Raspberry Pi Zero média center 8£-ból

Van fölös 3 ezer forintod? Tippek a hasznos elköltéséhez, egy Raspberry Pi Zero személyében! – írta: Egy-két, 7 éve

OS kiválasztása

Az lebegett a lelki szemeim előtt, hogy könnyűsúlyú rendszer kell, mert a kis Zero nem egy Rpi3, így csak egy maggal, 1 GHz-cel és 512 MB Ram-mal gazdálkodik.
Ezért így három rendszer ugrott be nekem: DietPi; LibreElec; OpenElec.

Az elsőről azt kell tudni, hogy ő a legdiétásabbra összeállított Debian Raspberry-re, nem mellesleg rendkívül felhasználóbarát. Elég bejelölni egy listában a feltelepíteni kívánt alkalmazásokat és ő egy szkripttel megteszi helyettünk.

Második illetve harmadik, nos ők egy kifejezetten csak a Kodi-ért nulláról felépített rendszerek. Melyik volt előbb a tyúk vagy a tojás, az OpenElec volt az első, míg a LibreElec egy forkja az előbbinek, tehát kiválás volt a fejlesztők közül.
Cserébe egy htop megnézése esetén engem nem győzött meg a sok folyamat, amit láttam a háttérben menni.
Bár a DietPi kevesebb energiát emésztett fel egy htop alapján, de mégis a LibreElec gyorsabban/gördülékenyebben futtatta a Kodit, nem beszélve arról, hogy egy LibreElec feltelepítése és üzembe helyezése még szerény ismeretekkel is megvan 5 percen belül, míg mire a DietPi letöltötte és telepítette a Kodit és függőségeit, nos az kb. 1,5 óra volt (otthagytam magára a mütyürt dolgozni, majd 20 percenként ránéztem).

Tehát ezen résznél nyugodt szívvel tudom ajánlani az OpenElec, LibreElec valamelyikét, hogy melyiket választjátok, tök mindegy. Egy fórumon, ahol arról volt szó, hogy na mégis miben más az egyik, mint a másik; azt írták az Open az működik, a Libre az él :) de minden egyes menüpont ugyanott van, én nem vettem észre különbséget közöttük.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények