Puch Mistral EL - 30 év után is feszesen az utakon

Harminc év után is szinte új az egész, pedig csak én 6.000 km-et tettem bele és mindössze láncot kellett cserélni. – írta: Mars55, 10 éve

Előzmények

Ekkor döntöttem úgy, hogy ez így nem mehet tovább. Elképesztő mennyiségű kilométeren át volt társam jó öreg Puch-om, sok ezer óra felejthetetlen élményt adva nekem ezzel. Sosem költöttem rá, csak a legminimálisabbakat, mindig csak takarítottam, karbantartottam, azt viszont rendszeresen. A felújítás mellett döntöttem, alapvetően érzelmi alapon.

Magas gyerek vagyok, ritka számomra a jó méretű és geometriájú bringa, ez pedig bizony az volt. Úgy voltam vele, hogy ideje visszaadnom kicsit abból, amit az elmúlt években a bringától kaptam. Az már csak szerencse kérdése volt, hogy a bringa 1984-es évjáratú, én pedig szintén ebben az évben születtem. Tehát a váz mindenképpen marad, ha csak szobadísz lesz is, ha lesz mellette 100 másik akármilyen bringa a következő 40 évben, akkor is.

Így aztán 2010-ben teljesen szétszedtem. Először kerékpáros gépműhelyben párhuzamosra síkoltattam a középrészt és a fejcsövet, majd elvittem homokszórásra. A "Puch Original 2500 High Tensile Steel Tubes" csőszettből Ausztriában gyártott váz és villa teljesen rozsdától és korróziótól mentes volt kívül-belül. Ezek után kiválasztottam a RAL skáláról egy kiváló színt, a BKV buszkapaszkodó-zöldet.

A végeredmény nagyon szép lett, pont ilyet szerettem volna. Apró, de annál dühítőbb szépséghiba, hogy sajnos figyelmetlenek voltak a szinterezők. Listát készítettem azokról a részekről, amit semmiképpen sem volt szabad lefesteniük. Menetek, tartókonzolok, csapágyhelyek, stb. Sajnos a fejcső embléma a figyelmetlenség áldozata lett.

Feljegyeztem, hogy azt maszkolják ki, vagy vegyék le festés előtt, de sajnos egyik sem történt meg. Nem vitáztam, legközelebb majd sokkal jobban figyelek erre is. Végül egy vázépítő barátom segítségével, olajfilmréteggel vontuk be a csövek belső felületét, hogy a belülről induló rozsdásodásnak is elejét vegyük.

Ebben az állapotában tért nyugovóra a váz 2 évre, mert 2010-2012-ig hegyi kerékpároztam „egy kicsit másképp”:

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények