Raspberry Pi mint médiabox

Kodi alapú multimédia lejátszó és szerver készítése gyorsan és egyszerűen Raspberry Pi B Plus-ból. – írta: rmatyi, 9 éve

Bevezetés, OSMC telepítése

Célom egy olyan eszköz kialakítása volt, amelyeken a filmjeimet és a zenéimet tárolhatom és lejátszhatom.

Fontosabb szempontok:

• 1080p támogatás
• Airplay támogatás
• Torrent kliens futtathatóság
• HDMI csatlakozó

Választásom egy Raspberry Pi B+ modellre esett. (Nemrég megjelent a Raspberry Pi 2, ami szintén kompatibilis az OSMC-vel.)

Az eszköz felépítése:


Raspberry Pi B+

1: 4 db USB 2.0 port
2: 10/100-as Ethernet csatlakozó
3: 3.5 mm Jack és kompozit videó csatlakozó
4: HDMI csatlakozó
5: micro USB csatlakozó
6: micro SD kártyahely

A micro USB csatlakozónak köszönhetően egy nagyobb teljesítményű mobiltelefontöltővel tudjuk biztosítani a tápellátást. (Ajánlott 1,2-1,5 A áramerősségű töltőt választani.)

A rendszer:

Operációs rendszernek én az OSMC-t választottam. Léteznek más Kodi alternatívák, (pl.: Openelec, Xbian,) de nekem ez volt a legszimpatikusabb. OSMC-ről bővebben itt: https://osmc.tv/

Telepítés menete:

https://osmc.tv/download/oldalról mindenki letöltheti a számítógépére az általa használt operációs rendszerre szánt OSMC telepítőt.


OSMC telepítő

A program használata egyszerű. Meg kell adni a Raspberry típusát, a telepíteni kívánt rendszer verzióját, hogy milyen meghajtóra (számítógépre csatlakoztatott memóriakártya) szeretnénk telepíteni a rendszert. A megfelelő meghajtó kiválasztása után a program elvégzi a telepítést. Az OSMC első indítása több időt vesz igénybe.
Nekem a Kodi alapértelmezett felülete jobban tetszik, mint az OSMC, ezért azt a Beállítások >> Megjelenés >> Felszín menüben átállítottam.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények