A rendőrségi feljelentés menete

Mi a teendő, ha átvertek a Hardverapró oldalán? Hogyan lehet személyesen feljelentést tenni a rendőrségen? – írta: RIOS Gépház, 8 éve

Eljöhet az a pont egy hardveraprós üzletelés után, hogy kifejezett kérésünk ellenére előreutaltál és nem kaptál terméket.
Mi a teendő, ha az eladó nem válaszol az utalás után záros határidőn belül? (8 napnál többet szerintünk nem érdemes várni)? Vagy válaszol, de csak hiteget, hazudik, terel (szerintünk 15 napon túl nem érdemes várni)?

Ha elhatároztad magad, hogy nem mehet tovább a dolog, egy utolsó felhívást (akár szóban, akár írásban) biztos ami biztos még intézz a csaló(jelölt) felé, hogy ha nem rendezi az esetet egy nagyon rövid határidőn belül (néhány nap maximum), akkor feljelentést teszel ellene.
Amit semmiképp se írj/mondj:
- bármiféle fenyegetés (fizikai vagy egyéb erőszak, kényszerítés) kilátásba helyezése,
- vélt vagy valós befolyásod fitogtatása állami vagy privát erőszak-szervezeteknél.

Ha eredménytelen maradt a felhívásod, akkor ideje a tettek mezejére lépni és feljelenteni őt.

A nyomozó hatóság kiválasztása

Ha nem szeretnéd online megtenni, akkor ez praktikusan a lakóhelyed szerint illetékes rendőrkapitányságot jelenti. Lakóhely vagy tartózkodási hely? - merül fel a kérdés, a válasz pedig, hogy a lakóhely a biztos, onnan nem küldhetnek el.

Mi mint Prohardver Kft. nem láthatjuk át, hogy melyik rendőri szervezet mivel foglalkozik, de tapasztalataink alapján internetetes csalás miatt feljelentést tenni a körzeti megbízotti irodán nem nagyon, a rendőrkapitányságoknak alárendelt rendőrörsökön nem biztos hogy lehet, ezért inkább keresd meg a legközelebbi rendőrkapitányságot:
- budapesti rendőrkapitányságok listája
- rendőrkapitányságok országos listája

A rendőrkapitányság nagyobb szervezeti egység, hivatali időben (9-15 közt) akár már telefonon is tudnak segíteni, hogy hol, mikor, kinél tehetsz feljelentést (időpontot nem feltétlen fognak tudni adni DE nyugodtan kérdezd meg, hogy esetleg vannak-e olyan napok-órák amikor kevesebb ügyfél van, erre lehet, hogy tudnak válaszolni).

A rendőrkapitányságok ugyan 0-24 nyitva vannak a közrendvédelem miatt, azonban ilyen gazdasági bűnügyek miatt feltehetőleg hiába fáradsz be éjfélkor, a következő munkanapon tudnak ebben az esetben segíteni.

Más eset persze, ha például látod, hogy a tőled ellopott készüléket árulják valahol, ez esetben ha éjjel van, ha nappal, azonnal vedd fel a rendőrséggel a kapcsolatot, nehogy eladja másnak (de csak ha 100% biztos vagy benne, hogy az tényleg a tiéd, egyedi sérülések, sorozatszám, stb. alapján).

Hogyan készülj a feljelentésre?

a.) Röviden: gyűjts össze minden rendelkezésedre álló adatot!
A legfontosabb a csaló hibátlanul rögzített nickneve, mert ez alapján azonosítható. Ezen felül nyisd meg a csalóval váltott privát üzeneteidet, és nyomtasd ki őket papíron, valamint mentsd le őket PDF-ben is és pendrive-on legyen nálad. (ne képernyőmentést készítsd, hanem a PDF nyomtatókat ajánljuk, ami Windows 10-ben és OSX-ben is beépítve van már, az egész honlapot mindenestül, csorbítatlanul lementi).
Ha emailt is váltottál vele, azt is, és azok forrását is, mivel a csaló IP címe is benne lehet.

Viszont: te semmilyen személyes adatot (IP cím, nem publikus emailcím, stb.) sem kérhetsz ki a Hardveraprótól (= Prohardver Kft.-től), sem egyéb szolgáltatótól adatvédelmi okokból, azt a szolgáltató csak a nyomozó hatóság részére adhatja át a feljelentést követően. De ekkor számukra ki is adjuk a legrövidebb határidővel, nekünk is érdekünk a csalók leleplezése.

b.) Ha előre utaltál, akkor a bankodtól kérj le az utalásról valamiféle igazolást, amin rajta van a a számlaszámod, az utalt összeg és minden egyéb szükséges adat is.

c.) Ha találkoztál vele, és készpénzt adtál át, akkor az előszerződést is add át (remélhetőleg csak úgy, papír nélkül senkinek nem adtál pénzt). Ha nem utcán, hanem például egy bevásárlóközpontban találkoztatok, akkor az esetről akár kamerafelvétel is készülhetett, amit neked persze nem adnak ki, de említésre méltó lehet.

d.) Ha eddig nem tetted, akkor nézz utána az illetőnek, minden egyes általad ismert adatát futtasd le a Google-ben (ne a Windowsban alapértelmezett Bingben, sokkal kevesebb találatot ad!). Ha a neve egyedi, gyors találatokat kaphatsz, ha nem egyedi, még akkor is kapsz találatokat egy jó kereséssel, ha a nevét idézőjelbe teszed és a lakóhelyet utána, tehát pl.: "Szabó János" Öregberény.
A telefonszámot ne csak 06711234567 formátumban keresd, hanem pl. +36711234567, 71/123-4567, stb., mindenki máshogy szereti leírni.
Minden egyes adatot írj fel, és minden egyes új adatra keress rá, így lombkoronaszerűen nő az adathalmazod (név, álnév, nicknév, emailcímek, telefonszámok, számlaszámok, címek, stb.), ami jó, mert...

e.) ezekkel a keresésekkel esetlegesen más károsultakra is találhatsz. Ha ők megadják a saját feljelentési ügyszámukat, azt te is mondd el a rendőrségen, így ügyeket összevonhatnak, nő az elkövetési érték, stb., nagyobb eséllyel kapják el az illetőt.

DE FIGYELEM: csak és kizárólag olyan adatokat adj le a rendőrségen, ami atombiztosan köthető a csalóhoz, megérzés, félinformáció alapján senki mást ne keverj kellemetlen helyzetbe!

A rendőrségi feljelentés megtétele
Ha már megtudtál minden biztosan megtudhatót, és minden adat ott van nálad elektronikusan és papíron is, tudod, hogy melyik rendőri szervhez kell menned és az mikor van nyitva, akkor...
Nem röhög: előtte való este korábban feküdj le, pihend ki magad, mert másnap idegileg kimerítő helyre kell menned, ahol fejben a topon kell lenned. Este készítsd össze a papírokat, elektronikus doksikat és a személyi igazolványodat, lakcímkártyádat.
Mindenképpen vigyél is magaddal szendvicset, vizet, olvasnivalót mert nem tudhatod mikor kerülsz sorra, ha nincs időpontod.

A rendőrkapitányságoknál valószínűleg a kapussal fogsz először találkozni, akinek egy bővített mondatban mondd el, hogy ki vagy és mit akarsz (ne az egész sztorit, nem érdekli és nem tud vele mit kezdeni, hogy te csak az öcsédnek akartál venni a szülinapjára abból az új videókártyából és olyan olcsón árult ez a szimpatikus tag valamit...).
Példamondat: Jó napot kívánok, Kovács István vagyok, kisberényi lakos, internetes csalás áldozata lettem, ezügyben szeretnék feljelentést tenni!
Ennyi, és a kapus jó eséllyel elkéri az adataidat és mondani fogja, hogy pontosan hova menj, kit keress. Ha odaérsz, leülsz, és vársz, előveszed az olvasnivalót.

Ha szólítanak, bemész, és megismétled az előbbi példamondatot, onnantól sínen vagy, viszont mivel internetes csalásról van szó, sejtheted, de nem tudhatod egészen pontosan, hogy ki a csaló, ki volt fizikai személyként a másik oldalon, ezért inkább ismeretlen tettes ellen tegyél feljelentést.

A feljelentés megtételekor vetesd fel a jegyzőkönyvbe, hogy a büntetőeljárás keretében kártérítésre igényt tartasz, így egyszerűbb dolgod lesz a későbbiekben!

Amit NE mondj a rendőrnek:
- Jó lenne, ha csipkednék magukat!
- Bezzeg, amikor tavaly az anyósomat elmeszelték a 30-as táblánál, gyorsabban ment minden!
- Nem azért fizetem magukat az adómból, hogy...!
- És akkor majd mikor kapom vissza a pénzem?

A rendőrkapitányságok nagy szervezetek, óriási leterheltséggel, az ügyintézés nem lesz gyors, ezen gyakorlatilag csak annyival tudsz gyorsítani, hogyha minden szükséges irat nálad lesz, nem kell visszamenned vele, stb. és ha találsz még károsultakat.

A feljelentésről egy ügyiratot fogsz kapni, és azt követően is tájékoztatnak majd, ha történt valami (elfogás, megszüntetés, bármi).

Ha nagyon sokáig nem történik semmi az ügyedben (3 hó vagy több), akkor érdeklődhetsz az ügyiratod kiadójánál.

A feljelentés után
Ha sikeres a nyomozás, megtalálják a csalót, akkor az ügyed a bíróságra kerül. Ez nem kevés idő és szerencse kérdése, de előbb-utóbb a pénzedhez juthatsz ha ugyan nem adja meg addig az illető, ahogy szorul a hurok.

Ha nem találják, akkor nem nagyon tudsz mit tenni, maximum figyelni az internetet, hátha új információ birtokába kerülsz, amivel akár a feljelentést is kiegészítheted.

A cikk nem minősül jogi tanácsadásnak!

A cikkel kapcsolatban kiegészítést, hibajavítást szívesen várunk!

Felhasználói információ az elektronikus úton tett feljelentésről.

Azóta történt

Előzmények