Projekt: 4 magon túl

Egy felső kategóriás kártyának számító, tuningolt R9 290 mellett játékban van-e jelentősége a 4+ (sőt, +8) szálnak? – írta: ricshard444, 10 éve

Játékok /1

A magok száma nem volt nagy kérdés a program számára, de szerencsére az órajel emelését megérezte, kár, hogy a minimum érték ugyanazt a játszhatatlan kategóriát képviseli egy ilyen autószimulátor esetén.

Jelenleg ilyen beállításon játszok a játékkal, a tükröződés folyamatosságából mindenképp áldozni kell még egy ilyen konfig mellett is. Totális VGA limit a futam közben, de az állórajtnál a füstfelhő megeszi a gépet, és leesik a GPU kihasználtság, pontosan úgy, ahogy az előző beállításnál is, így az első pillanatok mindenképp szaggatással lesznek tarkítva.

Nem titok, hogy a Crysis ezen epizódja, néha komolyan megköveteli az erős és sok magos CPU meglétét. Szépen kivehető, hogy a 12 szálat egyszerűen falja és szereti, a 4 szál mondhatni már bezavar a játékélményben a maga 51-es minimum eredményével. Nem mérési hiba, lesz még pár cím, ahol a 4 szál egyszerűen belerondít a képbe, de szerencsére, nagyrészt csak CPU limitre gyúró beállításokban. Hogy ez a tendencia mikor fog érzékelhetően átcsúszni a "normális beállításokra", az még kérdéses, és csak találgatni lehet, ezzel majd az utolsó oldalon foglalkozom.

Az átlag mérési hibán belül van, arra mondható, hogy nem változik az izmosabb proci hatására, de a 4 mag, akár 8 szálon fut, akár nem, sajnos nem elég. Az ilyen kijelentéseknél (az értékek alatt) a processzorra figyeljetek, hogy még mindig egy Bloomfieldről beszélek, nem a legújabb csodákról. A +2 mag majd 25%-kal dobja meg a minimumot, efölött pedig totális videokártya limit. Élmény szempontjából egyáltalán nem elnézhető, hogy 46/27 vagy 46/34 fps-sel játszik valaki. És igen, ez a kártya még mindig kevés a totális maximumhoz és a folyamatosan 40-45 fps+ értékekhez, de azért szépen bírja a gyűrődést.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Intel Pentium E5400 vs i3-2120 párbaj

    Az Intel Core 2 szériát leváltó Core i3 nagy javulást hozott teljesítmény terén. De mennyi is az annyi?

  • A Core i3 ereje a játékokban

    Mennyit ér single player játékokban egy kétmagos Intel CPU Hyper-Threadinggel megtámogatva?

  • FX-8350

    FX tuning alapok, ismert problémák (elégtelen hűtők, fogyasztás, stb.) és néhány benchmark.