Plexi asztali dísz készítése

Remek ajándék lehet belőle, kezdő barkácsolóknak ideális választás, otthon is elkészíthető plexi asztali dísz. – írta: Ispy, 6 éve

A terv

A Youtube-on sok DIY videó található, hogy hogyan is kell ilyen asztali díszt csinálni, amiben mindegyik megegyezik, hogy:

- kell csinálni egy talapzatot, amiben elrejtjük a LED szalagot
- kell egy plexilap, amit beleállítunk a talapzatba úgy, hogy a plexilap pont a LED szalag felett helyezkedjen el
- a plexibe gravírozunk valamilyen mintát, ami világítani fog majd

Innentől kezdve aztán elég sok fajta kivitelezési mód lehetséges, a talpat lehet készíteni fémből, fából, műanyagból (3D nyomtatással), habszivacsból, illetve, ezek mindenféle-fajta kombinációjából. A talpat lehet festeni, lakkozni, díszíteni, vagy csak szimplán nem csinálni vele semmit. A LED lehet RGB, csilli-villi, egyszínű, elemről meghajtva, vagy hálózatra kötve, kézi kapcsolós vagy távirányítós. A plexilapot is lehet méretre, formára vágni, lézergravírozni, kézzel gravírozni, ki-ki lehetőségeihez választhatja a neki megfelelő formátumot.

Én első nekifutásra a faléces megoldást választottam, ami annyit jelent, hogy egy méretre vágott fa lécre rakom a LED-et és a plexit, két faléc pedig oldalról adja a támasztékot. Aztán végül a faléc talpat lecseréltem egy nyers MDF talpra, amit a karácsonyi ajándék körutam során láttam meg, ez szerintem szebben mutat, mint egy sima deszka, és kellő stabilitást is ad az egésznek. Ártut és Bébényócat kézzel terveztem rágravírozni a plexire, amiből egy A5-ös formátumot mértem ki, ez nem túl nagy, de nem is túl kicsi, egy íróasztalra pont ideális méret. LED szalagom még volt itthon korábbi kínai rendelésemből, ehhez még vettem egy tápot és egy vezetékes toldós kapcsolót, amivel tulajdonképpen mindent meg lehet csinálni, amit egy távval is. Az egész talapzatot pedig egy tört fehér festékkel fedtem be, ez színben pont passzol a fehér íróasztalhoz.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt