PS Vita bemutató

50.000 forintba került számomra a készülék a kiegészítőkkel együtt, de nagyon elégedett vagyok vele. – írta: Darkman123, 10 éve

Igen, a mi kis drága PS Vitánk. :) Mindjárt az elején kiemelném a drága kifejezést, mivel nem elég megvenni a szerkezetet. Saját PS Vita memória kártyája van, játékok kellenek bele. Valaki elengedhetetlennek tartja a PS Vita Starter Kit-et, amiről később aprólékosabban szó lesz.

Amiről itt szó van, az egy hordozható játék konzol, amit 2012-ben adtak ki, így mondhatjuk, hogy aránylag új a piacon. CPU, memória, szerintem teljesen mindegy milyen, hiszen az összes PS Vita, sőt PSP játékot lehet játszani rajta, annyit mégis megemlítenék, hogy sok mindent beletömörítettek ebbe a kis szerkezetbe, amit szerintem, nem is volt annyira nehéz a mai mobiltelefonokra tekintve, hiszen hasonlíthatjuk hozzájuk.

OLED érintőképernyővel van ellátva, 960 x 544 qHD felbontású, amit a játékok ki is használnak teljes mértékben. Élvezetes rajta a videó nézés, de itt megint csak meg kell állnom pár szóra, mert bármilyen videót nem lehet rátenni, nekem még konvertálás után sem sikerült elindítani a videót, de lehet, hogy valaki ügyesebb lesz nálam. A támogatott fájl MPEG4, PS Vitára optimizálva.

Hálózat szempontjából két eltérő PS Vita van a piacon. Egyiken csak Wi-Fi van, másikon van Wi-Fi és 3G is. Bluetooth van benne, nem sok hasznát vesszük fájlküldésnél, mert nem arra tervezték, nem is működik, de más PS-es cuccok csatlakoztatása Bluetooth-on megengedett.

Nem akarom tovább húzni a szót, mi kell nekünk?
Ha a csomagolásban nincs memória kártya, ami nagyon valószínű, azt magunknak kell beszereznünk. 4, 8, 16, 32, 64 GB-os kártyák vannak piacon. Szerintem a 16 GB bőven elég, ha játékokat PSN-ről (Playstation Network) rendeljük, darabja 2 GB körül van, ez a kártya 13.000 forint.

PS Vita Starter Kit (7.000 Ft) – kemény tok, puha tok, fólia, biztonsági karszalag, tok játékokra, törlőkendő. Ez minden ami megtalálható benne, ha jobban megfigyeljük és tudunk vigyázni a Vitánkra, akkor ezek a dolgok elengedhetők, esetleg egy tok vagy védőfólia megvételén gondolkodhatunk, Kínából, biztosan olcsóbban kijön.

PS Vita Portable Charger (9.000 Ft) különleges dolog, 2.5x fel tudja tölteni teljesen a Vitát. Itt tudni kell, hogy a gyárilag megadott 3-5 óra játékidőt még nem voltam képes elérni, mindig merültem 2 és fél óránál. Hosszabb utakra, vagy lusta embereknek ajánlom. :)

Van itt még Travel Kit, Autós töltő (külön, megtalálható a Travel Kit-ben), Fülhallgató, Premium Pack. Szerintem ezek elengedhető tartozékok

Játékok

Sok fajta játék jött ki már és még fog is kijönni, PS Store elérhető Magyarországon, angol nyelven. A játékok 19.000-től 1.000 Ft-ig terjedő skálán érhetőek el jelenleg. Kiemelném kedvenc játékaimat: Little Big Planet, Call of Duty Black Ops: Declassified, Rayman, Mortal Kombat, Uncharted: Golden Abyss, Unit 13, Gravity Rush, WipEout 2o48, Little Deviants.

Little Deviants játékot emelném ki, mert ez az egyetlen amit igazán élvezek és mindig nagyon jó játékélményt nyújt. Érdekessége, hogy a Vita legtöbb szenzorját kihasználja a 2 kamerától kezdve egészen a hátsó lapon található érintő szenzorig. Először nagyon meglepődtem amikor a szobám felélénkült és elfoglalták az űrhajók.

Összesítés

Nekem kijött játékokkal együtt, memória kártyával, tokkal 50.000 Ft körül. Nagyon elégedett vagyok, szerintem megérte megvenni a játékélményért, amit kínál a szerkezet. Hasznát veszem amikor unatkozok, vagy ha a kezembe kerül, hogy játsszak egy jót.

Specifikációk:

Központi egység: négymagos ARM CortexTMA9 processzor
Grafikus processzor: SGX543MP4+
Külső méret: kb. 182 x 18,6 x 83,5 mm
Érintőképernyő: 5" (16:9), 960 x 544, kb. 16 millió szín, OLED érintőképernyő
Hátsó érintésérzékeny rész
Első kamera, hátsó kamera
Hang: beépített sztereó hangszórók és mikrofon
Érzékelők: SIXAXIS mozgásérzékelő rendszer (három tengelyes giroszkóp, három tengelyes gyorsulásmérő), három tengelyes elektronikus iránytű
Helymeghatározás: beépített GPS, vezeték nélküli helymeghatározó segéd
Gombok/kapcsolók: PS gomb, tápellátó gomb, iránygombok (fel/le/bal/jobb), akciógombok (háromszög, kör, kereszt, négyzet), fire (bal/jobb), bal analóg joystick, jobb analóg joystick, START gomb, SELECT gomb (kiválasztás), hangerő gombok ()
Vezeték nélküli kommunikáció: IEEE 802.11b/g/n, infrastructure mód/ad hoc mód, Bluetooth 2.1+EDR

Utolsó sorban, megemlíteném az ingyenes alkalmazásokat, amelyek szerintem egy játék konzolhoz mérten jól működnek.
Facebook chat néha magától frissül, néha nem, szerintem chatelésre nem alkalmas. YouTube viszonylag jól működik, szép képet ad vissza. Van benne internetes kereső is és azt hiszem még kisebb alkalmazások letölthetőek ingyen, pl. rajzoláshoz.

(WipEout 2048)

Azóta történt

Előzmények