?
- Én jól beittam, de semmi bajom!
- mondta az egyik srác
- Nekem sem, pedig azt hittem másnapos leszek! - mondta a másik
- Én is jól vagyok! - mondták egyszerre a lányok
- Ennyit számít a jó házi pia, meg az, hogy ettünk előtte rendesen, látjátok?!
Ezután felpakoltunk kenyérlángossal, amit már út közben ettünk meg a szőlők felé. Út közben derült ki, hogy az egyik lány fél a lovaktól, de Banditól meg különösen, mert nagyon nagy (a lány meg nagyon pici).
- Amint odaértünk, megmutatom, hogy Banditól nem kell félni!
Amint odaértünk, azzal kezdte:
- Nem akarok odamenni hozzá!
- Nem is kell, csak figyeljél.

Kismajom, meg Bandi egyből elkezdtek játszani és bolondozni, ahogy szoktak.
- Látod, hogy menyire figyel arra a pici kecskére? És hogy mennyire játékos?
- Ühüm!
- Idegenekkel még óvatosabb. Nagyon okos és tudja, hogy nagydarab, nem akar megijeszteni senkit.
- Hááát, tulajdonképpen így aranyosnak látszik.
- Igazából olyan bújós, mint egy kölyökkutya, csak sokkal nagyobb. Megpróbálod? Odamegyek simogatni, aztán gyere te is, ha gondolod. Először meg fog szaglászni, talán prüszköl is, de ez normális, nem kell megijedni. Utána finoman megbökdös az orrával, hogy simogasd meg, aztán még talán hozzád is dugja a fejét.

Na, az lett a vége, hogy jól összehaverkodtak!

Ezután jól kipróbálták, hogy milyen szüretelni és a srácok még puttonyt is cipeltek. Nagyon élvezték, nem is gondoltam volna, de több órát melóztak keményen (pedig senki sem várta el tőlük). Utána jóízűen ették a napszámosok ebédjét (Friss kenyér, kolbász, szalonna, sonka, hagyma, paprika, mivel meleget a napszámosok vacsorára kapnak.). Utána átmentünk a pincéhez, ahol megnézhették, hogy milyen a modern borászat és a modern gépek. Bandi mindent elmagyarázott nekik és utána megint volt egy borkóstolás. Mikor Bandi megtudta, hogy keményen dolgoztak is, elővette a féltve őrzött borpárlatot és megkínálta őket. Jól eldumáltunk, aztán elhívták Bandit is vacsorázni, úgyhogy vacsoránál már heten voltunk, mint a gonoszok.
Vacsorára Erzsi néni csinált egy hideg szőlőlevest (must, bor, tejszín, fűszerek és szőlőszemek), Rózsi pedig egy vörösboros kakaspörköltet és desszertnek egy furmányos valami volt, amit Marcsa talált a neten, ami egy mustból és tejszínből készített pudingszerűség volt.
Ezután megint egy jó alaposat iddogáltunk!

A vasárnap már egyszerű volt, csak felpattantunk a szekérre és körbejártuk a környékbeli pincéket (Persze csak azokat, ahol jó bort csinálnak, mert olyan is van, amit, ha kiborítasz és nem törlöd le azonnal, átmarja az asztalt!) és kóstolgattunk. Vittünk hozzá Józsi-féle borkorcsolyát (Kenyértésztából ilyen ropogós rudak, megszórva mindenfélével: só, kömény, egyéb magok, sajt.).

Indulás előtt még jól felpakoltak borral, pálinkával és a faluboltból szörpökkel, meg lekvárokkal és ők is megígérték, hogy még visszajönnek.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Pityu naplója 4. rész

    Pityuék beleszoknak a turizmusba és eltelik a nyár. Kezd őrölni a malom és lassan készülnek az őszre és a télre is.

  • Pityu naplója 3. rész

    Zajlik az élet, felvitte az isten Pityuék dolgát és indul a turistaszezon!

  • Pityu naplója 2. rész

    Amiből az is kiderül, hogy hogyan lett Pityuból az alkeszok réme és hogyan lett egy kecske a kutyája!