Raijintek Styx Classic összeállítása

Már nem vonz a harsány gémerség, letisztult designnal rendelkező és minőségi házat kerestem. – írta: sputnick, 7 éve

Nemrégiben elérkezettnek éreztem az időt, hogy az igényeimhez illő házba helyezzem számítógépemet. A ház megvásárlása szempontjából az első számú tényező számomra a letisztult design és a minőségi anyaghasználat volt.

Az idő múlásával jóformán már nem vonzanak a „gamer” stílust képviselő eszközök, a maguk markáns, harsány vonalaikkal, kirakat oldallapjukkal, egész szobát fényárban tartó ledtengerükkel.
Ennek fényében a kompakt, minimalista irányban keresgéltem új ház után. Bár eredetileg a mini-ITX Metis volt célkeresztben, de a meglévő micro-ATX konfiguráció miatt végül a nagyobb testvére a Styx Classic Black, tehát az ablak nélküli, fekete kiadás lett a befutó. A gépet elsősorban tv-re kötve filmnézésre, netezésre, irodai programokra és régebbi játékokra használom. Gondolkodom egy diszkrét VGA beszerzésén, de a sok munka mellett kevés idő marad játszani, így jelenleg kiszolgál az integrált HD4600.

Összetevők:

-Raijintek Styx Classic ház


A meglévő félkonfig:
-Asus B85M-G alaplap
-Intel Core i5-4440 CPU
-4GB G.Skill 1600 MHz RAM

Új alkatrészek:
-FSP Raider 550W PSU
-Kigston HyperX 240GB SSD
-Western Digital Purple 3TB HDD

Szerelés:

A bejutáshoz csavarhúzóra lesz szükségünk. Gyorsszerelés a design, illetve a süllyesztett csavarok miatt nincs. A ház kívülről alumíniummal határolt, melyet oldalanként 4 csavar kicsavarozásával oldhatunk. Kicsavarásnál a csavarok nem teljesen simán jöttek ki, ez kissé meglepett, de végül rendben lejött mind. A művelethez érdemes az oldalára fektetni a házat, így a helyén marad az oldallap. Ezek után szükséges még eltávolítani a merevlemez tartókeretét, hogy hozzáférjünk az alaplap illetve a táp helyéhez. Ezt szintén négy csavar tartja a helyén. Ezt gyárilag négy azonos csavar tartaná, de az én egyedem egy helyen kakukktojás csavarral lett szerelve, mely eltér a többitől.

Az összeszerelést az összeállított alaplap behelyezésével kezdtem. Mikor már a helyén volt minden, következett volna a tápegység, de nem következett. Ugyanis beszerelt alaplap mellett gyakorlatilag lehetetlen beszerelni. Az alaplap így kiszerelésre került és kezdődött a szerelés elölről. A táp beszerelése így sem volt zökkenőmentes, mivel az alul elhelyezett táp egy belső hosszabbítóval van kivezetve a hátlap felső részére. A tápba csatlakozó kábel pedig egy kis kivágáson keresztül jön ki a ház alján. Ez eléggé meghosszabbította a táp beszerelését, nem szerettem volna, ha feszül valahol a kábel így inkább rászántam az időt a beigazgatásra.

A táp szerencsére már a helyén van, jöhet az alaplap. Ezzel szerencsére gond nem volt, hamar a helyére került. Ezek után következett az SSD illetve a HDD. Mivel Közepes méretű a ház, úgy voltam vele, hogy az SSD-t az alaplapi tálca hátulján lévő két 2,5 hüvelykes tartó egyikébe helyezem, így javítva a helykihasználtságot. Miután felhelyezésre került az SSD, kössük hát be!
Ekkor jött az újabb meglepetés, az adat csatlakozó lapos mivolta miatt könnyen a helyére is ment, de a táp 90 fokos SATA csatlakozója nem kompatibilis ezzel a megoldással, egyszerűen nem fér be. Minden vissza, SSD ki. Akkor kerüljön mindkét meghajtó a sima tartóra. Fel is került mindkettő, ilyenkor a két meghajtó csatlakozó oldala szemben van egymással középen, máshogy nem férne be a házba a bekötés.

A HDD a tartón lévő kivágás széléig pont elért, így a 90 fokos SATA tápcsatlakozó pont elfért ott. Jöjjön az SSD hát. Az szépen felfekszik a lemezre, de a kivágás széléig nem ér el, lévén ez csak 2,5 hüvelykes. Az adatkábel rendben csatlakozott, a táp persze nem akart a helyére kerülni ismét. Ekkor megfordult pár gondolat a tervező közeli családtagjával szemben a fejemben. A nem épp elegáns megoldás végül az lett, hogy összecsatlakoztattam az SSD-t mindkét csatlakozóval, majd így szereltem rá a keretre, ami így eláll kissé attól és nyomja a táp vezetékét.

Használatban:

Nosza, minden a helyén, kapcsoljuk be. USB-ről történt a telepítés, gyorsan, mindenféle macera nélkül fel is ment a Windows, minden működött, ahogy kell. Hallgassunk végre egy kis zenét. Az előlapi jack-csatlakozóba az eddig megszokotthoz képest viszont meglehetősen nagy erővel kell bedugni a fülest.

Ha már a gép előtt ülünk, dugjuk rá a mobilt is, hadd töltődjön, amíg gépezek. Valamiért az is alig akar a helyére menni. Több eszközzel való kipróbálása során is jelentkezett minden alkalommal a jelenség, arra gyanakszom, hogy itt vagy direkt ilyen szorosra tervezték az előlapi csatlakozókat vagy a beszállító méretezte pontatlanul őket. Volt még egy dolog, mely nem hagyott nyugodni, az pedig az előlapi bekapcsoló gombba integrált Power és HDD led. Rendkívül erős fénnyel világított, kifejezetten zavart használat közben. Amikor pedig alvó módba kapcsolt a gép, kiváltott egy kisebb stroboszkóp lámpát. Ennek megoldására szétszereltem a gombot és a belső felének egy részére némi alkoholbázisú rostirón felhasználásával sötét réteget vittem fel, mely így már kellemes szintre csökkenti az átengedett fény mennyiségét.

]

Összegzés:

A házzal való kapcsolat nem indult túlzottam biztatóan, gondolok itt a szerelés közben jelentkező meglepetésekre illetve néhány apróságra, mint a fényes bekapcsológomb, amik azért zavarhatnak egyeseket. Persze pár hónap elteltével el is felejtődnek ezek az dolgok. A mindennapos használatban nem jelentkeznek, de ettől még jelen vannak. A házra jelen pillanatban rátekintve - minden korábbi ellenére - nem tudok rossz szemmel nézni. Az összhatás kellemes, a hibákon túl lehet lépni.

Nekem tetszett.

[Árukereső link]

Pro:
- Jó anyaghasználat
- Letisztult külső
- Megfelelő szellőzés
- Slim optikai meghajtó beépítés lehetősége

Kontra:
- Szerelése időigényes
- Lapos SATA tápkábelt igényel, melyre utólag derült fény
- Erős fényű bekapcsológomb
- Szoruló előlapi csatlakozók

Ez az első írásom, köszönöm, hogy elolvastad!

Előzmények